Руски неуролог: Највећи проблем данашње деце су њихови прстићи

Дајете ли свом детету да ваја глину и користи маказе?

Foto: Canva

Руски неуролог и психолингвиста Татјана Черниговскаја открива зашто је важно да у детињству доста радите на развоју фине моторике код деце.

“Суочени смо са веома тешким задатком – налазимо се на раскршћу између особа које пишу текстове према научним радовима и читају квалитетне књиге, и особа која читају “хипертекстове”, уопште не знају да пишу, угледају се на познате личности и не знају основну граматику”, каже научница.

Стално се прича о томе каква је данашња омладина, да су нове генерације све горе,неписменије, бахатије… Татјана Черниговскаја има објашњење:

“Важно је да схватимо да овакве особе имају другачији мозак. Нама се то чини занимљивим и изгледа као да нема опасности. Али, опасност постоји.

Ако мало дете које је пошло у школу није научило да лепо пише, ако се не навикне на малене, деликатне покрете оловке, ако у вртићу ништа није вајало, обликовало, ако не зна да рукује маказама, не зна да наниже перлице на конац, онда његова фина моторика није развијена.”

Све то се касније одражава и на функције говора и дикције. Ако на време не развијете фину моторику код деце, касније се немојте жалити што им мозак не ради”, поручила је научница.

Извор: Стил