Ružić: Državnu maturu NEĆEMO uvoditi dok ne budemo sigurni da su i srednjoškolci uvereni da smo spremni.”

6 marta, 2023

Državnu maturu polagaće učenici završnih godina srednjih škola, kako stvari stoje, već od naredne školske godine. U obaveznom delu opšte mature učenici će polagati Srpski jezik i književnost, odnosno Maternji jezik i književnost, Matematiku i jedan predmet sa Liste opšteobrazovnih predmeta po sopstvenom izboru. Ako su matematiku učili dve godine ili manje, u obaveznom delu umesto nje biraju neki drugi predmet sa Liste opšteobrazovnih predmeta.ž

Ipak, kako kaže ministar prosvete, državna matura biće uvedena tek kad budemo sigurni da je sve spremno.

“Državnu maturu nećemo uvoditi dok ne budemo sigurni da će oni kuji su nam najvažniji, a to su srednjoškolci, budu uvereni da je to spremno. Pre svega je na nama i na fakultetima da to pripremimo.” rekao je ministar za RTV Kragujevac.

Cilj državne mature je da proveri kvalitet znanja koje su učenici stekli tokom srednjoškolskog obrazovanja, ali i da ih rangira prilikom upisa na fakultete.

“Ideja je da bude mnogo pravičnije i da bude pravednije, da u prirodnom ambijentu, u svojim školama svršeni srednjoškolci polažu državnu maturu. Ono što je nova ideja koja je potekla od BU je da se pored državne mature uvede i test posebnih sklonosti. Mislim da ćemo i tu približiti stavove.”

Položena državna matura biće uslov za dobijanje diplome o stečenom srednjem obrazovanju.

Kako su izgledali testovi iz prvog pilotiranja državne mature održanog oktobra 2020. pogledajte OVDE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama