Ружић: Обуке за 4000 наставника и нови ресурсни центри за подршку деци са сметњама у развоју

13 августа, 2021

Први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић најавио је оснивање ресурсних центара као потпуно нових организационих јединица у образовном систему и набавку савремене асистивне технологије за децу са сметњама у развоју, чиме ће се унапредити систем додатне подршке и квалитет инклузивног образовања и васпитања.

Ресурсни центри ће окупити стручњаке различитих профила, који имају искуство у раду са децом и ученицима са сметњама у развоју. Они ће пружати додатну подршку  деци, ученицима и њиховим родитељима, а и обучавати запослене у школама за индивидуализовани приступ образовању. За почетак планирано је оснивање три ресурс центра, који би регионално покривали територију целе Србије, а предвиђено је да се тај број касније повећа“, најавио је Ружић.

Он је додао да ће ови центри бити формирани при школама које испуњавају одређене критеријуме у погледу опреме, људских ресурса, простора и квалитета рада. Према његовим речима, ресурсни центри ће имати посебну улогу када је реч о примени асистивних технологија којима се унапређује и олакшава учење и напредовање ученика са сметњама у развоју и њихово учешће у школским и вршњачким активностима.

Улога ресурсног центра биће и да свако дете коме је то потребно добије одговарајући уређај асистивне технологије. За поједину децу, асистивне технологије представљају разлику између искључивања и укључивања, приступачности и неприступачности. Ове технологије, било да их деца користе као помагало за кретање или за комуникацију у учионици, омогућавају  већи приступ садржајима који би им били потпуно недоступни или тешко доступни без коришћења ових уређаја. Не само да им омогућавају већи степен независности и аутономије у образовању и раду, већ им побољшавају квалитет живота“, навео је он.

Како каже, планиране су и обуке за 4.000 наставника о инклузивној педагогији, као и обуке за 500 чланова интерресорних комисија о асистивним технологијама и унапређеном повезивању потреба детета са услугама подршке.

Према министровим речима, ови центри део су пројекта „Унапређен равноправни приступ квалитетном доуниверзитетском образовању за угрожену децу” који Министарство просвете, науке и технолошког развоја реализује у сарадњи са УНИЦЕФ–ом, а финансира ЕУ.

Извор: МПН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Ружић: Обуке за 4000 наставника и нови ресурсни центри за подршку деци са сметњама у развоју

 1. Lasta каже:

  Da li se misli samo na učenike koji rade po iop-u 1 i 2 koji imaju teškoće u savladavanju nastavnog programa, ili i na nadarene učenike koji rade po iop-u 3? Da li država planira nekim uvidom povećanje broja ovih učenika? Šta sve obuhvataju ti resursi i na koji način će se realizovati? Ko su ljudi koji će se obučavati za taj rad? Da li se planira pomoć u obučavanju redovnih učenika vezano za digitalne tehnologije u nastavi ili je to i dalje prepušteno roditeljima?… Sindikati prosvete imaju neka posla (da li je završni ispit pokazao stvarno znanje), pa evo, da pitam bar nešto konkretno.

 2. Luki каже:

  Samo da podsetim ministra da postoji DEFEKTOLOŠKI FAKULTET! Ne znam odakle ideja da će neko, priučen na nekom seminaru, bolje raditi nego neko ko je proveo 4 godine obrazujući se baš za to!! Smatram da se toj deci uskraćuje mogućnost da se, uz STRUČNU pomoć razviju do svog maksimuma.

  1. колега каже:

   Браво Луки, све је тако!!!

 3. Miloš каже:

  Da li Fasper, Društvo defektologa, Zajednica specijalnih škola ima neki komentar na ovu najavu? Nema, zato što će pojedinci iz ovih institucija opet uzeti novac i držati obuke a diplomirani defektolozi da rade u kaficima. Najvecu štetu imaće deca sa intelektualnim smetnjama.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама