Ружић: Платни разреди раздвојиће “жито од кукоља”

15 марта, 2021

Одељења у Београду чини у просеку 27 ученика, а на нивоу републике 19 ђака, пише Политика. Овај дневни лист преноси и део разговора који се водио на јединој јавној расправи о нацрту стратегије образовања одржаној од 19. фебруара до 10. марта.ж

Фото: РТВ, Дејан Крецуљ

– Све што причамо о унапређењу квалитета образовања у вези је с новцем. Када ће смањење броја ученика у одељењу бити стратешки циљ? Кад више од 30 ученика у једном одељењу саберемо са четири ђака у одељењу неке сеоске школе, просек је око 18, али то није реално. Једносменски рад једини је начин да се реализују и сви ваннаставни програми за које већина школа нема услове јер раде у две смене. Платни разреди су поменути, а то је основни начин да се наставници мотивишу да улазе у одељења… – рекла је на расправи Јасна Јанковић, председница УСПРС.

Како јој је Бранко Ружић, министар просвете, одговорио „из перспективе представника синдиката, свакако, не може да покаже много виши степен задовољства”, али из „перспективе реалности и буџета којим се домаћински располаже у образовање је у последњих осам година уложено више него за три деценије раније”.

Министар се осврнуо и на платне групе и разреде.

– Надам се да ћемо доћи до одрживог решења које ни на који начин неће некога угрозити. Анализе говоре да ће бити потребно од две до три године да се тај систем уреди, и да ће он бити транспарентнији, правичнији, компетитиван, да ће раздвојити жито од кукоља, раднике од нерадника, у свакој јавној служби па и у просвети – објаснио је Ружић.

После увођења платних разреда следи вредновање рада по новим критеријумима, што једва чекају и просветни радници и креатори образовних политика, како уверава Милош Благојевић, помоћник министра за средње образовање.

Он је подсетио да увођење једносменског рада већ траје кроз пилот-пројекат и да је у том режиму тренутно 17 одсто школа, односно 404 установе, а план је да до 2023. године тај проценат буде 30%.

По мишљењу представника просветног врха, питање колико ће ученика бити у одељењу јесте једно од најважнијих, али није од најприоритетнијих за будућност образовања.

– Ту је кључна мрежа школа. Она из 2018. године није завршена, тада је било 45 одсто локалних самоуправа које је нису урадиле, а сада је остало још око 24 посто локалних самоуправа да ураде мрежу школа. Када се то реализује, отвара се ново питање, да се прегрупишу простор и ресурси, а знамо да је проблем гашење школа у сеоским местима – казао је Пашић.

Закон каже да када просветна власт утврди да локалне самоуправе нису донеле акт о мрежи школа министарство им даје рок да то ураде за 30 дана, а уколико и тада посао не буде завршен, министарство има рок од 30 дана да уради мрежу школа, и то се односи на предшколске установе и осмолетке, док је мрежа средњих школа, свакако, обавеза ресорног министарства – још недовршена обавеза иако су сви законом предвиђени рокови истекли.

Извор: Политика / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Ружић: Платни разреди раздвојиће “жито од кукоља”

 1. Aleksa каже:

  Na koji način će to platni razredi razdvajati ”žito od kukolja”? Baš me to zanima. Godinama pričate o platnim razredima kao da je to najbitnija stvar i navodno zbog platnih razreda ne možete da poboljšate situaciju u prosveti. Sve je to zamazivanje očiju, jer nije sve u novcu. Dovoljno bi bilo, za početak, da vratite prosvetnim radnicima poštovanje koje su nekada imali, da uvedete status službenog lica, da skratite postupak ”mlaćenja prazne slame” u procesu sprovođenja disciplinskih mera, da ne dozvolite da svako može da se meša u realizovanje plana i programa i u ocenjivanje učenika…

 2. Човек каже:

  О платним разредима слушам скоро више од 15-ак година.То време није било довољно„а сада ће, Анализе говоре да ће бити потребно од две до три године да се тај систем уреди”по речима министра.Колико знам ,он је један од „орочених “владиних министара,па ме чуди да уопште прича и даје празна обећања?Сваки човек треба да крене од себе,ако је одговорна личност,а не манипулатор,што би значило да разуме значење речи„кукољ”,и не вређа туђу интелигенцију,већ може само своју.Свака његова изјава говори о њему самом,а има обичних људи који га боље разумеју,него он ,себе .

 3. Anica каже:

  E,ministre u koju ti sortu spadaš.

 4. Marjana каже:

  Gde je bio ministar Ruzic kad je u nasoj skoli nametnut sns direktor sa 3 osvojena glasa i skinuta direktorka koja je dobila 45 gladova?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама