Ружић: Редовна настава са часовима од 45 минута најбоља опција

Први потпредседник владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић састао се  са представницима репрезентативних синдиката како би разговарали о настави од 1. септембра, плановима Министарства у наредном периоду, као и изазовима са којима се сусрећу запослени у образовном-васпитно систему.

Ружић је истакао да се на одлуку о моделу наставе чека седница Кризног штаба, за коју очекује да се одржи у најскоријем року, те ће запослени у школама имати довољно времена да се спреме за почетак наставе.

Сложивши се да је редовна настава најбоља опција за сву децу, саговорници су истакли и важност вакцинације просветних радника као једног од фактора да од 1. септембра тако и буде.

– Томе највише и тежимо – казао је он додавши да је изнад свега важније здравље и деце и запослених те да ће се понајвише саслушати шта здравствена струка каже.

На састанку је договорено да се наредни састанак министра и представника синдиката одржи после седнице Кризног штаба на којој би се договорила примена одлуке о моделу наставе.

Подсетивши да је вакцина цивилизацијска тековина и једина опција да се што пре вратимо уобичајеним активностима, Ружић је истакао да разуме да и даље постоје недоумице које се могу решити едукацијом и разговорима са релевантним здравственим радницима.

– Још увек има пуно просветних радника који се нису вакцинисали и важно је да им обезбедимо одговоре на евентуална питања – рекао је Ружић и додао да ће се у наредном периоду одржати вебинари и сусрети са запосленима.

Коначна одлука о моделу наставе у новој школској години, која почиње 1. септембра, зависиће од одлуке Кризног штаба који ће бити одржан у понедељак или уторак, саопштила је Унија синдиката просветних радника Србије (УСПРС) после састанка са министром просвете, науке и технолошког развоја Бранком Ружићем.

У саопштењу се наводи да је министар Ружић изнео став да се залаже да школска година почне нормално и да часови трају 45 минута, као и да је Министарство спремило више модела наставе, који ће бити примењивани у зависности од епидемиолошке ситуације.

Извор: Тањуг