Са бебом долазе и нова правила у вашем дому

9 јула, 2016

Након рођења бебе ваш живот ће се у потпуности променити. Како бисте обезбедили мир себи и беби мораћете да кажете не неким старим навикама.
Bebe9
Иако највећи део времена ваш нови члан породице проводи спавајући, ипак испуњавање његових основних потреба захтева много вашег времена и ангажовања. Временом, ви осећате све већи умор и огромну жељу за сном. Такође имате потребу да бебу максимално заштитите од „актуелних“ вируса, дима цигарета, узнемиравања. Како, питате се.
1. Не будите бебу
Сви су узбуђени због рођења вашег детета. Ваша мама, тата, свекрва, свекар, сестре, браћа и остала родбина нестрпљиво чекају дан када ће доћи код вас и најзад задовољити своју радозналост и видети на кога малиша личи. Наши обичаји се разликују од породице до породице, тако да неке маме могу да очекују посету рођака и пријатеља одмах или пар дана по изласку из породилишта (што је врло напорно за мајку), док друге посету очекују тек када беба наврши четрдесет дана. И у једном и у другом случају не можете да заштитите бебу од радозналих погледа, завиривања под ћебенце, и слично. Све је то и лепо и очекивано. Ипак, не дозволите да посете узнемире бебу и наруше њен ред и ритам спавања.Замолите их да сачекају бебу да се сама пробуди ?
2. Не шетајте бебу из руке у руку
Беба није лутка и не служи за забаву гостију. Замислите како би вама било да вас стално неко узима у руке и додаје другом, па трећем… Мале, тек рођене бебе морају да имају свој мир како би успоставиле ритам спавања и храњења. Зато, када вам дођу гости, покушајте да одржите уобичајен ритам спавања, да не бисте плаћали цену наредних дана. Бебе могу да се узнемире када има много људи у стану, да постану нервозне и плачљиве . То је знак да желе мир, а не да „шетају“ од једног до другог госта. Осим тога, свако мисли да најбоље зна да умири бебу, па примењује неке своје методе, а кад не успе – препусти бебу другом, и тако редом. Зачас се добре навике, које сте данима покушавали да успоставите, покваре. Не дозволите да се то деси, једноставно им објасните и поштујте правила
3. Не пристајте на ненајављене посете
Иако су ваши пријатељи и рођаци навикли да бану код вас ненајављени, јер су ваша врата увек отворена за њих, време је да их замолите да се од сада ипак јаве пре него што дођу. И беби и вама је потребно време да успоставите ритам спавања и храњења, а када се добре навике стекну – нема разлога да их покваре изненадни гости. Пријатељи и рођаци који имају децу, требало би да схвате ваше потребе и да их испоштују. Замолите их да не долазе касно увече, посебно ако вапите за одмором и сном због ноћног буђења и целодневног бављења бебом. Договорите се да долазе у време када беба не спава, и када не ремете њен ритам, то јест у време када ћете моћи да поседите са њима и посветите им пажњу. Многи људи су прилично осетљиви на таква и слична ограничења, па будите обазриви приликом тих разговора.
4. Не пушите у стану у коме је беба
Пушење у затвореном простору, а посебно оном у којем су бебе и деца, је недопустиво. Ако ово правило нисте поставили још у трудноћи, сада је прави тренутак. Пасивно пушење је штетно колико и активно, а када су бебе у питању, заиста нема оправдања да буду изложене диму. Зато заузмите категоричан став и забраните пушење у свом стану. Не попуштајте ни пред оним молећивим погледом, који говори: “Ма, само једну, шта ће бити од једне цигарете?“ јер никада не буде само једна. Не брините како ће реаговати ваши рођаци и пријатељи на забрану, јер овом мером ви на првом месту штитите здравље свог детета, и то нико не сме да вам замери. А временом ће се већ навићи да код вас не пуше. Или им кажите може али само на тераси ?
Поштујте ова правила тако ћете обезбедити мир и вама а и беби рутину која је најважнија за даљи развој и навике .
Како је навикнете од малена тако ће бити и надаље . Они који вас воле и којима је стало до вас ово ће разумети .
 
Извор: devetmeseci.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама