Сачувајте зубиће ваше деце

август 2, 2018

Родитељи често и не примете прве знаке – појаву белих, кредастих мрља у врату горњих секутића. Те мрље су знаци узнапредовалог топљења зубне глеђи. Како оваква глеђ постаје порозна, у њу се из пљувачке и хране, а уз помоћ бактерија – таложе пигментне материје (браонкасте и црне). Због тога глеђ пуца и јављају се рупице (кавитети). Разарање се шири кружно око врата зуба, па отуда и назив “циркуларни каријес”.

Фистуле су упозорење
Напредовањем каријеса у дубину, разара се зубна кост (дентин). Тада зуби постају изједени, црни, и знатно ослабљени. Лако пуцају, и уместо њих остају црни корени, који могу да се инфицирају. Код млечних зуба се ређе јављају акутне реакције (бол), али се инфекција даље шири на виличну кост, у којој се стварају хронични процеси – грануломи. Тада се најчешће уочава испупчење на месу изнад зуба (фистуле). Преко њих се избацује гној који је присутан због процеса у костима. Код деце је оваква реакција релативно честа јер је кост порознија и лакше се пробија. Ипак, са падом имунитета може доћи до активирања процеса и појаве великих отока праћених болом, температуром и другим симптомима.
Брзо разарање зуба
Процес циркуларног каријеса увек почиње на горњим секутићима, врло брзо се шири на остале млечне зубе у горњој вилици, а тек касније и на доњу вилицу. То је и основна специфичност у односу на класични каријес који најчешће почиње у јамицама и фисурама гризних површина млечних молара. Напредовање циркуларног каријеса може да буде изузетно брзо, па у року од неколико недеља – од белих мрља долази до разарања зуба.
Опасни шећер
Свако дуже нагомилавање шећера било да је из бочице, вештачке хране, па и мајчиног млека, представља извор хране за бактерије на зубима, које га обилато користе. Уколико је у устима родитеља, а посебно мајке, велика концентрација бактерије “Стрептоцоццус мутанс” у периоду када беби ничу зуби, инфекција у устима детета је много јача, а тиме и могућност да се каријес пре развије.
Најчешћи узроци
1. Бактерије из рода “Стрептоццоцус мутанс”
Оне су и иначе основни изазивачи разарања глеђи зуба. Везују се за његову површину и око себе стварају слузави омотач који се назива зубни плак. У њему бактерије прерађују шећере, неопходне за сопствену исхрану, а као нуспродукт се нагомилавају органске киселине. Оне делују на површину глеђи зуба, нарушавајући равнотежу између механизама разградње и поновне изградње минералне решетке. Као последица тога, минерали се извлаче из глеђи (деминерализација), она слаби, губи своју провидност (појава белих мрља), и на крају пуца.
2. Синдром бочице
До недавно се сматрало да је једини узрок циркуларног каријеса често и дуго држање бочице са зашећереном водом, чајем, соком или млеком у устима детета. У енглеској стручној литератури се због тога циркуларни каријес означава као “синдром бочице”. Некада је у нашим крајевима био обичај да се дете успављује са цуцлом умоченом у мед. Исто тако, појава обољења је повезивана и са заслађивањем вештачке хране за бебе. Сматрало се да болест почиње на горњим зубима јер су доњи заштићени од дејства шећера, пошто их прекрива језик. Због свега тога, строга препорука је да се детету не сме дуже време у устима остављати бочица са течностима у којима постоје шећери (како би се оно успавало). Дозвољено је да у бочици буде само чиста вода или незашећерен чај.
3. Остали узроци
Горњи секутићи су посебно осетљиви, јер је у том пределу пљувачка слабије покретна, а тиме и њена заштитна улога. Усне код деце нису у потпуности затворене, па се предео горњих зуба брже суши. Беба дуже времена спава, а у периоду сна се пљувачка слабије лучи. Осим тога, пљувачка код бебе има упола мање одбрамбених антитела него у каснијим периодима.
Према томе, циркуларни каријес је последица ЛОШЕ БРИГЕ О ДЕЧЈИМ ЗУБИМА, као и претераног оптерећивања шећерима, а не само бочице или зашећерене цуцле.
Како да спречимо каријес код беба?
* Родитељи морају редовно да перу зубе, и по могућству да елиминишу бактерију “Стрептоцоццус мутанс” из својих уста.
* Родитељи морају редовно да беби чисте зубе помоћу газе, најбоље ујутру после јела и пред спавање.
Упозорење су беле мрље
Ако се појаве беле мрље, неопходно је што хитније отићи код стоматолога, који ће предузети ефикасне мере да се почетно оштећена глеђ реминерализује и да процес више не напредује. Наравно, одмах се мора започети са брисањем зуба помоћу газе, и то више пута дневно.
Уколико се закасни и беле мрље напредују у дефект на глеђи, такав зуб мора да се хитно рестаурира. Данас постоје врло добри материјали и безболне методе које ће овакве зубе лако и ефикасно да “поправе”.
У случају да стоматолог одлаже интервенцију, или тврди да ништа не може или не треба да се уради, треба потражити другог.
Велике могућности
Код узнапредовалих оштећења, када није могуће рестаурирати зубе, они могу да се очувају специјалним фабричким – металним или поликарбонатним круницама.
Јако разорени зуби, са заосталим кореновима, процесима у кости и фистулама, морају да се изваде. Нестручно је мишљење стоматолога који инсистира на њиховом дужем задржавању, јер су такви зуби извор инфекције и могућности оштећења целог организма.
Понекад се закасни са доласком код стоматолога, па се вади велики број зуба. У том случају се израђују протезице за децу. Оне им помажу да жваћу, да говоре, а свакако имају и естетски ефекат, који је у данашње време изузетно значајан и код малишана.
Заштитна улога пљувачке
Примећено је да се циркуларни каријес развија и код деце која се не дохрањују, али често и дуго сисају. Нова сазнања о значајној улози пљувачке у одбрани зуба од развоја зубног каријеса су у потпуности расветлила све енигме и око развоја циркуларног каријеса. Пљувачка је најважнији фактор заштите усне дупље и зуба. У ствари, има читав низ улога, од којих су најважније:
1. механичко испирање остатака хране са зуба и слузнице
2. разлагање шећера помоћу ензима које садржи
3. присуство одбрамбених антитела (посебна група означена као ИгА), као и других одбрамбених механизама
4. неутрализација киселина
5. реминерализација површине глеђи…
Прим. др Јован Војиновић
Извор: YuMama

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама