Сајам књига – шта наставници не смеју да пропусте?

Можете ли да замислите Сајам књига без наставника и ђака? Ни ми. Наставници и учитељи, заједно са својим ђацима, посетиоци су без којих Сајам књига никад не би био то што јесте. Зато се издавачке куће својски труде да привуку баш њихову пажњу.
Један од штандова који би наставници свакако требало да обиђу је штанд издавачке куће „Едука”. По квалитетним уџбеницима и наставним материјалима „Едука” је позната одавно, али ове године просветним радницима понудили су и нешто више.

Издања из, на нашем тржишту јединствене, библиотеке „Педагошка раскршћа“ у којој се објављују наслови из примењене педагогије и филозофије образовања: светски бестселери врхунских стручњака, који нам помажу да разрешимо недоумице везане за моделе васпитања деце, најбоље поступање у учионици, те најуспешнији рад са децом у инклузивној школи или децом која испољавају проблеме у понашању. Едиција која се бави филозофијом образовања обогаћена је ове године за два капитална превода: „О погрешном образовању“ Ноама Чомског и „Педагогија потлачених“ Паула Фреиреа.
Плодно дело Ноама Чомског начинило га је једним од најнавођенијих мислилаца у историји, и јединим живим аутором на листи најцитиранијих, на којој се налазе имена попут Платона, Шекспира или Фројда. „О погрешном образовању“ представља незаобилазан избор текстова усмерених на образовање, сагледано у ширем контексту савременог света. Ауторова критика начина на који тренутни школски систем „погрешно образује“, и његови предлози за промену – представљају темељну литературу за наставнике, родитеље, људе запослене у школској администрацији и све оне који брину о будућности нараштаја којима остављамо овај свет у наслеђе.
У петак 27.10. од 18.00 – 18.50 у Сали „Васко Попа“ о књизи Ноама Чомског „О погрешном образовању“ говориће проф. др Рајна Драгићевић, Зоран Ћирјаковић и уредници Едуке.
Објављујући култну „Педагогију потлачених“ Паула Фреиреа, Едука се враћа утемељивачу критичке педагогије и једном од најзначајнијих педагошких мислилаца друге половине 20. века. У питању је једна од најутицајнијих књига о образовању модерног доба, и објављивање овог важног дела представља велики датум за наше издаваштво. 
Покретањем Библиотеке „Педагошка раскршћа“, Едука омогућава да, кроз дела из области филозофије образовања и практичне педагогије, информације о савременој педагошкој мисли стигну брже до стручне јавности, школа, наставника и родитеља.  
На Школски дан – у четвртак, 26. октобра – у Сали „Борислав Пекић“ у 11 часова, Едука представља Зборнике угледних припрема за разредну и предметну наставу ЧАС ЗА УГЛЕД 3.
Трећи пут заредом, биће то прилика да се сусретнемо са колегиницама и колегама чији су радови објављени у зборницима, да честитамо свим учесницима и доделимо признања за најуспелије припреме.  
Зборник ЧАС ЗА УГЛЕД настао је пре три године као плод наше сарадње са наставницима из целе Србије. Ове године нам је на конкурс приспело двоструко више припрема са бројним додацима, прилозима, презентацијама, фотографијама, видео-снимцима – тако да су рецензенти и чланови комисија имали тежак и деликатан задатак да међу добрим материјалима изаберу најбоље.
Осим тога, веома је значајно и то што су се наставницима из Србије сада прикључиле и колеге из Републике Српске, Босне и Херцеговине и Црне Горе – чиме је постигнута подстицајна клима за креативну стручну сарадњу и размену практичних искустава, која прелази границе и постаје део регионалне културне и просветне размене.
Наше заједничко уверење јесте да је овај вид сарадње вишеструко значајан и користан: њиме се подржавају настојања и прегнућа из непосредне наставне праксе, која се потом поново њој враћају – како би је освежили и унапредили.
За Школски дан, у четвртак, 26. 10. у Сали „Александар Вучо“ од 13.00  – 13.50. представљање Едука: е-учење и настава.
Све заинтересоване Едука ће угостити на штандовима у Хали 1 и Хали 2а.