Samo malo ću se osunčati pred leto, neće mi ništa biti od nekoliko odlazaka u solarijum…

2 juna, 2022

Ovo je mantra koju sebi ponavljaju mnoge tinejdžerke, mlade žene, pa i pojedini muškarci, kad traže opravdanje da malo “poprave boju tena” u letnjim mesecima.

Foto: Canva

Dermatovenerolog prof. dr Danica Tiodorović, nacionalna koordinatorka Euromelanoma za Srbiju, kao i potpredsednica Udruženja dermatovenerologa Srbije izjavila je za Kurir da je čak 76 odsto melanoma u uzrastu od 18. do 29. godine života posledica izlaganja UV zračenju u solarijumu. Ona je podsetila i na to da je SZO još 2009. proglasila solarijume karcinogenom prve klase.

Pa opet, u našoj zemlji deluje da ne jenjava interesovanje, naročito maloletnih devojčica. Ako posećujete kozmetičke salone iz bilo kog razloga, neretko ćete videti i mame koje zajedno sa ćerkama dolaze u solarijum. Ako ste, recimo, došli na higijenski tretman lica koji traje jedan sat, za to vreme proći će nekoliko mladih žena i dece koje su došle da osunčaju kožu ne bi li imale lep, preplanuo ten.

I ni svi naslovi u medijima, ni sve informacije, ni dokazi, istraživanja, ni svi apeli onih koji su život posvetili izučavanju zdravlja kože – nemaju efekta. Za mnoge.

Ako ste jedan od onih koji to “samo nekoliko puta godišnje, pred leto” – nemojte.

Ako ste jedna od onih koji se sunčaju već godinama i ništa im ne fali – nemojte.

Ako imate baš baš svetao ten, pa vam je neprijatno da se skinete na plaži – istrpite neprijatnost. Namažite kremu. Ili, najbolje od svega, ponosno nosite svoj aristokratski ten. Ali u solarijum – nemojte.

Ako imate ćerku tinejdžerku koja uporno želi u solarijum, učinite sve da je edukujete i da razume koliko je to za nju štetno. Dajte sve od sebe da nikad ne kroči u solarijum. Ako ništa drugo ne upali, pokažite joj fotografije i statistike. Internet ih je pun. A nisu uopšte lepe za gledanje.

Na kraju, pa solarijum je u našoj zemlji ZABRANJEN za maloletnike. I to nije bez razloga.

Znate, nekad je melanom bio bolest koja se pogađala najviše populaciju između 50. i 60. godine života. Ali danas, iz godine u godinu, sve je više mladih koji obolevaju od raka kože između 18. i 29. godine.

Neki od vas možda će reći da je zagađen vazduh koji dišemo, voda koju pijemo, hrana koju jedemo. “I šta sad tu škodi nekoliko odlazaka u solarijum, ako dete već voli da ima taman ten?”. Na vodu, hranu, vazduh i zemlju uticaj nemate. Na odluku da se izlažete štetnom UV zračenju koje je uzrok čak 76% melanoma u mlađem uzrastu – i te kako imate. Da, dobro ste pročitali. Čak 76% raka kože koji se kod mladih otkrije, posledica je upravo odlazaka u solarijum.

– Ako se dijagnoza melanoma ne uspostavi u najranijem stadijumu, vrlo brzo daje limfogene i hematogene metastaze. Melanom u četvrtom stadijumu ima stopu petogodišnjeg preživljavanja 15-20%. Nasuprot tome, rano prepoznati melanom ima dobru prognozu sa desetogodišnjim preživljavanjem u više od 90% slučajeva. A ako se dijagnostikuje u najranijem stadijumu (in situ) jednostavna hirurgija je rešenje – ističe prof. Tiodorović.

Ona je dodala da će, zbog svega navedenog, Udruženje dermatovenerologa Srbije vrlo brzo pokrenuti i kampanju za zabranu korišćenja solarijuma u Srbiji.

Tu kampanju ćemo sa velikim entuzijazmom podržati. Do tad apelujemo na svest i savest roditelja i mladih žena. Ne idite u solarijum, sačuvajte svoje zdravlje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama