Како дете које не воли да “буба” може да има одличне оцене?

26 октобра, 2020

Ново време и нови услови живота, намећу нам и нове, другачије начине образовања. И сви који учествују у том процесу некако тумарају и осећају да им бежи време… неповратно. Па чак и они који су тако чврсто веровали да је најбољи онај начин рада који се већ деценијама примењује у школама, сада схватају да то више једноставно – не функционише. 

Фронтална настава као доминантан тип рада у школама, упоредо са развојем нових технологија, губи своју моћ. 

С друге стране, деца су збуњена, не знају ни шта, ни како треба да уче, родитељи траже начин да им помогну, а наставници покушавају да се у свему томе снађу, да објасне ученицима и родитељима шта и како треба учити да би се дошло до исхода.

У исходима је решење.

Образовни исходи су очекивани резултати процеса учења; оно шта ученик треба да зна, уради и вредносно процени по завршетку процеса учења. Зато је у раду са децом неопходно поћи од исхода. Али од њих не треба да пође само наставник, већ и ученици.

Како ученици могу поћи од исхода и тако савладати градиво?

Нова генерација ученика, захваљујући модерном свету који смо за њих створили, тражи брзо и лако усвајање чињеница и формирање знања. Пратећи управо ову потребу, а схватајући да уџбеник више није и не може бити једино средство учења Школа Плус, издавач са вишедеценијским искуством, развила је јединствен алат какав до сада није постојао на нашем тржишту ‒ Easy start (Изи старт). 

Easy start (Изи старт) је концепт тренинга у стицању знања и утврђивања већ стечених знања и умећа путем тестова и одговора са објашњењима. Тренутна понуда укључује по један комплет за следеће предмете, од 5. до 8. разреда: Српски језик и књижевност, Математика, Физика, Биологија, Хемија, Историја, Географија.

Сваки Easy start (Изи старт) комплет састоји се од посебно осмишљеног приручника и 16 тест-модула. Easy start (Изи старт) комплети доследно прате званични план и програм за основне школе.

Како ради Easy start (Изи старт)?

Може се користити на више начина, у школи и код куће. Примера ради, наставник може, након што презентује градиво, деци поделити Easy start (Изи старт) за ту наставну јединицу и охрабрити их да одговоре слободно траже у свом сећању, али и у уџбеницима, на интернету, у разговору са другом из клупе. На тај начин, без стреса, трагајући за одговорима, они уче. На исти начин се то може радити и код куће, па уместо класичног “бубања” лекција, деца користећи Easy start (Изи старт) полазе од исхода и тражећи одговоре на тестове, они заправо уче уз много мање стреса.

Решавањем задатака и праћењем одговора са објашњењима, ученик је ослобођен пробијања кроз шуму информација не би ли дошао до суштинских чињеница. Његове активности су конкретизоване јер задаци у тестовима у потпуности прате исходе учења (којима се исказује шта ученик треба да зна) и образовне стандарде (којима се дефинишу нивои на којима одређени исход може бити остварен). 

Ученик ће имати јасну представу шта треба да зна на крају одређене наставне теме па и на крају основне школе. Концепт учења путем израде задатака из Easy start-а (Изи старта) олакшаће и припрему за усмене и писмене провере знања. Знање стечено употребом Easy start (Изи старт) концепта остаје трајно добро у наставку школовања.

Паралелно са штампаним издањима Школа Плус активно развија и дигиталне, онлајн, садржаје.

Аутор: др Тања Рончевић, професор српског  језика и књижевности у ОШ „Раде Драинац”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама