Санкције за директоре који нису примили технолошке вишкове

27 октобра, 2016

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић рекао је за РТС да дуално образовање није замишљено тако да доведе до технолошких вишкова у школама и да је професор из школе ментор ученику на пракси у некој установи. Истиче да ће директори, који су се оглушили о обавезу о преузимању техношких вишкова, сносити одговорност.

 

mladen-sarcevic

“Ту имамо прилику да покажемо јавности нека нова достигнућа када је у питању наставна технологија, када су у питању одређени пројекти, када је у питању инклузија која се примењује у нашим школама на разним нивоима, када су у питању примери добре праксе и нарочито актуелно ове године, примери дуалног образовања који имају највише штандова, а везано је за средње-стручно и високо образовање”, објашњава министар Шарчевић.
Истиче да дуално образовање није замишљено тако да доведе до технолошких вишкова у школама.
“Ја то тако не гледам нити је то тако замишљено. Ми нисмо променили наставне планове и програме, а дуално образовање већ постоји и то се није десило. Економска школа на пример ради дуални модел. Ако дете иде на праксу и делом своје праксе пристуно је у банци, ако је финансијки смер, али тада иде ментор са њим а то је професор из школе. Нико у банци не може да изиграва педагога”, напомиње Шарчевић.
Додаје да ће се против директора који су се оглушили о обавезу о преузимању техношких вишкова водити поступак.
“Да ли ће то бити дисциплински поступак, да ли раскид радног односа видећемо, али морамо укључити пре свега школске одборе. Идемо редовним поступком преко школских одбора, идемо на директоре, следе просветна инспекција, па инспекција рада. Упорном акцијом смо то сада довели на један број који можемо контролисати и урадити “пешке” једног по једног”, напомиње министар.
 

ИЗВОР:РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Санкције за директоре који нису примили технолошке вишкове

 1. Lj каже:

  “пешке” једног по једног”, напомиње министар. A to traje li traje po 1-2 godine i ima preko 200 takvih direktora pa je to 400 godina. To je princip PESKE.
  Oni to i zele DUGO, DUGO DA TRAJE da odu u penziju da zaposle SVOJE to je to.
  Prosvetna inspekcija pod hitno na skener jer LOSE RADI SVOJ POSAO. STITE PARTIJSKE DIREKTORE.
  Kovacevic ispravno kaze, name TREBA HUMANA OKUPACIJA, da nas dovede u red, izgubili smo konpas drustvenog postenja i odgovornosti.

 2. Biljana каже:

  U mojoj skoli penzioner od 26 decembra 2016 . radi po ugovoru o radu na osnovu clana 132 tacka 2. Prima penziju i platu ,istovremeno. Direktor niti rasporedjuje postojeceg radnika, niti preuzima sa liste nerasporedjenih , niti raspisuje konkurs. Ocigledno krsenje zakona. Prosvetna inspekcija ne preduzima nista. Svi su povezani i korumpirani. Dokle, pitam se ? Toliko ljudi bez posla!

 3. Достојанствен човек каже:

  Шта господин министар мисли са директорима који су окорели у корупцији ,за чију корупцију постоје и докази?То тако вешто раде у сарадњи са просветним инспекторима,а чини ми се да о просвети најмње или скоро ништа не знају,Дакле,њихов безобразлук се оплемењује и потхрањује ,а недужни испаштају.Занима ме ко их је васпитавао и чији је то “минули рад”?Да ли је само” опомена” и то добронамерна “правно решење и правни лек”којим их просветни инспектор”милује” за прекршај и корупцију?Наравно,да Закон постоји и време је да се прво примени на поменутим и нека се они позову на одговорност.Они сигурно нису носиоци угледа и достојанства професије,већ њени гробари .Не сме Закон тумачити сваки правник на свој,произвољан начин и играти се са нечјим животом.Добар и правилан почетак води правим путем ка правом циљу.Подршка министру.

 4. Sladja каже:

  Zelena učionica je naša omiljena stranica, zivimo u Švajcarskoj i nešto slično kod nas nema.
  Inače idemo u 2 i 3 razred ?

 5. Profesor каже:

  Министар само прича, а изгледа да од санционисања директора неће бити ништа. Ука, бука и на крају ништа неће да се деси. Ако је доследан мора идркторе да разреши, а не да се позива да није надлежан.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама