Сарадња наставника и родитеља – искуства наставнице из Словеније

12 јуна, 2020

Као наставници и родитељи имамо веома важан заједнички циљ. Желимо да деца буду срећна, задовољна, успешна и самостална. Морамо да дајемо подршку једни другима и да обезбедимо добру, ефикасну и обострану комуникацију, од које ће дете имати користи.

Сарадња са родитељима представља важан аспект процеса учења. Разредни старешина је првенствено организатор различитих облика сарадње, који ће бити представљени у наставку. Од његове спремности и односа често зависи како ће сарађивати школа и породица – родитељи (Малић, 1988, 54-55).

Foto: Canva

Разредни старешина сарађује са родитељима на два нивоа, на информативном и на образовном нивоу. Упознаје родитеље са дететовим знањем, напретком и целокупним развојем. Важно је да разредни старешина упозна породицу, њихова очекивања, амбиције, услове и могућности, који наравно утичу на учење и развој детета. Наставник мора добро да познаје своју улогу, задатке и проблеме савремене породице, као и различите комуникационе канале преко којих може да сарађује са родитељима.

Важно је да наставник разуме да је породица од суштинског значаја за свако дете, јер у њему оставља трагове детињства за читав живот. Улога родитеља је данас такође изузетно разнолика, захтевна и одговорна. Због модерног начина живота задатак школе је да родитељима омогући детаљан увид у васпитно-образовни програм школе и да родитељима понуди теме које разјашњавају поглед на одређене васпитне или образовне ситуације и проблеме (предавање за родитеље). Родитељи морају да буду сутворци, сукреатори, дакле важно је да их наставник укључи. Што више имају родитељи осећај да су немоћни, неспособни, мање ће учинити на пољу образовања или сарадње са школом. Родитеље треба позвати да сарађују у решавању проблема, треба их подржавати у свему што раде добро, развијати код њих сазнање да није само један пут родитељства прави.

Родитељи ће врло радо сарађивати у образовним програмима, ако буду сигурни да ће тамо научити како боље да помогну својој деци.

Разредни старешина такође упознаје родитеље са могућностима сарадње у школи – савет родитеља, савет школе. Овде имају могућност да учествују у обликовању школског простора, да предлажу разне облике активности и да сарађују са другим родитељима. Својим предлозима такође могу да утичу и на развој школе (Кунстељ, 2001, 123-128).

Сарадња разредног старешине и родитеља

Сарадња са родитељима представља велики део мог посла. Често сарађујем са родитељима кроз различите облике или активности.

Родитељски састанци

Родитељски састанак, на који су позвани сви родитељи, имамо најмање два пута годишње. На првом родитељском састанку упознам их са свим новитетима, активностима које ће се одвијати. Упознам их са школским правилима, наставним планом и програмом и позовем их на опуштени разговор. У првом разреду их такође замолим да попуне лист о свом детету са питањима као што су: шта њихово дете највише воли, шта добро зна, са чим највише воли да се игра, шта они желе и очекују од школе …Такође позовем родитеље на сарадњу (представљање занимања, посета фарме, читање бајке…).

У фебруару имамо други родитељски састанак. Заједно са ученицима припремамо плакате о свему што смо научили. Деца покажу родитељима шта све знају, запевају песмице, заиграју, а ја им представим шта ћемо још научити до краја школске године.

Отворена врата

Скоро сваког месеца имамо отворена врата у поподневним часовима (између 16 и 18 часова). Родитељи углавном долазе сами, а повремено на отворена врата дођу и са децом. Сваке седмице имамо једночасовна отворена врата у преподневним сатима, где размењујемо информације о раду и напретку детета.

Предавање за родитеље

Једном годишње имамо предавање за родитеље. На почетку школске године родитељи сами предлажу тему коју би желели да слушају. Ми пронађемо предавача и организујемо предавање за све родитеље и наставнике.

Сарадња родитеља у настави

На првом родитељском састанку позовем родитеље на сарадњу. Родитељи често прихвате позив. На овај начин смо већ посетили касарну и војне хеликоптере, фарму, цвећару, ватрогасну станицу, правили смо венчиће, пекли хлеб, посетили хитну помоћ …Та сарадња представља ученицима велики допринос школском раду.

Сарадња путем писмених порука (електронска пошта), телефона

Са родитељима пуно сарађујем путем порука. Водим рачуна да пишем само позитивне чињенице односно да их само информишем. Ако се појаве проблеми, позовем их на разговор. Родитељи се јако обрадују позитивним порукама.

Кутак за родитеље

На улазу у школу имамо кутак за родитеље. Родитељима су на располагању клупе на којима могу да сачекају своју децу. На једној од зидних табли чекају их чланци разних психолога, са врло различитим и занимљивим садржајем, а на другој табли су изложени дечији радови.

Пешачење у природи

Сваке године организујемо пешачење у природи на које позовемо и родитеље.

Представе и чајанке

Два пута годишње припремамо представу за родитеље у вечерњим сатима (новогодишња представа, представа на крају школске године). Након представе имамо чајанку. Једном годишње одржава се и креативна радионица на којој дете ручни рад ствара заједно са родитељима.

Закључак

Посао разредног старешине је захтеван. У раду са родитељима је важно да је наставник способан да слуша и саосећа, да потражи у детету позитивне ствари и области које детету нарочито леже, да буде искрен са родитељима и да им предочи где би њихово дете могло још да напредује, и да заједно са родитељима пронађе решења која ће довести до већег знања и бољег понашања. Професионални приступ и добра способност комуникације веома су важни фактори у приступу родитељима. Морамо бити свесни да је добра сарадња између наставника и родитеља кључна за напредак и целокупни развој детета. Мој свакогодишњи циљ је да између нас остварим поверење, на којем могу тада успешно да градим процес учења.

Извори и литература:
МАЛИЋ, Ј. Разредни старешина у основној школи. Љубљана: Државна заложба Словеније. 1988. Стр. 54-55.
КУНСТЕЉ, А. Задаци разредног старешине. В: Разредни старешина: улога, рад и одговорност. Љубљана: Јутро. 2001. Стр. 123-128.

Ева Кинк Жерјав,
Наставник разредне наставе из Словеније

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама