Шарчевић: Да се уведе ред у изгледу школа, обавезама и одговорности ученика и запослених

21 јула, 2017

Бројне новине очекају ђаке од 1. септембра

Три “редизајнирана” предмета за ученике петог разреда, електронски дневник у 200 школа, више спорта, униформе у 55 одсто школа, новине су које од 1. септембра очекују ђаке у школама, каже министар просвете
Три, такозвана, редизајнирана предмета су физичко и здравствено васпитање, техника и технологија, информатика, а министар је додао да ће се кроз међупредметно повезивање увести и предузетништво, као и финансијска писменост.
– Kако би се деца масовније бавила спортом у школама, орочили смо да се школске сале могу издавати тек после 21 сат. Потребно је појачати спортску инфраструктуру која је, нажалост, слаба. Уколико би имали пара требало би да се раде спортске сале исто као и рачунарске кабинете – рекао је министар Шарчевић.
У оквиру информатике, која се уводи као обавезан предмет, ђаци ће учити програмирања, а Шарчевић је појаснио да је преко кредита Европске банке набављено 4.600 нових рачунара за школе, те да ће са компјутерима које су донирале компаније школе од 1. септембра бити солидно опремљене за тај посао.

Прочитајте и Od septembra u školama novi fakultativni predmet za učenike četvrtog i šestog razreda

“До последње школе дошао је интернет”
– Оно што је битно све школе су подигнуте на АМРЕС мрежу, до последње школе дошао је интернет. Ми сада имамо само седам одсто школа које ће интернет добити путем мобилне телефоније – појашњава министар.
У току је, додаје он, обука наставника који предају информатику. Већ су направљени тимови од 60 тренера који ће даље тренирати друге наставнике.
Прочитајте и Brnabić: Nagraditi nastavnike koji su do sada pohađali seminare
– Један од програма обуке за наставнике је и елементарна информатичка писменост свих запослених у школи за увођење пројекта електронски дневник. Он је бити на 200 узорака, што смо успели да урадимо мимо систематизације и мимо буџета. Нисмо за то имали ни динар. Успели смо да анимирамо компаније да нам помогну – подсећа он.
Е-дневник, појашњава, осим смањења администрације за просветне раднике, лакшег приступа информацијама о свом детету за родитеље, представља контролни механизам стања у образовном систему.
– Можете пустити кроз е-дневник контролни из биологије, када прође одређена област која је вама важна јер су деца показала слаб успех на завршном испиту, добити резултате и знати где да се пласира обука – појаснио је министар.
Прочитајте и Šarčević: “Roditelji je trebalo pre četiri godine da ‘pritegnu’ decu da uče, a ne da im prave prolaz u životu preko veze”
Он је рекао да је за реформисање система неопходно да се реформишу циклуси, да се креће са првим и петим основне и првим разредом средње школе, те да је пети разред већ припремљен за реформе и промену.
– Важно да се види већ од наредне школске године, да се уводи ред у изгледу школа у понашању, обавезама и одговорности ученика и запослених – закључио је министар.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Да се уведе ред у изгледу школа, обавезама и одговорности ученика и запослених"

 1. Дон Кихот каже:

  Па ових 4600 рачунара је за 230 рачунарских кабинета са по 20 радних места. Нека је то у 230 школа али се поставља питање шта са око 1600 осталих школа.
  Какве везе има додатно бављење физичким и изнајмљивање сала. Па деца после 18 часова нису у школи (а и не желе да тамо буду) осим оне деце које су у клубовима који користе те сале. Другим речима орочење коришћења сала на термине после 21 час је у функцији смањења додатних прихода школа.
  Када погледамо ситуацију са укидањем рабата школама од уџбеника и режима реализације екскурзија види се стварна намера просветних власти а то је да се стегне школски буџет и да се школе фигуративно и стварно доведу до просјачког штапа а самим тим да се олакша приватизација школа јер је јасно да локалне самоупреаве углавном не могу да финансирају ни минималне потребе школа. Нове мреже школа кобајаги у функцији рационалног коришћења школског простора је у суштини припрема за велику распродају простора школа јер од 1. септембра странци могу да поред земље купују по Србији све што пожеле. Да не говоримо о скандалу са страном фирмом од пре пар година која је уписала капитал од преко милијарду евра (TS-imperijal kliring haus) и којој се намешта законска регулатива да земљу и имовину по Србији могу да купују стране фирме које су барем 3 године у Србији. Утврђено је да је реч о лешинарским фондовима који су намирисали добру зараду у Србији и којима је у суштини ССП наместио посао да за ситну лову покупују практично све у Србији. Све је спремно за превару века и буквалну распродају земље и јавне инфраструктуре странцима у току ове јесени. Па дугове локалних самоуправа и јавних предузећа у тишини преузимају разни лешинарски фондови из УК и САД.
  Не треба очекивати да неко било шта приговори у овој сезони одвлачења пажње од највеће преваре у Српској историји.
  Сва прича око промене устава, претње Њему, штрајкови синдиката па и ситуација око Косова и Метохије је у суштини да не приметимо пљачку века Србије.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама