Šarčević: Da se uvede red u izgledu škola, obavezama i odgovornosti učenika i zaposlenih

21 jula, 2017

Brojne novine očekaju đake od 1. septembra

Tri “redizajnirana” predmeta za učenike petog razreda, elektronski dnevnik u 200 škola, više sporta, uniforme u 55 odsto škola, novine su koje od 1. septembra očekuju đake u školama, kaže ministar prosvete
Tri, takozvana, redizajnirana predmeta su fizičko i zdravstveno vaspitanje, tehnika i tehnologija, informatika, a ministar je dodao da će se kroz međupredmetno povezivanje uvesti i preduzetništvo, kao i finansijska pismenost.
– Kako bi se deca masovnije bavila sportom u školama, oročili smo da se školske sale mogu izdavati tek posle 21 sat. Potrebno je pojačati sportsku infrastrukturu koja je, nažalost, slaba. Ukoliko bi imali para trebalo bi da se rade sportske sale isto kao i računarske kabinete – rekao je ministar Šarčević.
U okviru informatike, koja se uvodi kao obavezan predmet, đaci će učiti programiranja, a Šarčević je pojasnio da je preko kredita Evropske banke nabavljeno 4.600 novih računara za škole, te da će sa kompjuterima koje su donirale kompanije škole od 1. septembra biti solidno opremljene za taj posao.

Pročitajte i Od septembra u školama novi fakultativni predmet za učenike četvrtog i šestog razreda

“Do poslednje škole došao je internet”
– Ono što je bitno sve škole su podignute na AMRES mrežu, do poslednje škole došao je internet. Mi sada imamo samo sedam odsto škola koje će internet dobiti putem mobilne telefonije – pojašnjava ministar.
U toku je, dodaje on, obuka nastavnika koji predaju informatiku. Već su napravljeni timovi od 60 trenera koji će dalje trenirati druge nastavnike.
Pročitajte i Brnabić: Nagraditi nastavnike koji su do sada pohađali seminare
– Jedan od programa obuke za nastavnike je i elementarna informatička pismenost svih zaposlenih u školi za uvođenje projekta elektronski dnevnik. On je biti na 200 uzoraka, što smo uspeli da uradimo mimo sistematizacije i mimo budžeta. Nismo za to imali ni dinar. Uspeli smo da animiramo kompanije da nam pomognu – podseća on.
E-dnevnik, pojašnjava, osim smanjenja administracije za prosvetne radnike, lakšeg pristupa informacijama o svom detetu za roditelje, predstavlja kontrolni mehanizam stanja u obrazovnom sistemu.
– Možete pustiti kroz e-dnevnik kontrolni iz biologije, kada prođe određena oblast koja je vama važna jer su deca pokazala slab uspeh na završnom ispitu, dobiti rezultate i znati gde da se plasira obuka – pojasnio je ministar.
Pročitajte i Šarčević: “Roditelji je trebalo pre četiri godine da ‘pritegnu’ decu da uče, a ne da im prave prolaz u životu preko veze”
On je rekao da je za reformisanje sistema neophodno da se reformišu ciklusi, da se kreće sa prvim i petim osnovne i prvim razredom srednje škole, te da je peti razred već pripremljen za reforme i promenu.
– Važno da se vidi već od naredne školske godine, da se uvodi red u izgledu škola u ponašanju, obavezama i odgovornosti učenika i zaposlenih – zaključio je ministar.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Da se uvede red u izgledu škola, obavezama i odgovornosti učenika i zaposlenih"

 1. Don Kihot kaže:

  Pa ovih 4600 računara je za 230 računarskih kabineta sa po 20 radnih mesta. Neka je to u 230 škola ali se postavlja pitanje šta sa oko 1600 ostalih škola.
  Kakve veze ima dodatno bavljenje fizičkim i iznajmljivanje sala. Pa deca posle 18 časova nisu u školi (a i ne žele da tamo budu) osim one dece koje su u klubovima koji koriste te sale. Drugim rečima oročenje korišćenja sala na termine posle 21 čas je u funkciji smanjenja dodatnih prihoda škola.
  Kada pogledamo situaciju sa ukidanjem rabata školama od udžbenika i režima realizacije ekskurzija vidi se stvarna namera prosvetnih vlasti a to je da se stegne školski budžet i da se škole figurativno i stvarno dovedu do prosjačkog štapa a samim tim da se olakša privatizacija škola jer je jasno da lokalne samoupreave uglavnom ne mogu da finansiraju ni minimalne potrebe škola. Nove mreže škola kobajagi u funkciji racionalnog korišćenja školskog prostora je u suštini priprema za veliku rasprodaju prostora škola jer od 1. septembra stranci mogu da pored zemlje kupuju po Srbiji sve što požele. Da ne govorimo o skandalu sa stranom firmom od pre par godina koja je upisala kapital od preko milijardu evra (TS-imperijal kliring haus) i kojoj se namešta zakonska regulativa da zemlju i imovinu po Srbiji mogu da kupuju strane firme koje su barem 3 godine u Srbiji. Utvrđeno je da je reč o lešinarskim fondovima koji su namirisali dobru zaradu u Srbiji i kojima je u suštini SSP namestio posao da za sitnu lovu pokupuju praktično sve u Srbiji. Sve je spremno za prevaru veka i bukvalnu rasprodaju zemlje i javne infrastrukture strancima u toku ove jeseni. Pa dugove lokalnih samouprava i javnih preduzeća u tišini preuzimaju razni lešinarski fondovi iz UK i SAD.
  Ne treba očekivati da neko bilo šta prigovori u ovoj sezoni odvlačenja pažnje od najveće prevare u Srpskoj istoriji.
  Sva priča oko promene ustava, pretnje Njemu, štrajkovi sindikata pa i situacija oko Kosova i Metohije je u suštini da ne primetimo pljačku veka Srbije.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama