Шарчевић: Инсистираћу на више новца за обуку наставника

31 августа, 2016

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас да жели да врати углед професији и да ће инсистирати на више новца за убуку запослених у просвети.

Прочитајте и Родитељи ђака оцењиваће наставнике и директоре школа

Он је, на састанку са директорима одсновних и средњих школа у Београду, рекао да се у образовању ствари морају брже решавати, да не воли да користи реч реформе, јер је то сада на нивоу пописа дефеката и поправљања стања.
“Мораћемо да прескачемо неке етапе зацртане у Стратегији образовања. У наредном периоду бићу на терену и трудићу се да обиђем све школе и са свима да поразговарам о проблемима”, нагласио је министаре.
Он је додао да је циљ да се оснаже школске управе, те да је реформу могуће спроводити у Београду, али тешко у унутрашњости.

Прочитајте и Влада решила проблем са закинутим зарадама просветним радницима

Постоје добри узори образовања у Европи, наставља он, на које Србија може да се угледа и има могућности да прави добре изборе.
“Трудићу се да Министарство приосвете буде добар сервис свима. Ви сте (директори) носиоци процеса реформи”, рекао је министар и додао да ће се борити против непотизма, злоупотреба и разних “манифетлука” у школама.
За кратко време, наставља он, директори су могли да виде да његов систем рада није да шаље дописе, већ, како каже, када настане проблем “скачемо на њега” и труди да реши у што краћем року.
Како каже, врло је вешт што се тиче финансија, јер је иза њега вишегодишње искуство вођења државних али и приватних школа, тако да ће се залагати да се осим новца из буџета обезбеде и средства из дугих извора, као што су претприступни фондови ЕУ.

Прочитајте и Шарчевић: Увести систем награђивања у просвети за оне који раде боље

Један од проблема, враћање закинутог дела зараде просветарима, већ је решен и влада је донела одлуку да се новац исплати наставницима, а да ће се борити и за другачије вредновање оних који се труде и раде, увођењем платних разреда.
Од директора очекује да пријаве упражњена радна места, како би се она попунила технолошким вишковима и да ће се боља контрола сада обављати преко информационог система који је заживео-Доситеј.
“Моја врата и телефон су вам отворени. Очекујем од вас предлоге и инпулсе, а не да их ви добијате од мене”, рекао је министар директорима школа.
 
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Инсистираћу на више новца за обуку наставника"

  1. Profsor каже:

    Pare za obuku nastavnika???? Da bi dobio posao u osnovnoj školi profesor mora da ima zavrsen master i onda opet mora da ide na obuku??!!! Inače direktori u Šapcu ne prijavljuju uppražnjena radna mesta izuzev jedne osnovne škole, a na tim radnim mestima rade nestručni iako postoje nezaposleni stručnjaci (jer nema konkursa).Direktori nkad nisu imali veću slobodu da rade kako hoće, a sve to uz blagoslov školske uprave iz Valjeva. Čini mi se da je tako i udrugim mestima.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама