Шарчевић: Kад сам био у Скупштини одрицали су се закона ко Свети Петар од Христа

Јако занимљиво да кад нешто причамо сви заједно, сви то другачије доживе тада, а другачије у микрофон касније, рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

Шарчевић је то рекао поводом деманта којим је УСПС одговорио на јучерашње саопштење министарства да је на састанку о Закону о запосленима у јавним службама, на коме су били министар Шарчевић и министар Ружић, “70 одсто примедби и сугестија које су упутили синдикати запослених у просвети усвојено”.
“Ја ћу цитирати премијерку Ану Брнабић, која је једном предложила да имамо састанке пред новинарима. Јако занимљиво да кад нешто причамо сви заједно, сви то другачије доживе у микрофон. Исти ти синдикати су са нама радили те законе два месеца. Ја кад сам био у Скупштини одрицали су се закона ко Свети Петар од Христа, три пута, а јуче су хвалили ЗОС и рекли да је то кровни закон”, рекао је Шарчевић новинарима на манифестацији “ђаци вас моле, успорите поред школе”.
Истиче, да Закон о запосленима у јавним службама у много чему није схваћен како треба, као и да је све оно што “највише тишти” Унију синдиката- отпремнине, награде итд. у оквиру ЗОС-а.
“Овај закон од почетка има две добре стране, да се људи по каталогу занимања уједначе и да почнено нову структуру. Ја сам синдикате позвао да радимо заједно и мислим да смо се приближили. Овај састанак то није требао да реши, већ да направи методологију да на састанку са премијерком и видимо да ли ће неке теме отићи у колективан уговор, да ли нешто решава Закон система образовања и Закон о раду”, рекао је Ссарчевић.
Додаје, да је “испало да овај закон нема велику улогу, да се понавља свашта”, али, истиче, да су две новине које има довољне, јер их нема у другим законима.
“Није истина да нема накнаде за старешинство и превоз. Ја сам то заштитио и јуче и увек ћу, јер ако имате мали фонд часова морате да путујете у више градова и села, и то мора да се плати. Јуче сам и лично објаснио да је разредни старешина јако битна категорија и да ту улогу мора обављати онај ко има прву категорију плате”, рекао је Ссарчевић.
 
Извор: novaekonomija.rs