Šarčević: Može doći do neke vrste nadoknade rada na znanju učenika, zbog očekivanih propusta

14 decembra, 2020

Mladen Šarčević bio je ministar prosvete u veoma delikatnom periodu, kada se prosvetni sistem kao i cela država suočio sa pandemijom. Onlajn nastava, TV časovi, problemi sa malom maturom, provaljivanje testova, sve je to protutnjalo prosvetnim resorom za vreme Šarčevićevog mandata. Sa mesta ministra, on je prešao na novu funkciju i sada je savetnik predsednika države – bavi se strateškim i reformskim pitanjima u oblasti obrazovanja. Za portal Nova, Šarčević je govorio o zadacima koji ga očekuju sa nove pozicije. Reči je bilo i o uticaju korone na naš prosvetni sistem, a nekadašnji ministar najavljuje i plan nadoknade onoga što je u gradivu propušteno tokom pandemije.

“Strategije se neće menjati zbog korone, one su dugoročne. Ovde samo može da dođe do neke vrste nadoknade rada na znanju učenika, zbog, eventualno, očekivanih propusta i smanjenja obima rada. Ako me budu pitali, ja ću nametnuti pitanje šta ćemo sve predložiti, šta će sve da se radi u prolećnom periodu, u vidu nekih nadoknada, u vidu prelaska nekih delova gradiva koji su sada donekle smanjeni”, najavljuje Šarčević i otkriva nam teme koje će predložiti u radu Saveta za strateška pitanja i reforme u oblasti obrazovanja, vaspitanja i nauke – tela u kojem su, pored njega i premijerka Ana Brnabić i aktuelni ministar prosvete Branko Ružić.

Upitan da li nadoknada podrazumeva i neke dodatne časove, Šarčević kaže da je sada rano govoriti o tome.

Zanimalo nas je i da li bi on u ovom trenutku predložio da i učenici mlađih razreda, poput starijih đaka osnovne škole i srednjoškolaca, pređu na onlajn nastavu.

“Svuda u svetu je to postavljeno ovako. Do 11. godine, deca su obavezna da imaju staratelja sa sobom i ne mogu da sede kod kuće sama”, kaže Šarčević.

Nekadašnji ministar, a aktuelni savetnik predsednika Srbije, smatra da će i mala matura na kraju tekuće školske godine biti još bolje digitalno pripremljena.

Zanimala nas je i Šarčevićeva ocena o tome kako je obrazovni sistem do ovog trenutka odgovorio na problem pandemije i sprovođenje nastave u drugačijim okolnostima.

“Mi smo dobar model napravili još u martu, a onda smo dobro plivali do juna, bili smo cenjeni pohvaljeni i u nekim razmerama van države. Da je bilo para, da smo mogli da nabavimo još silne računare, bili bismo još kudikamo spremniji. Međutim, znate i sami da je bilo i pitanje čuvanja plata, da su morali budžeti da se koriguju.”, objašnjava doskorašnji ministar.

Sa sadašnje pozicije savetnika predsednika Srbije, Šarčević se bavi dugoročnim strategijama kada je reč o prosveti i nauci, planovima za narednih desetak godina.

“Obrazovni standardi postignuća nisu se menjali više od 50 godina. Sadržaji koji se prenose i reprodukuju na zastareli način i gde ima otpora i gde se mnogo zaboravlja. Zato mi na PISA testovima ne možemo da napravimo veliki kvalitativni iskorak. Niko se više od 50 godina nije udubio da sve nastavne sadržaje, od prvog osnovne do kraja srednje škole, kompletno istrese i prepakuje. Sa ciljem da se 30 posto toga smanji, ali ne tako što ćete ga iseći, izbaciti, nego tako što ćete ga na drugi način raditi”, objašnjava Šarčević jedan od svojih zadataka.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Može doći do neke vrste nadoknade rada na znanju učenika, zbog očekivanih propusta"

 1. Aleksa kaže:

  “Svuda u svetu je to postavljeno ovako. Do 11. godine, deca su obavezna da imaju staratelja sa sobom i ne mogu da sede kod kuće sama”, kaže Šarčević.

  Ma, bravo!
  Kakve to veze ima sa onlajn nastavom?
  Svako pitanje koje se postavi u vezi sa nastavom od prvog do četvrtog razreda svede se na čuvanje dece. Da li ministar zna koliko godina ima učenik petog razreda? Očigledno ne zna. Ali, evo mogu i ja da napišem. Nemaju 11 godina, pa ipak sede kući bez staratelja. Ma, sram Vas bilo!
  Mislite da prosvetne radnike u svetu ucenjuju time što roditeljima nema ko da čuva decu? U svetu se ne bave pitanjem čuvanja dece. Zna se da postoji servis za to.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama