Шарчевић најавио казну за наставницу због приватне екскурзије у Амстердам

9 априла, 2018
Министар просвете Младен Шарчевић најавио је данас казнене мере за наставницу основне школе „Карађорђе” која је групу ђака одвела на путовање у Амстердам које је укључивало и обилазак улице „црвених фењера”.
Како каже, добио је извештај о том случају и информацију да школа и њен директор нису организовали спорно путовање, већ наставница „по приватној линији”.
„То је непримерено, наставник ће имати санкције”, рекао је Шарчевић за Прву телевизију и објаснио да сваки план и програм екскурзије мора да се пријави у школи и буде верификован на наставничком већу.
„То је систем личног дила, ништа друго, биће последица”, рекао је министар и додао да има доста наставника који су у добрим односима са родитељима, „па раде на своју руку”.
Упитан о упису првака министар је рекао да је потврда о вакцинацији потребна за упис деце, те да ће се са родитељима који се томе противе разговарати и на крају спроводити санкције ако не вакцинишу своју децу.
Упитан о броју невакцинисане деце која ће уписати први разред Шарчевић каже да је то питања за министарство здравља и истиче да деца по закону морају да се упишу у школу.
Каже да је министар здравља Златибор Лончар говорио о 15 одсто невакцинисане деце, наводећи да кажњавање није једино решење и да мора да се створи поштовање између школе и родитеља који раде као тим у интересу детета.
„Након Другог светског рата Југославија је имала смрт одојчади испод пет промила, били смо једна од високо здравствено безбедних земаља, а сада смо после толико деценија назадовали”, рекао је министар.
Поводом „вечитих студената”, који су студије уписали пре 2006. године, а који имају рок до краја септембра ове године да их заврше, министар је рекао да више неће бити продужавања тог рока.
„Било би неодговорно да се то продужава, то су вечити студенти. Они траже да свако студира докле год му одговара, али то је бесмислено, као и прича о вакцинама држава мора у једном тренутку да каже сада је крај”, рекао је министар.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


9 коментара на "Шарчевић најавио казну за наставницу због приватне екскурзије у Амстердам

 1. Jelena каже:

  Slazem se za sankcionisanje nastavnika. Ali kada ce biti kaznjeni roditelji koji upravo daju saglasnosti za takva putovanja? Iako su procitali program putovanja ipak salju decu na takva mesta. Koliko treba kazniti nastavnike toliko treba kazniti i roditelje.

  1. daca484 каже:

   Nastavnik vodio za vreme raspusta,ne moze biti kaznjen.Ako roditelj dao saglasnost,nista.A sta cemo kad za vreme nastave se organizuju putovanja tr Berlin,Italija,manastiri,Bec, a nisu ekskurzije,e ,to treba kazniti! Srednje skole!

  2. Natasa каже:

   Pojedini nastavnici sebi daju za pravo da na,, svoju ruku.”organizuju razne ekskurzije, sve za dobrobit dece. Direktori se ogradjuju odgovornosti, nemaju veze sa tim. Ko ima dobit?! Neko od organizatora dobije zabranu ulaska u skolu, a onda se pojavi ISTI gospodin sa koleginicama… Sve ovo pismo jer sam prosvetni radnik, jer sam dozivela neprijatnost da ne budem gruba od nasilnika koji me je naočigled dece odgurnuo i vikao bez razloga. Bila sam u soku. Verovala sam da je odlazak u pozorište, operu zaista korisno za decu, sto svakako jeste, ali na ovakav nacin, nikako. Da napomenem, bez ikakvih dnevnica i bilo kakve licne koristi. Ko ima korist, procenite sami.

 2. Božović Vladan каже:

  Ovo je nečuven i bezočan atak na dostojanstvo jednog prosvetnog radnika, pod smešnim izgovorom, napad jednog vlasnika privatne škole na ženu koja ima bednu platu zahvaljujući njegovoj nesposobnosti kao resornog ministra. Krivo mu je valjda što je želela da još malo zaradi, pored džeparca od plate koju joj on daje i njegova bulumenta.

 3. Ranko каже:

  Kad ćete ukinuti Zadrugu, Farmu i ostale razvratno-bludne emisije dostupne ceo dan, svim uzrastima?!

  1. Gospodja Jovic каже:

   Bravo!

  2. Manja каже:

   Bravo Ranko.Nije nastavnica pravila program ekskurzije niti je bilo koga tukla po ušima da putuje sa njom.Ovo je samo ponovo hajka na prosvetu i skretanje pažnje na nešto drugo dok se usvajaju razni zakoni što se brže može.Imala bih još štogod kasti,ali neću.

 4. Kolega каже:

  A kad baba i deda vode decu na more umesto roditelja, hoće li i njih kazniti ministar? Šta se koga tiče kome ja poveravam svoje dete u slobodno vreme… Ne verujem da je profesorka išta dobila osim gratis putovanja.

 5. Да,можда,не каже:

  Какав закон,таква и реализација.Жена паметна,учи на личном примеру-од министра.Кад он може да тумачи закон и овако и онако ,она узела ствар у своје руке.Ако вам министре сметају овакви предузимљиви наставници,а ви са својим омиљеним директорима ,сваког 1.септембра детаљно разрадите прецизна и јасна задужења па неће бити”аномалија”Овако,много има паметнијих и способнијих наставника од директора,па наравно да такви сметају.О родитељима је посебна прича.Али све је ово по закону јер његово тумачење није једнострано.па”може и овако и онако,али и не мора”.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама