Шарчевић: Не значи да ће учитељи бити додатно оптерећени, ‘спуштају се’ професори вештина

11 августа, 2020

Предложени модел наставе није савршен, али је најмање лош у овом тренутку, поручио је министар просвете Младен Шарчевић. Истакао је и да одвијање наставе зависи од “тренутног здравља нације” и да предложени модел може да се мења у зависнсоти од епидемиолопке ситуације.

Foto: Canva

Шарчевић је на конферендији за новинаре Кризног штаба за сузбијења коронавируса, рекао да је настава искључиво на даљину, каква је била током ванредног стања, најлошији модел, а да предложени модел наставе од 1. септембра није савршен, али је најмање лош.

Према том моделу, ученици од првог до четвртог разреда од 1. септембра наставу ће похађати у учионицама, у групама од највише 16 ђака, док би ученици од петог до осмог разреда требало да обавезне предмете похађају у школи, док би за изборне била организована настава на даљину.

“Први септембар је довољно далеко да би се могло видети да ли ће се по овом моделу радити (…) да има среће да се настави овако (са падом броја оболелих), под свим тим условима, можемо да говоримо о другим моделима рада”, навео је министар и истакао да ће се у случају погоршања епидемилошке ситуације, настава пребацити на искључиво онлајн.

Одељења ће у половини школа морати да се деле у две групе
Казао је и да ће у 55 одсто основних школа одељења морати да се поделе како би се обезбедио простор од четири квадратна метра по ученику, а могуће је да ће број школа у којима ће се делити одељења бити и мањи, тако што би се за наставу користиле и мале сале и трпезарије.

ПОВЕЗАНЕ ВЕСТИ
Ученици од 1. до 4. разреда у учионицама са 15 ђака, старији и у школи и онлајн
11:19 х
Јанковић: Сви су у паници, наставнике нико ништа није питао
13:30 х
Кон: Препорука је да ђаци у школама непрекидно носе маске
18:16 х
“Ако имате у школи учионицу од 80 квадрата, а 19 ученика у одељењу, не делите одељење”, истакао је.

У школама где су одељења подељена у две групе, настава ће се за прву групу организовати од 8х, са часовима од по 30 минута, одморима од по пет минута и великим одмором од 15 минута између часова, и паузом од 20 минута за чишћење и дезинфекцију, пре него што друга група дође на наставу.

У другом делу дана, од 14 часова, организује се настава за старије основце. Ученици петог, шестог и седмог разреда имаће по пет, а осмог разреда по шест часова.

Рекао је и да тамо где су одељења подељана у две групе, неће радити два наставника, јер “нити имамо толико наставника, нити имамо буџез за то”.

То не значи да ће учитељи бити додатно оптерећени, јер “улазе професори других предмета, страних језика, ‘спуштају се’ професори вештина – музичког, физичкох, ликовнох, професори вероучиељи”.

Родитељи бирају да ли ће им деца ићи у школу или наставу пратити на даљину

Министар је истакао и да родитељи који имају објективне страхове, могу да се определе да њихова деца похађају наставу искључиво на далину, али да ће морати да буду оцењивани у школама.

“Наравно да бира родитељ. Када је почињала пандемија, када нисмо знали шта нас чека, било је покушаја да деца остану дуже у школама. Тада је 80 одсто родитеља смањивало из дана у дан долазак деце у школу. Па хоћете да казните целу Србију. Родитељ је детету највећи пријатељ, па није му ваљда министар или директор већи пријатељ од родитеља”, рекао је Шарчевић.

Родитељи ће одлуку моћи да донесу и током септембра, а ако се они који су се определили за наставу на даљину, у међувремену предомисле, није потребно да доносе оправдање лекара, али морају да се најаве неколико дана раније због организација група у школи.

Родитељи ће, како је објаснио, са професорима имати искључово онлајн контакте, с тим што ће 31. августа бити организован кратак сусрет родитеља ученика првог и петог разреда основне, и првог разреда средње школе са учитељима и разредним старешинама како би разменили контакте.

За средње школе је, како је рекао, такође израђено неколико модела наставе, а основни је да “раде недељно”, с тим што није исто да ли је реч о гимназији или средњој стручној школи где има доста практичне наставе.

Распореди часова синхронизовани са наставом на ТВ-у
На РТС-у ће се настава за основце одвијати преподне, а за средњошколце поподне.

“Распореди часова углавном су оквирни, али волели бисмо да их се школе придржавају (…) сви распореди часова синхронизовани су са емитовањем на ТВ каналима”, исакао је министар.

Казао је да се тренутно снима материјал за наставу, и да ћемо ускоро “имати цео септембар снимљен”, а да још од прошле школске године имамо снимљен материјал од пола марта, па до краја.

Шарчевић је одбацио тврдње да је предлог модела наставе дошао прекасно и тврди да школе имају сасвим довољно времена да се организују.

“Можемо да будемо лењи и бахати кажемо – ево вам мејлови, штампани материјал и шта вма бог да. Наставници добијају све готово”, поручио је.

Модел за факултете идуће недеље
Када је реч о настави на факултетима, Шарчевић је рекао да је то остављено за следећу недељу, и да су представници Министарства у сталном контакту са представницима универзитета.

Како је рекао, тренутно су концентрисани на испитни рок и мере заштите у домовима, јер се студенти полако враћају.

У Београду ће за студенте са лаким симптомима на располагању бити привремена болница у београдској арени, док ће они који чекају резултате теста бити смештени у дому “Лола” (Краљ Александар Први).

Истакао је, међутим, да су студенти у домовима најревноснији, јер им је страшно важно да полажу испите, док су већи проблем они који живе код родитеља, јер више излазе и самим тим су изложени већем ризику од инфекције.

Казао је и да је већина факултета против испита на даљину, и да нико не жели да се тиме академска честост доведе у питање. Извесно је и да ће се вежбе на факултетима одвијати уживо, док ће се модели за предавања још разматрају.

Извор: РТС/Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић: Не значи да ће учитељи бити додатно оптерећени, ‘спуштају се’ професори вештина"

  1. Алекса каже:

    Министар каже да школе имају времена да се припреме. Можда министар не зна да су у току годишњи одмори. Није ваљда да се очекује од наставника да се припремају за наставу у току свог одмора? Да не помињем да су неки отишли на одмор око 16. јула а међу њима и директор школе. Побогу, кад да разговарају о понуђеним моделима?

    ”То не значи да ће учитељи бити додатно оптерећени, јер “улазе професори других предмета, страних језика, ‘спуштају се’ професори вештина – музичког, физичкох, ликовнох, професори вероучиељи”.”
    Ма, биће додатно оптерећени без дилеме.
    Неке школе имају 50% наставника музичке и 50% наставника ликовне културе, 30 % вероучитеља, итд. Дакле, сваки други дан или трећи дан имају неког од њих. А одељења подељена на групе. Не на две групе, него на три, јер немамо учионице ни за 15 ученика. Професор Кон сања о учионицама од 80 квадрата док су у школама учионице од 50 квадрата.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама