Šarčević: Ne znači da će učitelji biti dodatno opterećeni, ‘spuštaju se’ profesori veština

11 avgusta, 2020

Predloženi model nastave nije savršen, ali je najmanje loš u ovom trenutku, poručio je ministar prosvete Mladen Šarčević. Istakao je i da odvijanje nastave zavisi od “trenutnog zdravlja nacije” i da predloženi model može da se menja u zavisnsoti od epidemiolopke situacije.

Foto: Canva

Šarčević je na konferendiji za novinare Kriznog štaba za suzbijenja koronavirusa, rekao da je nastava isključivo na daljinu, kakva je bila tokom vanrednog stanja, najlošiji model, a da predloženi model nastave od 1. septembra nije savršen, ali je najmanje loš.

Prema tom modelu, učenici od prvog do četvrtog razreda od 1. septembra nastavu će pohađati u učionicama, u grupama od najviše 16 đaka, dok bi učenici od petog do osmog razreda trebalo da obavezne predmete pohađaju u školi, dok bi za izborne bila organizovana nastava na daljinu.

“Prvi septembar je dovoljno daleko da bi se moglo videti da li će se po ovom modelu raditi (…) da ima sreće da se nastavi ovako (sa padom broja obolelih), pod svim tim uslovima, možemo da govorimo o drugim modelima rada”, naveo je ministar i istakao da će se u slučaju pogoršanja epidemiloške situacije, nastava prebaciti na isključivo onlajn.

Odeljenja će u polovini škola morati da se dele u dve grupe
Kazao je i da će u 55 odsto osnovnih škola odeljenja morati da se podele kako bi se obezbedio prostor od četiri kvadratna metra po učeniku, a moguće je da će broj škola u kojima će se deliti odeljenja biti i manji, tako što bi se za nastavu koristile i male sale i trpezarije.

POVEZANE VESTI
Učenici od 1. do 4. razreda u učionicama sa 15 đaka, stariji i u školi i onlajn
11:19 h
Janković: Svi su u panici, nastavnike niko ništa nije pitao
13:30 h
Kon: Preporuka je da đaci u školama neprekidno nose maske
18:16 h
“Ako imate u školi učionicu od 80 kvadrata, a 19 učenika u odeljenju, ne delite odeljenje”, istakao je.

U školama gde su odeljenja podeljena u dve grupe, nastava će se za prvu grupu organizovati od 8h, sa časovima od po 30 minuta, odmorima od po pet minuta i velikim odmorom od 15 minuta između časova, i pauzom od 20 minuta za čišćenje i dezinfekciju, pre nego što druga grupa dođe na nastavu.

U drugom delu dana, od 14 časova, organizuje se nastava za starije osnovce. Učenici petog, šestog i sedmog razreda imaće po pet, a osmog razreda po šest časova.

Rekao je i da tamo gde su odeljenja podeljana u dve grupe, neće raditi dva nastavnika, jer “niti imamo toliko nastavnika, niti imamo budžez za to”.

To ne znači da će učitelji biti dodatno opterećeni, jer “ulaze profesori drugih predmeta, stranih jezika, ‘spuštaju se’ profesori veština – muzičkog, fizičkoh, likovnoh, profesori veroučielji”.

Roditelji biraju da li će im deca ići u školu ili nastavu pratiti na daljinu

Ministar je istakao i da roditelji koji imaju objektivne strahove, mogu da se opredele da njihova deca pohađaju nastavu isključivo na dalinu, ali da će morati da budu ocenjivani u školama.

“Naravno da bira roditelj. Kada je počinjala pandemija, kada nismo znali šta nas čeka, bilo je pokušaja da deca ostanu duže u školama. Tada je 80 odsto roditelja smanjivalo iz dana u dan dolazak dece u školu. Pa hoćete da kaznite celu Srbiju. Roditelj je detetu najveći prijatelj, pa nije mu valjda ministar ili direktor veći prijatelj od roditelja”, rekao je Šarčević.

Roditelji će odluku moći da donesu i tokom septembra, a ako se oni koji su se opredelili za nastavu na daljinu, u međuvremenu predomisle, nije potrebno da donose opravdanje lekara, ali moraju da se najave nekoliko dana ranije zbog organizacija grupa u školi.

Roditelji će, kako je objasnio, sa profesorima imati isključovo onlajn kontakte, s tim što će 31. avgusta biti organizovan kratak susret roditelja učenika prvog i petog razreda osnovne, i prvog razreda srednje škole sa učiteljima i razrednim starešinama kako bi razmenili kontakte.

Za srednje škole je, kako je rekao, takođe izrađeno nekoliko modela nastave, a osnovni je da “rade nedeljno”, s tim što nije isto da li je reč o gimnaziji ili srednjoj stručnoj školi gde ima dosta praktične nastave.

Rasporedi časova sinhronizovani sa nastavom na TV-u
Na RTS-u će se nastava za osnovce odvijati prepodne, a za srednjoškolce popodne.

“Rasporedi časova uglavnom su okvirni, ali voleli bismo da ih se škole pridržavaju (…) svi rasporedi časova sinhronizovani su sa emitovanjem na TV kanalima”, isakao je ministar.

Kazao je da se trenutno snima materijal za nastavu, i da ćemo uskoro “imati ceo septembar snimljen”, a da još od prošle školske godine imamo snimljen materijal od pola marta, pa do kraja.

Šarčević je odbacio tvrdnje da je predlog modela nastave došao prekasno i tvrdi da škole imaju sasvim dovoljno vremena da se organizuju.

“Možemo da budemo lenji i bahati kažemo – evo vam mejlovi, štampani materijal i šta vma bog da. Nastavnici dobijaju sve gotovo”, poručio je.

Model za fakultete iduće nedelje
Kada je reč o nastavi na fakultetima, Šarčević je rekao da je to ostavljeno za sledeću nedelju, i da su predstavnici Ministarstva u stalnom kontaktu sa predstavnicima univerziteta.

Kako je rekao, trenutno su koncentrisani na ispitni rok i mere zaštite u domovima, jer se studenti polako vraćaju.

U Beogradu će za studente sa lakim simptomima na raspolaganju biti privremena bolnica u beogradskoj areni, dok će oni koji čekaju rezultate testa biti smešteni u domu “Lola” (Kralj Aleksandar Prvi).

Istakao je, međutim, da su studenti u domovima najrevnosniji, jer im je strašno važno da polažu ispite, dok su veći problem oni koji žive kod roditelja, jer više izlaze i samim tim su izloženi većem riziku od infekcije.

Kazao je i da je većina fakulteta protiv ispita na daljinu, i da niko ne želi da se time akademska čestost dovede u pitanje. Izvesno je i da će se vežbe na fakultetima odvijati uživo, dok će se modeli za predavanja još razmatraju.

Izvor: RTS/N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Šarčević: Ne znači da će učitelji biti dodatno opterećeni, ‘spuštaju se’ profesori veština"

  1. Aleksa kaže:

    Ministar kaže da škole imaju vremena da se pripreme. Možda ministar ne zna da su u toku godišnji odmori. Nije valjda da se očekuje od nastavnika da se pripremaju za nastavu u toku svog odmora? Da ne pominjem da su neki otišli na odmor oko 16. jula a među njima i direktor škole. Pobogu, kad da razgovaraju o ponuđenim modelima?

    ”To ne znači da će učitelji biti dodatno opterećeni, jer “ulaze profesori drugih predmeta, stranih jezika, ‘spuštaju se’ profesori veština – muzičkog, fizičkoh, likovnoh, profesori veroučielji”.”
    Ma, biće dodatno opterećeni bez dileme.
    Neke škole imaju 50% nastavnika muzičke i 50% nastavnika likovne kulture, 30 % veroučitelja, itd. Dakle, svaki drugi dan ili treći dan imaju nekog od njih. A odeljenja podeljena na grupe. Ne na dve grupe, nego na tri, jer nemamo učionice ni za 15 učenika. Profesor Kon sanja o učionicama od 80 kvadrata dok su u školama učionice od 50 kvadrata.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama