Šarčević: Nema para za dva strana jezika u prvom razredu

februar 1, 2017

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da država nema para da već od prvog razreda uvede dva strana jezika kao predmete.
“Svakom je u ovome trenutku jasno da država nema para da se sa učenjem dva strana jezika počne već od prvog razreda”, rekao je Šarčević za “Danas“ i dodao da ta ideja ne može brzo da se realizuje, ali da od nje ne treba odustati.
On je naveo da za uvođenje stranih jezika u nastavu prvog razreda osnovne škole treba ispuniti nekoliko preduslova, među kojima su celodnevna nastava ili jednosmenski rad škola, što je predviđeno i Strategijom razvoja obrazovanja Srbije.
“Ako učenje stranih jezika podignemo po nivoima znanja i sertifikata, bio bi to novi kvalitet, pa bi deca koja brže napreduju mogla učiti i nove jezike”, dodao je ministar.
Za uvođenju dva strana jezika od prvog razreda Šarčević se založio pre dva dana na otvaranju Zimskog univerziteta za profesore francuskog jezika u Srbiji.
 
IZVOR: BETA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


11 komentara na "Šarčević: Nema para za dva strana jezika u prvom razredu

 1. Istina kaže:

  Moze li iko da zaustavi ovo ludilo koje vodi u propast?Zar jedan strani jezik u osnovnoj skoli,a svako ce ga prema svojim mogucnostima savladati(kao sto je i gospodin ministar radio u svojim skolskim danima),nije dovoljan?Osnovne skole nisu jezicke da bi deca izucavala toliko jezika.Odrekli smo se sopstvenog.Cinjenica je da deca nisu dovoljno pismena,o citanju lektira ne treba ni govoriti…

  1. Tina kaže:

   Au,može li kad dete napuni 7godina odmah da mu damo sva svedočanstva,ne treba da ih čita ni da se potpisuje.Alo pravite ovim stavom od decu neradnike,nezainteresovane osobe.Lektire nemaju veze s ovom temom.

   1. Istina kaže:

    Da si citala lektire ne bi koristila “ALO”.Toliko o tebi.Niko ne trazi da deca dobiju svedocanstvo bez rada.Citanje i potpisivanje se ,valjda ,vrsi na maternjem jeziku.Da ne bi bili neradnici,natovarimo im povrsno izucavanje svega i svacega.Glupost…

 2. Profesorka kaže:

  Zasto francuski? Zasto ne nemački ? Zasto ne dati roditelju šansu da odabere koji bi drugi strani jezik učilo njegovo sopstveno dete?

  1. Nik kaže:

   Upravo tako,zašto samo engleski, kad odete na zapad niko vam neće odgovoriti na engleskom, samo na maternjem.Dosta više sa naredbama iz američke ambasade, upropastiše nam obrazovanje silnim reformama koje su izgleda više regresivne nego progresivne.

   1. Maks kaže:

    Totalna neistina, krenuo sam da učim italijanski jer provodim dosta vremena tamo, ali sam odustao jer italijanski nikada neću naučiti toliko dobro koliko znam engleski, a svaki iole obrazovani italijan (a samo sa takvima realno i komuniciram) priča engleski barem pristojno.

    1. Nik kaže:

     E pa ja nemam takvo iskustvo, a komuniciranje samo sa odabranim osobama visokog obrazovanja je čist snobizam

  2. Jole kaže:

   Zato što je to JOŠ skuplje.. razmisli zašto.

  3. Tanja kaže:

   Profesorka, pobogu, procitajte clanak…

  4. Profesor kaže:

   Profesorka, pročitajte tekst ponovo. Razumevanje pročitanog teksta…

 3. Mon Dieu! kaže:

  Neki dan tako zaneseno priča o obaveznom francuskom, obaveznom mandarinskom, papuanskom… Da je bio skup slavista, verovatno bi ruski bio “neophodan” i “obavezan”. Ministar liči na dete u Diznilendu: trči levo-trči desno, ovde Miki, tamo Šilja, “mama, eno Paje Patka”, itd. A možda će biti ministar još koju nedelju, ko zna ko će sastavljati jubilarnu stopedesetu vladu u poslednjih par godina. Daj, reci otvoreno da je za vas (neo)liberale, ili šta ste već, obrazovanje samo teret koga biste se najradije rešili.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama