Šarčević o nastavi od jeseni: Radiće se u četiri smene, časovi će biti skraćeni

28 jula, 2020

U današnjem intervjuu za portal dnevnog lista Blic, ministar prosvete Mladen Šarčević otkrio je mnoge detalje koji se tiču nastave u narednoj školskoj godini i toga šta nastavnici i đaci mogu da očekuju od septembra.

Jedan od noviteta koje je ministar najavio jeste da će način održavanja nastave u školama biti – stvar dogovora.

– Škole i roditelji imaće izbor – da li će raditi od kuće ili u učionici, ali svi će morati da dođu u školu da bi bili propitani. Sugerišemo i profesorima i učiteljima da daju što više ocena, kako bi na svakom koraku deca mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva. Školama dajemo autonomiju da se sa roditeljima dogovore jer u delu porodica je strah – ističe ministar za Blic.

Ministar kaže i da će se nastava izvoditi uz poštovanje svih mera koje važe i kod nas i u svetu, ističući obavezan prostor od četiri kvadrata po detetu, te da u učionici može biti najviše 15 đaka. I svi će morati da nose maske.

– Smene će u osnovnim školama biti drugačije nego do sada. Prvi i drugi razredi kretaće ujutro u 8.00 i završavaće u 11.00. Posle najmlađih dolaze treći i četvrti razred i ostaju na nastavi od 11.00 do oko 14 časova. Nakon analize ministarstva, oko 20 odsto roditelja nema decu gde da ostave. Škole koje su imale boravak imaće ga i ubuduće u istom obimu, ne smanjujemo grupe. U tim terminima predviđenim od prvog do četvrtog razreda imaju praktično celu školu za sebe – kaže ministar Šarčević.

Petaci i šestaci koji će svoja četiri časa imati od 14 do 17 časova, dok će sedmaci i osmaci biti u klupama od 17.00 do oko 20.00.

Časovi 35 minuta

Svi Časovi će trajati po 35 minuta i svi će imati po četiri časa dnevno, piše Blic. Časovi su skraćeni, ali se ne gubi vreme za nastavu jer nema upisivanja dnevnika tokom časa. Između smena đaka biće oko dvadesetak minuta pauze kada se vrši dezinfekcija pre dolaska naredne smene.

– Oni koji su bolesni, ili im je neko u porodici zaražen ostaju kod kuće i imaju onlajn nastavu. Na ponuđenim platformama biće razni sadržaji, vežbe, a škola i u izboru platforme ima autonomiju – ističe ministar Šarčević.

Ministar kaže i da je cela organizacija u manjim školama jednostavnija te da je njima lakše da ispoštuju sve mere nego većim školama u većim gradovima, koje moraju da kombinuju više modela.

– U pojedinim školama i za smenski rad nedostaje učionica i tu će biti upotrebljene sale, kancelarije… – objašnjava Šarčević.

Jedna nedelja u školi, druga onlajn

Nakon analize ministarstva kako bi se utvrdilo realno stanje po Srbiji, činjenica je da su ogromne razlike po regijama.

– Primera radi novopazarska regija po pravilu ima mnogo đaka u odeljenju, čak i po 39. Kako bi se zadovoljio uslov distance može po 13 njih u učionicu. U ovom delu Srbije rešenje je da idu u školu od prvog do četvrtog u prepodnevnoj smeni i oni idu stalno. U popodnevnoj smeni će se na nedelju dana smenjivati peti i šesti, pa zatim sedmi i osmi razred. One nedelje kada određeni razred ne ide u školu imaće onlajn nastavu. Zato moramo da imamo pripremljene sve sadržaje – ističe Šarčević.

Ministarstvo će uvek znati gde se šta i kako radi

U toku je i izrada modela izveštavanja koji će omogućiti Ministarstvu da u svakom trenutku prati kako se odvija i organizuje nastava po školama.

Ministar naglašava i da nije istina da profesori nemaju obezbeđene računare.

– Imaju računar na poslu, a ukoliko su bolesni moći će da ga u dogovoru sa direktorom uzmu na revers – kaže ministar.

Takođe, profesori koji su proglašeni tehnološkim viškom ali dobijaju deo plate od države, u skladu sa iznosom imaće fond časova.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Šarčević o nastavi od jeseni: Radiće se u četiri smene, časovi će biti skraćeni

 1. Marica kaže:

  Sramota me sto disem isti vazduh sa nekim ko je smislio ovaj plan.

 2. G. Nataša kaže:

  još jedna glupa ideja, a preko svake nedelje ima i više.
  a nastavnik da radi ceo dan, da isto gradivo preda 2-3 puta
  a kad su tražili od g ministra da formiranje odeljenja bude do 20 učenika, tada isto pričao glupost, da su trendovi u svetu da u istom razredu imaju po 30 učenika….
  G. ministre, po vašem nalogu odelenja su formirana od po 30 učenika, gde ni na koji način nije moguće držati distancu, i pravilu od 4m2.

 3. uvek se omakne neki biser kaže:

  savrseno vreme za usvajanje novog gradiva: izmedju 17 i 20h

 4. Vladimir kaže:

  Očigledno je da ministar slabo poznaje organizaciju rada u školama i sve varijacije koje postoje u Srbiji.
  Ako odeljenje podeliš na dva dela onda ti umesto jednog nastavnika trebaju dva.
  Dalja analiza predloga nije potrebna, jer ovaj predlog ne može da zadovolji kriterijum da sa decom u učionici mora biti nastavnik.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama