Šarčević o neregularnostima na maloj maturi: Reagovali smo prvenstveno na prijave savesnih dežurnih nastavnika

4 jula, 2017

Šarčević za “Novosti” o kaznama za neregularnosti na završnom ispitu. Vanredna provera testova i izveštaja u 28 škola u tri okruga

 
MINISTAR prosvete Mladen Šarčević naredio je hitan vanredni nadžor sprovođenja male mature u školama čiji učenici su imali sumnjivo dobre rezultate na testovima iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, matematike i kombinovanom testu. Prosvetni savetnici iz školskih uprava nenajavljeni su došli u 28 osnovnih škola Raškog, Pčinjskog i Nišavskog okruga, i sa sobom odneli dokumentaciju o završnom ispitu.
 
– Tamo gde budemo imali dokaza da su prekršena pravila biće velikih posledica po odgovorne – od direktora škola do supervizora. Oni koji su krivi biće smenjeni ili će odgovarati pred disciplinskim komisijama. Mislim da posle toga sledeće godine nikome neće pasti na pamet da se bavi takvim stvarima – najavljuje za “Novosti” ministar Šarčević.
– Reagovali smo prvenstveno na prijave savesnih dežurnih nastavnika, koji nisu želeli da učestvuju u javašluku pojedinaca. Dobili smo prijave da su u nekim školama na jedan zadatak gotovo svi istovetno odgovorili, da deci nisu oduzimani mobilni telefoni, pa su slikali i slali zadatke i dobijali odgovore, da su nastavnici pomagali na samom ispitu…
Ministar kaže da će se svaki slučaj detaljno analizirati, kako ne bi “nastradao” niko ko nije kriv. I dodaje, deca neće trpeti nikakve posledice.

NEREALAN USPEH
U SPORNIM školama odstupanja su bila po nekoliko bodova iznad republičkog proseka. Recimo, u Pčinjskom okrugu, prosečan broj bodova u spornih 12 škola je 22,78 od maksimalnih 30, dok je prosek na nivou cele Srbije – 17,63 boda. Nerealno bolje rezultate u tim školama učenici su postigli i u poređenju sa ocenama koje su im zaključene na kraju šestog, sedmog i osmog razreda.
Svi testovi i izveštaji su sada u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, koji analizira učeničke radove.

– Još ne možemo da otkrivamo detalje, jer nismo završili analizu, ali ćemo do petka završiti kontrolu, a ubrzo potom i poslati kompletan izveštaj u Ministarstvo prosvete, od kog smo i dobili spisak škola koje treba da proverimo – kaže za “Novosti” Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. – Na proveri su radovi iz pojedinih osnovniš škola iz Novog Pazara, Vranja, Prokuplja, Bujanovca, Surdulice, Niša, Vladičinog Hana, Trgovišta i još nekih mesta.
Ministar Šarčević, još prvog dana polaganja završnog ispita, poručio je svima koji prepisuju i dopisuju rešenja da će pokrenuti “lov na veštice”, naglašavajući da ne misli na decu, nego na odrasle. Rekao je da je prošle godine stigao kasno u Ministarstvo prosvete, 11. avgusta, te da samo zato niko nije kažnjen, ali da ove godine to neće biti slučaj.
I. MIĆEVIĆ
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Šarčević o neregularnostima na maloj maturi: Reagovali smo prvenstveno na prijave savesnih dežurnih nastavnika

 1. Maša kaže:

  Epa bravo sto se tice Niša! Vec nekoliko godina par niskih skola, vecih skola, ima “cudne” rezultate! Ispada da iz tih skola dolaze najbolji djaci i da rade najbolji nastavnici.

  1. Ana kaže:

   Maša,kog da smeni direktorka ”druge naj škole u Nišu -prigradske” u Americi,ima zamenu, zamena opet zamenu….ma cirkus i preživeće, i škola,i prepisivači,i dežurni,i razredne,i brižni roditelji,i komisije,i stručne službe,i Druga šansa,i supervizori….(izvinjavam se ako ima ”zaboravljeni”poslovi)

 2. Natasa kaže:

  Digli ste toliku halabuku oko jedne vrlo lagana male mature. Moja deca u Holandiji svake godine (trenutno je u toku) rade zavrsne skolske testove kompletnog gradiva ima dana kad rade i dva predmeta u istom danu….na pr. juce algebra, a iduceg ponedeljka matematika. Algebra je radjena na kompjuteru 60 zadataka 2 sata, svaki zadatak zahteva rad i poneko “multiple choice” pitanje, nema korišćenja digitrona, kad bude potrebno pojavice se na monitoru. Ostali testovi su u pismenoj formi otvorenih pitanja. Nastavnik 22 godine ima i nikome nije ni palo na pamet da prepisuje. Rezultat odmah po zavrsetku testa. Ko o čemu vi samo o podvalama i prepisivanjima…

  1. Nik kaže:

   Da nije mnogo 60 zadataka za 120 minuta?

   1. Natasa kaže:

    Pa mozda i jeste, ali neko ko ide na pr. na olimpijadu verovatno ce da uradi sve i dobije 10, posto takvih nema u odeljenju moje cerke najvisa ocena je bila 8, a test je imao faktor tezine 6. Znate nijanse moraju da postoje. Svetski rekord na 100m za zene je 10,50s i to je 10, ko istrci 11,00 dobije 9,5 takva su pravila i nema pobune, jer sve je poznato, jasno i precizno. Moja cerka zadovoljna sa 7,5.

 3. Božović Vladan kaže:

  Jedna rečenica “našeg” ministra mi nikako ne daje mira: “Deca neće trpeti nikakve posledice”.
  Nema veze śto su pokušali da prevare, nema veze što su učestvovali u prevari, ONI neće trpeti posledice. DECO, naravoučenije, budite nepošteni, budite pokvareni, SIGURNO, nećete trpeti posledice. Bravo Šarčeviću, lepo učiš decu, samo, ako možeš, uči tako svoju, a nikako, moju decu.

  1. Maša kaže:

   Pa neka deca bi rado da neka druga deca imaju posledice. Zato sto gledaju prepisivanje, a sami to ne mogu, zato sto su nekima u drugoj skoli direktorke na gumicama pisale resenja, a u drugim skolama samo mogu da disu, zato sto su u nekim skolama bili dozvoljeni telefoni, a u drugima itd. A onda se sva deca rangiraju na isti nacin. Naravno da deca trpe nepravdu. I nas njih briga sto ce tamo neko da bude kaznjen sa 20% plate kad su njega sa liste potisnuli prepisivaci.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama