Šarčević o rezultatima PISA testa i platnim razredima

6 decembra, 2019

PISA testovi nisu biljka koju ste zalivali godinu dana, pa je ona za to vreme porasla. To je drvo koje treba da se zaliva 10 godina, pa da se tek onda beru plodovi. Zato bolje rezultate možemo da vidimo 2021. godine, a ozbiljan pomak 2024. godine.

To u intervju za “Blic” kaže Mladen Šarčević, ministar prosvete, nakon što je objavljeno da je Srbija zauzela 45 mesto na ovom testiranju.

Koliko godina mi zalivamo to drvo?

– Poslednje dve-tri godine, kada su počele reforme. To je malo jer naše obrazovanje je bilo neuređeno, sa mnogo javašluka, poklanjanja ocena, pravljenja lažnih vukovaca, neadekvatnog znanja koje nije primenjivo već reproduktivno. Ovo poslednje se vidi na PISA testovima godinama unazad i to mora da se menja jer je svaki treći 15-godišnjak funkcionalno nepismen. Nastavnike moramo da obučimo za drugačiju nastavu, a poenta je da se dođe do projektne nastave, da se rade međupredmetne veze u okviru predmeta koji se uče.

Da li je poenta i u materijalnoj motivaciji nastavnika?

– Naravno, i tu sam uložio velike napore da im se kroz platne razrede omogući napredovanje u karijeri i veća plata. Trpeo sam kritike Fiskalnog saveta zbog toga, ali meni je važno da se reformama stvore zdravi temelji za budućnost obrazovanja. Mislim da smo to uradili.

Dokle ste stigli?

– Uradili smo u školskoj 2018/2019. reformu plana i programa za prvi, peti i prvi razred gimnazija, a ove, za drugi, šesti i drugu godinu gimnazija. Reformisali smo i visoko strukovno obrazovanje, pokrenuli Fond za nauku, Inovacioni fond, maturu. Tu je i 31 zakon koji je donet, do Nove godine biće ih još pet. Urađena je i nacionalna strategija obrazovanja do 2030. godine, koja će prvi put imati akcioni plan za prvih pet godina.

Da li ćete je vi predstaviti ili neko drugi, pošto su u martu izbori?

– O mestu u budućoj vladi razmišlja neko drugi, ne ja. Znam da se uoči Svetog Save predstavlja prosvetni deo strategije, februara nauke, marta investicije i studentsko učenje i standard, maja i juna srednje i visoko obrazovanje. Naše aktivnosti prati i EK, koja vidi rezultate, pa su jedino poglavlja 25 i 26 iz mog resora zatvorena.

Ostatak intervjua pročitajte na: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama