Шарчевић о резултатима ПИСА теста и платним разредима

6 децембра, 2019

ПИСА тестови нису биљка коју сте заливали годину дана, па је она за то време порасла. То је дрво које треба да се залива 10 година, па да се тек онда беру плодови. Зато боље резултате можемо да видимо 2021. године, а озбиљан помак 2024. године.

То у интервју за “Блиц” каже Младен Шарчевић, министар просвете, након што је објављено да је Србија заузела 45 место на овом тестирању.

Колико година ми заливамо то дрво?

– Последње две-три године, када су почеле реформе. То је мало јер наше образовање је било неуређено, са много јавашлука, поклањања оцена, прављења лажних вуковаца, неадекватног знања које није примењиво већ репродуктивно. Ово последње се види на ПИСА тестовима годинама уназад и то мора да се мења јер је сваки трећи 15-годишњак функционално неписмен. Наставнике морамо да обучимо за другачију наставу, а поента је да се дође до пројектне наставе, да се раде међупредметне везе у оквиру предмета који се уче.

Да ли је поента и у материјалној мотивацији наставника?

– Наравно, и ту сам уложио велике напоре да им се кроз платне разреде омогући напредовање у каријери и већа плата. Трпео сам критике Фискалног савета због тога, али мени је важно да се реформама створе здрави темељи за будућност образовања. Мислим да смо то урадили.

Докле сте стигли?

– Урадили смо у школској 2018/2019. реформу плана и програма за први, пети и први разред гимназија, а ове, за други, шести и другу годину гимназија. Реформисали смо и високо струковно образовање, покренули Фонд за науку, Иновациони фонд, матуру. Ту је и 31 закон који је донет, до Нове године биће их још пет. Урађена је и национална стратегија образовања до 2030. године, која ће први пут имати акциони план за првих пет година.

Да ли ћете је ви представити или неко други, пошто су у марту избори?

– О месту у будућој влади размишља неко други, не ја. Знам да се уочи Светог Саве представља просветни део стратегије, фебруара науке, марта инвестиције и студентско учење и стандард, маја и јуна средње и високо образовање. Наше активности прати и ЕК, која види резултате, па су једино поглавља 25 и 26 из мог ресора затворена.

Остатак интервјуа прочитајте на: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама