Шарчевић о томе ко ће имати веће плате у просвети

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да просветни радници могу очекивати повећање плата од око 10 одсто што ће бити четврто од његовог доласка на ту функцију у августу 2016. године, и значајно ће променити статус запослених у просвети.
Биће то највеће повећање, уз оно које ће добити запослени здравству, рекао је Шарчевић на ТВ Прва одговарајући на питање да ли ће синдикати бити задовољним толиким повећањем.
“То није мало, за две године колико сам на челу министарства била су три повећања – од 10, четири и шест одсто. То ће бити четврто повећање што значајно мења статус људи којих раде, а кад говоримо о платним разредима и сваки запослени својим квалитетом рада може да напредује, ако дође до четврте катерогије педагошког саветника може имати плату као редован професор универзитета”, рекао је Шарчевић.
Министар је додао да су разговори о категоријама у великом делу завршени на нивоу владе и министара, а да се синдикат тек укључује како би се наставили разговори за категорије које треба да се издефинишу.
Према његовим речима, постоји доста категорија које обухватају оне од предшколског до универзитета, а основа је да матрица подразумава и отежане услове рада, напредовање и квалитет у раду.
Министар је додао се ради на томе да се квалитет кроз матрицу види и да од јесени до новембра људи уђу у прво звање које сигурно може да достигне 20 до 25 одсто људи.
“Подстићемо школе да се формирају тимови за квалитет да се у новом закону сагледа ко то све чини и како се ради како би за 2019. годину могли да то испројектујемо”, рекао је он.
Шарчевић је додао, када је реч о повећању плата, да би грански синидакти морали међусобно да обаве разговоре како би се избегла фама “они су добили више од нас”.
Поводом дописа свим високошколским установама да до 1. септембра угасе истурена одељења министар је рекао да ће то упозорење бити озбиљно тумачено и да се односе на она која нису акредитована.
“Ако имате матичну установу у граду ии кренете да радите мимо акредитације и протокола и кажете после ћу то, не може, то је некакав дивљи рад који се неће толерисати”, рекао је он и додао да ће почетна казна за фриме бити два милиона, а за руководиоца 200.000 динара.
Додао је да је једна од таквих школа висока мединцинска у Бујановцу, са седиштем у БХ Федерацији.
“Вискошколске струковне школе биће под лупом јер ту имамо доста хаотично понашање иако огромна већина ради коректно и поуздано”, рекао је министар и поновио да је циљ да нацију образујемо што више и квалитетније и да то што мање кошта грађане, јер сада имамо супротне примере.
ВЕЋЕ ПЛАТЕ ПРОСВЕТАРИМА КОЈИ РАДЕ У ОТЕЖАНИМ УСЛОВИМА
Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је данас да увођењем платних разреда плате никоме не могу бити смањене и да на веће коефицијенте могу рачунати просветари који раде у отежаним условима, као и они који имају педагошка звања.
“Они који раде у специјалним одељењима, где су деца са посебним потребама, затим у комбинованим одељењима они су и до сада имали већи коефицијент и они улазе у већу категорију. Они људи који су имали педагошка звања такође улазе у већу категорију”, рекао је министар новинарима у Београду.
Он је позвао синдикате да учествују у изради тимова за квалитет у школама, те да већ сада 25 одсто људи запослених у просвети може да се уведе у прву педагошку категорију, што аутоматски значи већи платни разред.
Како каже, синдикатима је предлагао од самог почетка да направе анализу, како би се видело где су просветари прошли лошије од осталих, али и да грански синдикати седну и разговарају и “буду искрени једни према другима и кажу да ли професор географије треба да буде у истом платном разреду као лекар”.
Упитан да ли је реално да наставник географије има исту плату као лекар, Шарчевић је рекао да сматра да “не би требало да буде тако, али да то треба и други да кажу”.
Подсећа да је 10 одсто људи у просвети у вишем платном разреду, и да још 25 одсто кроз педагошке категорије могу да добију већи платни разред.
“Борио сам се као лав да постигнемо најбољи могући статус (за просветне раднике) и то знају сви у Влади, али нисам свемогућ”, закључио је министар.
 
Извор: Новости