Шарчевић о томе ко ће имати веће плате у просвети

13 августа, 2018

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да просветни радници могу очекивати повећање плата од око 10 одсто што ће бити четврто од његовог доласка на ту функцију у августу 2016. године, и значајно ће променити статус запослених у просвети.
Биће то највеће повећање, уз оно које ће добити запослени здравству, рекао је Шарчевић на ТВ Прва одговарајући на питање да ли ће синдикати бити задовољним толиким повећањем.
“То није мало, за две године колико сам на челу министарства била су три повећања – од 10, четири и шест одсто. То ће бити четврто повећање што значајно мења статус људи којих раде, а кад говоримо о платним разредима и сваки запослени својим квалитетом рада може да напредује, ако дође до четврте катерогије педагошког саветника може имати плату као редован професор универзитета”, рекао је Шарчевић.
Министар је додао да су разговори о категоријама у великом делу завршени на нивоу владе и министара, а да се синдикат тек укључује како би се наставили разговори за категорије које треба да се издефинишу.
Према његовим речима, постоји доста категорија које обухватају оне од предшколског до универзитета, а основа је да матрица подразумава и отежане услове рада, напредовање и квалитет у раду.
Министар је додао се ради на томе да се квалитет кроз матрицу види и да од јесени до новембра људи уђу у прво звање које сигурно може да достигне 20 до 25 одсто људи.
“Подстићемо школе да се формирају тимови за квалитет да се у новом закону сагледа ко то све чини и како се ради како би за 2019. годину могли да то испројектујемо”, рекао је он.
Шарчевић је додао, када је реч о повећању плата, да би грански синидакти морали међусобно да обаве разговоре како би се избегла фама “они су добили више од нас”.
Поводом дописа свим високошколским установама да до 1. септембра угасе истурена одељења министар је рекао да ће то упозорење бити озбиљно тумачено и да се односе на она која нису акредитована.
“Ако имате матичну установу у граду ии кренете да радите мимо акредитације и протокола и кажете после ћу то, не може, то је некакав дивљи рад који се неће толерисати”, рекао је он и додао да ће почетна казна за фриме бити два милиона, а за руководиоца 200.000 динара.
Додао је да је једна од таквих школа висока мединцинска у Бујановцу, са седиштем у БХ Федерацији.
“Вискошколске струковне школе биће под лупом јер ту имамо доста хаотично понашање иако огромна већина ради коректно и поуздано”, рекао је министар и поновио да је циљ да нацију образујемо што више и квалитетније и да то што мање кошта грађане, јер сада имамо супротне примере.
ВЕЋЕ ПЛАТЕ ПРОСВЕТАРИМА КОЈИ РАДЕ У ОТЕЖАНИМ УСЛОВИМА
Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је данас да увођењем платних разреда плате никоме не могу бити смањене и да на веће коефицијенте могу рачунати просветари који раде у отежаним условима, као и они који имају педагошка звања.
“Они који раде у специјалним одељењима, где су деца са посебним потребама, затим у комбинованим одељењима они су и до сада имали већи коефицијент и они улазе у већу категорију. Они људи који су имали педагошка звања такође улазе у већу категорију”, рекао је министар новинарима у Београду.
Он је позвао синдикате да учествују у изради тимова за квалитет у школама, те да већ сада 25 одсто људи запослених у просвети може да се уведе у прву педагошку категорију, што аутоматски значи већи платни разред.
Како каже, синдикатима је предлагао од самог почетка да направе анализу, како би се видело где су просветари прошли лошије од осталих, али и да грански синдикати седну и разговарају и “буду искрени једни према другима и кажу да ли професор географије треба да буде у истом платном разреду као лекар”.
Упитан да ли је реално да наставник географије има исту плату као лекар, Шарчевић је рекао да сматра да “не би требало да буде тако, али да то треба и други да кажу”.
Подсећа да је 10 одсто људи у просвети у вишем платном разреду, и да још 25 одсто кроз педагошке категорије могу да добију већи платни разред.
“Борио сам се као лав да постигнемо најбољи могући статус (за просветне раднике) и то знају сви у Влади, али нисам свемогућ”, закључио је министар.
 
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


14 коментара на "Шарчевић о томе ко ће имати веће плате у просвети

 1. Božović Vladan каже:

  Bravo Šarčeviću majstore, pre tebe su svi imali veće plate od prosvetara, a posle tvojih i Vučićevih povećanja razlika u platama je još veća u korist svih ostalih. Degradacija i ponižavanje prosvetnih radnika trpanjem u osmi platni razred, se nastavlja nesmanjenom žestinom.

  1. Tanja каже:

   Obećanja prošlogodišnja”nagradićemo nastavnike koji pripremaju učenike za takmičenja” .Šta su dobili?obećanje!

   1. Božović Vladan каже:

    To, da će da nagrade profesore čiji su učenici osvojili nagrade na takmičenjima nije obećavao samo Šarčević, nego i Ana Brnbić. Ta žena može da zauzme drugo mesto u Ginisovoj knjizi rekorda po neispunjenim obećanjima. Danas na konfereniji za novinare nešto obećava, sutra nema pojma ni šta je obećala, a kamoli da ispuni obećanje.

  2. Olivera каже:

   Sta je sa uciteljima koji rade u boravku? Njih niko nigde ne pominje. Grupe su nam i po trideset ucenika. Plate su im manje od ucitelja u redovnim odeljenjima, a radno vreme duze ( od 7h – 13h 30min, prva smena, a druga 10h – 16h)

 2. Božović Vladan каже:

  “Znate, ja sam se borio kao lav, ali ništa nisam uspeo da uradim”…. pa podnesi ostavku čoveče. To nije trebalo ni da govoriš, dovoljno smo se toga, svakodnevno, naslušali od vođe.

  1. PS каже:

   PROFESIONALAC
   Od našeg čuvenog Dositeja Obradovića, prvog ministra prosvete, pa sve do danas, minister Mladen Šarčević je ubedljivo najbolji minister prosvete. Čovek profesionalac! Pravi profesionalac ćuti i radi svoj posao i mnogo ne vodi računa o tome šta se o njemu priča u susednom dvorištu. Sve što je rekao sve je ispunio. Svaka mu čast. Zakonom je zaštitio radnike VI stepena stručne spreme. Da nije bilo našeg Mladena mnogi bi prosvetari ostali bez posla. Vaša uvažena svetosti, gospodine Božoviću, koliko vidim Vama se niko ne dopada. Sve Vam smeta. Ako imate toliko loše mišljenje o prosveti, zašto je ne napustite? Vrata su Vam širom otvorena. ZBOGOM! Toliko ste daleko ogrezli u svojoj sebičnosti i pakost da sami sebi smetate. Otkud Vam pravo da sputavate ljude u njihovom radu?. Otiđite u kupatilo, pogledajte se u ogledalo pa dobro izudarajte onaj lošiji deo sebe. To će Vam pomoći da se konačno vratite u stvarnost. Videćete, sve će Vam stvari mnogo lepše izgledati pa čak i Vaš ugao u kome neprestalno čučite i naivno posmatrate život u Vama i oko vas. Gospodine Božoviću, poslušajte me bar jewdnom u životu. Videćete… nećete se pokajati!

   1. Božović Vladan каже:

    Profesionalac Šarčević je umislio da je car Hajle Selasije, i da može da smenjuje i ponižava direktore i profesore po svom nahođenju, i po svojoj volji. Verbić je za Šarčevića moralna, ljudska i profesionalna institucija. Nikad se neću pokajati što sam i njega napadao. Verbić se nikada nije uklopio u loš sistem, i zato je leteo. Šarčević se savršeno uklopio u autokratski sistem, i u takvom sistemu zaista i jeste veliki profesionalac.

    1. PS каже:

     NIJE NEGO
     Koji, bre, Verbić!? Jel to onaj što je s jedne strane prosvetnim radnicima delio Svetosavske nagrade a s druge strane zalagao se za ukidanje veronauke!? E, stvarno svašta! A onda, kada je dobio po prstima od naše Pravoslavne crkve, pobegao je glavom bez obzira. Pa, nije to toliko ni loše. Čovek se bavi atletikom. To je ta njegova moralna, ljudska i profesionalna bežanija a Vaša kratkovidost. Umesto čeprkanja po ljudskim životima za Vas bi bilo bolje da se bavite kreativnošću. Čeka nas početak nove školske godine. Napravite koju novu prezentaciju, osvežite svoja predavanja, dodajte nešto novo i izazovno. Iznenadite Vaše đake To oni vole. Čekaju nas mnogi izazovi koji obećavaju ali i obavezuju.

     1. Božović Vladan каже:

      Veronauka nikad nije ni trebala da se uvodi u škole, nego idi ti sa “vašom” pravoslavnom crkvom, pa uči veronauku u crkvi.
      Za tvoju informaciju i Šarčević je pokušao da izbaci veronauku iz škola, ali dobio je po prstima od popova i sada je manji od makovog zrna, kao kada je dobio po prstima od Zukorlića kada je pokušao da smeni direktore Novopazarskih škola. Jedino je hrabar i odlučan na direktorima, i profesorima koji nemaju nikakvu zaštitu.

    2. IQ каже:

     Nije on umislio nista. On stice. Za sebe verovatno ne. Al ima kome treba.

   2. IQ каже:

    A jeste profesionalno prodao rodjenoj zemlji dnevik iz Hrvatske. I to vec jednom doniran proizvod. Alal mu vera na profesionalizmu! Bez potrebne dokumentacije i analiza. Pored srpskih programera koje svi traze izuzev otadzbine. U eri finansiranja otvorenih podataka i drustva. I softvera sa otvorenom licencom. Hehehehe. Respect!

    1. Božović Vladan каже:

     U Hrvatskoj se elektronski dnevnik pokazao kao neopisiva glupost, a u Srbiji može da bude samo gore. Hvala i Srpskim programerima, i inostranim, hvala ne treba.

 3. B каже:

  Da li su u Čelarevu čuli za Mladena Lava Šarčevića?

 4. cobi каже:

  dobro plaćeni profesor 7prosvetni radniksvojim rado daje kvalitetan “proizvod”. Ali to ne odgovara ljudima koji upravljaju državom.???

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама