Шарчевић открива да ће један од предмета бити усклађен са временом у ком живим

10 августа, 2020

Подједнак избор – настава у учионицама или онлајн, одговарање искључиво у школи, скраћени али конструктивнији часови због смена разреда међутим, и новине јер ће уз физичко ићи и здравствено васпитање. Ово су основе наступајуће школске године у коју улазимо у време пандемије.


Тим министарства просвете израдио је детаљна стручна упуства како ће се одвијати настава у школама, а који ће сутра бити на Кризном штабу. План и програм наставе израђени су и не само на основу искуства просветног система од проглашења епидемије, већ су спроведена истраживања и рађене анализе просторног капацитета наших школа, броја ђака али и искуства европских држава.

Према сазнањима “Блица”, план и програм садрже неколико делова са детаљним појашњењима и упуствима директорима и просветним радницима. Упуства су почев од оних генералних попут модела наставе – у клупама или онлајн, када и у које време као и који разреди иду у школу односно термини онлајн наставе, преко начина вођења часова, оцењивања и хигијенских мера које морају да се спроводе.

Како сазнајемо, у плану и програму Министарства урађен је и модел целодневне наставе и дневног боравка. У опсежном програму, случају није препуштен ни образовно-васпитни рад за ученике на дужем кућном и болничком лечењу, као ни организација исхране ученика. Министарство је израдило и упуство за директоре, наставнике и одељењског старешину.

Како сазнајемо, на сутрашњем Кризном штабу Институт “Батут” ће представити здравствене односно антиепидемилошке мере, којих ће свака школа морати да се придржава – колико пута дневно и када ће се вршити дезинфекција просторија школе, обавезно прање руку…

Оно што је извесно у складу са антиепидемиолошким мерама, у једној просторији моћи ће да буде до 15 ђака и тако ће се делити већа одељења. Ученици од првог до четвртог разреда имаће до четири часа дневно, а они старији од петог до осмог и по пет часова. Један час трајаће до 35 минута, а паузе између смена и различитих група ће бити око 20 минута како би се школа дезинфиковала.

Млађи разреди ће ићи у преподневну смену, а потом и боравак уколико је потребан.

Министар Младен Шарчевић није желео да открива детаље наставе и сатнице док се све не усагласи са Кризним штабом. Међутим, за “Блиц” најављује неке од новина.

– Настава ће бити и у учионицама и онлајн и то право избора ће бити дато родитељима и деци. Договориће са директором, односно наставницима. Међутим, одговараће се искључиво у школи и предвиђени су посебни термини, учионице, односно простори за то – каже министар.

Он додаје да ће тежиште програма бити на млађим разредима и то из неколико разлога.

– Они улазе у нови период живота, за који морамо омогућити да им буде леп. Међутим, и да од старта упознају школу, наставу и отуда је посебна пажња на деци од првог до четвртог разреда. Други разлог је што између осталог не могу ни сами да остају кући – истиче министар.

Шарчевић открива да ће и један од предмета бити усклађен са временом у ком живимо.

– Како многи делови наставе и не само због близине контакта, али и саме природе предмета на физичком васпитању неће бити могући, тај наставни час ће бити употпуњен здравственим делом који ће младима користити у време епидемије, али и генерално – поручује министар.

Уколико дође до промена када је реч о епидемији мењаће се и модел наставе. Како каже министар Шарчевић позитивна епидемиолошка слика ка којој се Србија креће, и победа над вирусом, вратиће и школе у токове на које смо навикли.

– Сви то очекујемо, али смо спремили све за било коју ситуацију. Модел који ћемо примењивати осим циља да ђаци уче и науче, примарно има очување здравља деце, родитеља и укућана. Тим министарства је направио модел, а на свима нама у просвети је да и сада покажемо предност у односу на суседе, као што смо то учинили крајем прошле године током онлајн наставе – поручује министар Шарчевић.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Шарчевић открива да ће један од предмета бити усклађен са временом у ком живим"

  1. Nataša каже:

    Dragi stručnjaci! Da li ste se ikada pitali zašto čas traje 45 minuta i odmor 5 minuta? Zašto je veliki odmor posle trećeg časa? Da li ste se ikada pitali zašto su pravi Stručnjaci osmislili školovanje na taj način? Šta možete da pružite deci za 35 minuta ako imaju odmor 20 minuta? Hoćete da kažete da ste sposobni da ih umirite i da čas bude sadržajan a oni nešto nauče? Kad god uđem u školu čuje se žamor i galama ne znam da li sam došla u toku časa ili je odmor počeo. Obrazovanje ste vi stručnjaci uništili, nema ga….akcenat je bio na vršnjačkom nasilju…. A sad vi postanete nasilni prema našoj deci.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама