Шарчевић повукао из радне верзије новог ЗOСОВ-а члан 204

2 фебруара, 2017

Како „Политика” незванично сазнаје, министар просвете Младен Шарчевић повукао је из радне верзије новог Закона о основама система образовања и васпитања члан 204. који предвиђа да министар бира директорке свих образовних установа шест месеци од усвајања овог закона.
Да је овај члан остао, Шарчевић би у септембру бирао више од 2.000 директора вртића, школа, ученичких домова… што је тешко извести у тако кратком року. Дакле, то значи да ће министар бирати директоре како коме буде истекао мандат.
Подсетимо, наш лист је данас објавио Нацрт закона у којем је постојао овај члан, а који је истог дана избрисан са објашњењем да овај документ представља радну недовршену верзију и да документ који је доспео у јавност путем медија није усвојен као званична радна верзија.
Представници синдиката одмах су реаговали на овај члан, објашњавајући да је немогуће да директор зна ситуацију на локалу и сваког кандидата појединачно и да је бесмислено да он буде тај који ће давати коначну реч приликом избора директора. Они поздрављају овај потез министра и надају се да ће отклонити и друге проблематичне чланове које су уочили у Нацрту.
Преговори синдиката са Министарством просвете око будућег закона почињу сутра а једна од основних замерки је и што би по новим решењима директоре бирао министар лично, а не као до сада школских одбори.
Упркос разним верзијама које су се чуле у јавности о појачаној улози оснивача, састав школских одбора би ипак остао непромењен, са девет чланова (по три представника локалне самоуправе, запослених и родитеља). Нацрт предвиђа да Комисија коју формира школски одбор спроводи поступак избора директора, почевши од обраде конкурсне документације до мишљења наставничког већа о кандидатима (на посебној седници сви запослени се тајним гласањем изјашњавају о кандидатима).
Школски одбор на крају саставља листу свих кандидата о уз образложење, доставља министру просвете, заједно са извештајем Комисије. Министар потом обавља избор директора, а уколико утврди да конкурс није спроведен у складу са законом, биће расписан нови конкурс.
Занимљиво је да у закону не постоји ограничење мандата директора. Наводи се да се директор именује на период од четири године и да му мирује радни однос за време периода за који је постављен на радном месту са кога је постављен. У претходном тј актуелном закону, радно место директора се чувало само током првог мандата, што у пракси никада није поштовано.
Аутор: Сандра Гуцијан
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Шарчевић повукао из радне верзије новог ЗOСОВ-а члан 204

 1. Vera каже:

  Predsednik Amerike ne može da bude na tom mestu više od dva mandata, ali zato mi imamo direktore dinaste, koje tek sad niko neće moći da pomeri.

 2. ema каже:

  To je mozda bila i jedina novina koja je imala smisla. Konacno su bili predvidjeni i neki kriterijumi po kojima skolski odbor rangira kandidate. Dakle, ne moze po tome ko je kome simpatican, ko se s kim druzi ili ko na koga vrsi suptilni ili neki drugi pritisak. Ali moze ko je stvarno za nesto zainteresovan u obrazovanju. Naravno, sve se moze fingirati, i objavljeni radovi, i licno usavrsavanje itd..ali zar i do sad nije tako bilo?
  U skolskom odboru cesto sedi penzioner iz mesne zajednice, roditelj najgoreg ucenika skole i neradnik koji direktoru ljubi zadnjicu. Zar je bolje da takvi biraju direktora umesto ministra? Kome smeta sto je skolski odbor u izboru direktora sveden na nivo komisije? Tako i treba da bude. S obzirom da je zakon predvidjao kriterijume kao filter i smernicu za so, kakav bi problem za ministra bio da proceni i imenuje direktore u tih sest meseci?
  Jos jedan ministar koji talasa i ne preuzima stvarnu odgovornost. Bolje da se bavi keceljama i s punim autoritetom propise boju i dizajn istih. Sarlatan.

 3. Nikolina каже:

  Ne bi trebalo da mandat direktora škole bude neograničrn. Posle trećeg mandata oni izgube osrćaj i ponašaju se kao da je škola njihova lična svojina. Za to vreme zaposle toliko radnika, iz svog mesta, komšiluka, prijatelje svojih prijatelja, da obezbede većinu glasova u kolektivu. O članovima Školskog odbora nema potrebe ni komentarisati. Oni nisu slučajno tu i glasaju onako kako im se kaže.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама