Шарчевић и синдикати: Без технолошких вишкова и штрајкова од 1.септембра

18 августа, 2016

 
Сви технолошки вишкови у просвети биће распоређени у школама где има слободних места, а просветари неће штрајковати од 1. септембра, речено је данас након састанка новог министра просвете Младена Шарчевића са представницима четири репрезентативна синдиката.
Шарчевић је након састанка са синдикалцима Тањугу рекао да ће технолошки вишкови имати приоритет и да ће бити распоређени у школама где за тим постоји потреба, те да се тим питањем не може више манипулисати.
“Нешто више од 3.000 просветних радника у Београду и нешто више од 6.000 у Србији је технолошки вишак, али су сва та места решива. Питање је само пребацивања са једног радног места на друго”, рекао је Шарчевић.
Он је додао да нико неће остати без посла и нагласио да је и сам на почетку каријере три пута био технолошки вишак.
Како каже, жао му је младих људи који завршавају факултете, а немају шансу да се запосле у просвети јер нема конкурса.
“Неке струке могу да се снађу, али где ће учитељи”, пита се министар и додаје да ће се побринути за решавање и тог проблема.
Он је додао да су са синдикатима договорени редовни састанци, како би се решавала конкретна горућа питања.
Председник Гранског синдиката просветних радника Србије “Независност” Томислав Живановић каже да је министру на првом састанку пожелео дуг мандат и да као министар не дочека ниједан штрајк просветних радника.
“То значи да направи добар систем и омогући да се просвета у Србији развија и да заузме своје место”, рекао је Живановић.
Он је додао да од 1. септембра неће бити штрајка просветних радника, да ће “у ходу” решавати горуће проблеме, почев од технолошких вишкова, обрачуна плата за годишње одморе.
Живановић каже да је нови министар просвете добро уочио да су највећи проблеми у просвети инспекција и организација школских управа, те да су синдикати ту да помогну у решавању и тих проблема.
Председница Уније синдиката просветних радника Србије Јасна Јанковић да је сама чињеница да су синдикати позвани на разговор код новог министра петог радног дана говори да је министар у синдикатима препознао сараднике, а не своје противнике.
Она каже да ће се прво решавати проблеми технолошких вишкова, формирају се радне групе, распоређују људи како би се уштедело у систему.
Каже још да ће нови састанак са министром бити организован за десет до петнаест дана како би се конкретизовала решења горућих проблема.
Извор: Танјуг
 
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама