Šarčević: Sitne nepravilnosti na završnom ispitu

23 juna, 2018

Mala matura protekla je bez većih problema, a na nekoliko mesta su zabeležene sitne nepravilnosti koje nisu ugrozile regularnost samog ispita, izjavio je za Danas ministar prosvete Mladen Šarčević.
On ipak kaže da „nije baš siguran da nisu svi muvali“, ali da je to „u domenu podnošljivog“ i dodaje da su pojačane mere kontrole dale rezultate, posebno u okruzima u kojima su prethodnih godina zabeleženi neočekivano visoki rezultati na maloj maturi.
– Čak i u školama u Novom Pazaru ima rezultata sa šest, osam poena, što ranije nije bilo, a to pokazuje da smo bili u pravu što smo insistirali na poštovanju pravila – kaže Šarčević, napominjući da je Ministarstvo spremno da istraži sve eventualne neregularnosti, ali nije želeo da otkrije da li će biti naknadnih kontrola.
Pomoćnica ministra prosvete Vesna Nedeljković kaže za Danas da je u Novom Pazaru upućena prijava policiji, pošto je jedna majka iznela sumnju da su učeniku iz škole u tom gradu rešenja stigla Viberom na mobilni telefon. Policija je izašla na teren, pregledani su snimci, pošto se, srećom, ispostavilo da su u prostoriji u kojoj su deca polagala bila kamera. Međutim, utvrđeno je da nije bilo nepravilnosti, ali je policija navela da će ceo slučaj biti detaljno ispitan – kaže Nedeljković.
Prema njenim rečima, prve informacije sa područja Raške i Novog Pazara pokazuju da rezultati neće odudarati od proseka Republike, što svedoči da je „tvrd“ stav Ministarstva bio opravdan. Ona podseća da su u tim školama direktori sedeli u prostorijama u kojima se matura polagala, a o regularnosti su brinuli i prosvetni savetnici.
Upitana o nepravilnostima koje pominje ministar, Nedeljković kaže da je reč o nekoliko propusta tehničke prirode koji su na vreme uočeni, ali da će odgovorni sigurno biti kažnjeni.
Ministar Šarčević tek čeka analizu kako je protekla matura u školama u kojima su dežurali nastavnici zaposleni u tim obrazovnim ustanovama, ali veruje da će rezultati biti mnogo bolji.
Žalbe
Juče su objavljeni preliminarni rezultati završnog ispita, a nezadovoljni roditelji i učenici danas će moći da podnesu prigovor komisijama u osnovnim školama, od osam do 16 sati. Drugostepene, okružne komisije, o žalbama će raspravljati u ponedeljak, takođe od osam do 16, a konačni rezultati završnog ispita znaće se 28. juna.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama