Шарчевић: Ситне неправилности на завршном испиту

23 јуна, 2018

Мала матура протекла је без већих проблема, а на неколико места су забележене ситне неправилности које нису угрозиле регуларност самог испита, изјавио је за Данас министар просвете Младен Шарчевић.
Он ипак каже да „није баш сигуран да нису сви мували“, али да је то „у домену подношљивог“ и додаје да су појачане мере контроле дале резултате, посебно у окрузима у којима су претходних година забележени неочекивано високи резултати на малој матури.
– Чак и у школама у Новом Пазару има резултата са шест, осам поена, што раније није било, а то показује да смо били у праву што смо инсистирали на поштовању правила – каже Шарчевић, напомињући да је Министарство спремно да истражи све евентуалне нерегуларности, али није желео да открије да ли ће бити накнадних контрола.
Помоћница министра просвете Весна Недељковић каже за Данас да је у Новом Пазару упућена пријава полицији, пошто је једна мајка изнела сумњу да су ученику из школе у том граду решења стигла Вибером на мобилни телефон. Полиција је изашла на терен, прегледани су снимци, пошто се, срећом, испоставило да су у просторији у којој су деца полагала била камера. Међутим, утврђено је да није било неправилности, али је полиција навела да ће цео случај бити детаљно испитан – каже Недељковић.
Према њеним речима, прве информације са подручја Рашке и Новог Пазара показују да резултати неће одударати од просека Републике, што сведочи да је „тврд“ став Министарства био оправдан. Она подсећа да су у тим школама директори седели у просторијама у којима се матура полагала, а о регуларности су бринули и просветни саветници.
Упитана о неправилностима које помиње министар, Недељковић каже да је реч о неколико пропуста техничке природе који су на време уочени, али да ће одговорни сигурно бити кажњени.
Министар Шарчевић тек чека анализу како је протекла матура у школама у којима су дежурали наставници запослени у тим образовним установама, али верује да ће резултати бити много бољи.
Жалбе
Јуче су објављени прелиминарни резултати завршног испита, а незадовољни родитељи и ученици данас ће моћи да поднесу приговор комисијама у основним школама, од осам до 16 сати. Другостепене, окружне комисије, о жалбама ће расправљати у понедељак, такође од осам до 16, а коначни резултати завршног испита знаће се 28. јуна.

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама