Шарчевић: Смена 30 директора школа због кршења закона

Министар просвете Србије Младен Шарчевић најавио је смењивање директора више од 30 основних и средњих школа у Србији због непотизма, примања мита, скривања имовине или због тога што су на било који други начин прекршили закон.

Фото: Новости

У изјави за данашње „Вечерње новости“, Шарчевић је рекао да ће на основу препоруке Агенције за борбу против корупције бити смењено више директора основних и средњих школа, али и предшколских установа и високих школа из Ниша, Пирота, Вршца, Лесковца, Прокупља, Новог Пазара, Зајечара, Бујановца и других градова и села из свих делова Србије.
„Препоруке Агенције се већ примењују, а чиниће се то и даље. Неки директори су већ смењени… а ни остали неће остати на челу школа, ако се испостави да су прекршили закон“, рекао је Шарчевић.
Он је, међутим додао да у неким случајевима министарство није послушало савет Агенције, јер се, како је рекао, „они ригидно држе правила“, а он сваки случај гледа појединачно.
У том контексту, он је поменуо случај директора једне школе у Пријепољу чије је смењивање тражила Агенција јер је за наставника физике примио свог сина.

„Али, у том случају, његов је син био једини кандидат, тако да шта је требало да ради, да остави школу без наставника физике? Чак и у ситуацијама где има више кандидата, а изабран је она који је у сродству с директором, неће бити последица, ако је тај кандидат био заиста најбољи“, рекао је министар.

Он је још рекао да је важно то што директори по новом закону, ако направе озбиљан прекршај, одмах остају без лиценце и више неће моћи да раде тај посао ни у једној школи.

Извор: Танјуг