Шарчевић: Шта с родитељима који не желе да сарађују

јул 12, 2018

Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће се концепт мале матуре мењати и да ће се деца тестирати на сваке две године.
Такође, он је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва најавио и озбиљан рад Комисије за борбу против наркоманије у школама, као и нових мера државе према којима ће и родитељи моћи да буду кажњени.
Шарчевић је објаснио да је Министарство на чијем је челу само стожер борбе против наркоманије, у коју су укључена и друга министарства и надлежне службе. Али, према његовим речима, причу о борби против нароманије у школским клупама требало би изместити у породицу, док с друге стране држава мора да буде јаснија и строжа по питању кажњавања родитеља.
Шарчевић је навео као пример да се свега 10 одсто родитеља одазове на скупове организоване с намером да се родитељи едукују о наркоманији и превенцији. сада се, како каже, уводе мере где ће директори школа бити награђивани уколико се ти сaстанци буду више посећивали.
Такође, у склопу приче о борби против наркоманије, Министарство просвете је уштедело одређена средства и у школе ће вратити око 150 психолога.
Тестови за детекцију коришћења дроге, подсећа Шарчевић, не могу се користити на деци, јер то закон забрањује, то могу да раде родитељи и зато су битни Савети родитеља. Такође, ту је и полиција која ће бити у школама.
На питање, шта с родитељима који не желе да сарађују. Шарчевић каже да има доста начина да се родитељи више укључе у целу причу, па на крају крајева и казне да користи и за шта може да раде, нпр кажњени због правдања изостанака Говорећи о малој матури, Шарчевић каже да су у плану регионални центри оцењивања, али да је крајњи циљ да се уведе тестирање знања ђака на сваке две године. Он сматра да то неће бити пренапорно за децу јер ће ти тестови бити обична провера знања.
Извор: Б92/Прва

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Шарчевић: Шта с родитељима који не желе да сарађују

 1. IQ каже:

  Pa ministre, bacite ih lavovima. Nek tuku kamen, nose blokove za Tutankamona. Sram ih bilo. Posle deset sati rada u pelenama, nece da pristupe obukama. Stvarno bi bio red da pocnu da skupljaju bodove, kako bi zadzali licence za roditelje. To ovaj 21. vek nametnuo model preti tamo, preti vamo, osudjuj i kaznjavaj po boktepita kakvim medijima. S vremena na vreme potkaci kakvog bednog profesorcica sto se oprobao u svom zanatu, bio objektivan ili odao turizmu. Ne bi Vi al mora, nek vide ljudi sta je sila. Visoko razvijene kompetencije. Za komunikaciju, kolaboraciju, kriticko misljenje i kreativnost. Jel te da se to tako zove?

 2. IQ каже:

  Skolama su danas neophodni socijalni radnici, defektolozi, specijalisti za medicinsku rehabilitaciju i edukaciju. 21. vek sa svojom problematikom je konceptualno prevazisao pepsi formulacije u skolama. Ali se u Srbiji pedagozi i psiholozi, ili jos gore dvopredmetasi pedagog-psiholog skolstvom bave. Pa onda je nekako i logicno da se u nedostaku pravog korpusa znanja u sistemu stalno generisu novi i neuspesno resavaju postojeci poremecaji. A potom gurnu pod tepih uz poklic- krivi su nastavnici. Uz takav nedostatak sistemske podrske sada su krivi i roditelji.
  Treba samo malo kritickog misljenja i kreativnosti da bi se pojave i procesi pravilno sagledali u kontekstu u kome se nalaze/odvijaju. Huh, tezak zadatak ministre, ako nije politicki program.

 3. B каже:

  Ovde školski sistem malo kasni za društvenim. U sunovratu. Ali, stići će ga, ne brinite. Birokratsko-administrativne “garniture” se trude da to što pre postignu. Ako se kojim slučajem desi greška “u programu” i sunovrat “prikoči” (npr. nekom Verbiću proradi mozak pa predloži ukidanje verske nastave barem jednim delom), smena odmah sledi i pronalazi se droid koji će revnosnije pratiti instrukcije.
  Ludilu koje je zahvatilo obrazovni sistem ove države, ne nazire se kraj.
  Samo još da počnu da žigošu (kao stoku). Bodovanje je prevaziđeno. Žigosanje ili čipovanje, pitanje je sad. Pošto ćemo uskoro početi digitalno i da se hranimo, ova druga opcija je izvesnija. Kao u konclogoru. Nastavnik je (a i običan građanin) odavno postao samo broj (obeleženi ljudski resurs).

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама