Шарчевић: Шта с родитељима који не желе да сарађују

Министар просвете Младен Шарчевић каже да ће се концепт мале матуре мењати и да ће се деца тестирати на сваке две године.
Такође, он је, гостујући у Јутарњем програму ТВ Прва најавио и озбиљан рад Комисије за борбу против наркоманије у школама, као и нових мера државе према којима ће и родитељи моћи да буду кажњени.
Шарчевић је објаснио да је Министарство на чијем је челу само стожер борбе против наркоманије, у коју су укључена и друга министарства и надлежне службе. Али, према његовим речима, причу о борби против нароманије у школским клупама требало би изместити у породицу, док с друге стране држава мора да буде јаснија и строжа по питању кажњавања родитеља.
Шарчевић је навео као пример да се свега 10 одсто родитеља одазове на скупове организоване с намером да се родитељи едукују о наркоманији и превенцији. сада се, како каже, уводе мере где ће директори школа бити награђивани уколико се ти сaстанци буду више посећивали.
Такође, у склопу приче о борби против наркоманије, Министарство просвете је уштедело одређена средства и у школе ће вратити око 150 психолога.
Тестови за детекцију коришћења дроге, подсећа Шарчевић, не могу се користити на деци, јер то закон забрањује, то могу да раде родитељи и зато су битни Савети родитеља. Такође, ту је и полиција која ће бити у школама.
На питање, шта с родитељима који не желе да сарађују. Шарчевић каже да има доста начина да се родитељи више укључе у целу причу, па на крају крајева и казне да користи и за шта може да раде, нпр кажњени због правдања изостанака Говорећи о малој матури, Шарчевић каже да су у плану регионални центри оцењивања, али да је крајњи циљ да се уведе тестирање знања ђака на сваке две године. Он сматра да то неће бити пренапорно за децу јер ће ти тестови бити обична провера знања.
Извор: Б92/Прва