Šarčević: Štrajk bio nezakonit i odluku o oduzimanju dnevnica neću povući

oktobar 23, 2017

U Uniji sindikata prosvetnih radnika kažu da su zbog mera štednje izgubili novac i da, nakon povećanja plata, nisu dobili iznos koji im je obećan. Ministar prosvete kaže da je svako prethodno povećanje bilo više od ostalih i da je sada u grupaciji sa najvišima.

Za tri godine – 90.000 dinara manje. Toliko su, računa Unija sindikata prosvetnih radnika, prosvetari izgubili zbog mera štednje. Dodaju i da nisu dobili iznos koji im je obećan. Ministarstvo ima drugu računicu
“Prosveta je dobila 10 odsto. Pa ako nismo učili istu matematiku, ja mislim da su dobili najviše. Svako povećanje prethodno je bilo više od ostalih, sada je u grupaciji sa najvišima. Ostalo je da uradimo još nekoliko stvari da se i sledeća povećanja dese – Zakon o platama u javnom sektoru koji sindikati čas prihvataju, čas odbijaju”, smatra ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
Sindikatima je taj zakon neprihvatljiv jer ne obuhvata ceo javni sektor. Na to su upozirili jednodnevnim štrajkom, zbog čega su im oduzete dnevnice.
“Direktori prete da će kolege morati sve da odrade ali da novac neće dobiti. Tako da eto prilike da se direktori dodvore ministru, a ne da rade sa svojim kolegama iz škola, jer, pobogu, ministar ih naravno može razrešiti ako budu neposlušni”, tvrdi Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
Ministar odgovara da je štrajk bio nezakonit i da odluku o oduzimanju dnevnica neće povući.

IZVOR:RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Šarčević: Štrajk bio nezakonit i odluku o oduzimanju dnevnica neću povući

 1. Uješću se za jezik kaže:

  Poštovani Ministre, želim vam svu sreću ovog sveta i da vam Bog da da ponovo živite od nastavničke plate a da radite pošteno kao što rade mnogi rade, da iz svog džepa dajete za đake i da vas poštuju kao što vi poštujete nas.

 2. Božović Vladan kaže:

  Šarčeviću, jadni čoveče, kada si hteo da veronauku proglasiš neobaveznim izbornim predmetom, figurativno rečeno, popovi su ti opalili dva šamara, i bio si manji od makovog zrna. Kada si pokušao da smeniš direktore novopazarskih škola, Zukorlić ti je opalio dva šamara, i povukao si se brzinom munje. Našao si na kome ćeš da se iživljavaš junačino. Na prosvetnim radnicima koji su štrajkovali, i na onom predobrom direktorom zemunske škole.

  1. IQ kaže:

   Nema se njemu sta zameriti. Targetovao je najslabiju kariku sistema i nju ce polomiti. Nije valjda lud da udari na jaceg od sebe i na taj nacin sam sebe saplete. Visoko motivisana (novac) borba za opstanak (vlast). Ne moze se sporiti da je on vrlo inteligentan covek opremljen svim alatima koji sluze ispunjenju/zadovoljenju gore navedenog procesa/motiva. Za Vas i za mene je to mozda od trecerazrednog znacaja ali u ovoj konstelaciji drustvenih odnosa to donosi siguran profit i poziciju. Ja bih pre postavila pitanje koja je to drustvena elita sabrana u korpus prosvetnih radnika i koliki je realno njen intelektualni kapacitet? Uz izuzece odredjenih pojedinaca i grupa, iskreno- plasim se odgovora.
   U prilog tome bicu slobodna da iznesem opservaciju sa skorasnjih desavanja, gde su se nastavnici utrkivali da pokazu ko vise i sta zna, a da ih niko na tako nesto nije inicirao. Bio je prisutan i ubaceni “element” koji je sugresao nastavnicima sta treba da misle sami o sebi. Sto je oberucke i prihvaceno. Ta vrsta servilnosti je za mene porazavajuca. Jer niko te ne moze poniziti, ni valjati po blatu koliko mozes to uciniti sam.

   1. Božović Vladan kaže:

    Kakva skorašnja dešavanja, jel to nešto lokalno kod vas.u školi.

    1. IQ kaže:

     Skup nacionalnog znacaja. Nastavnika sa svih strana.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama