Šarčević: Uvesti nove mere koje traže visoke kompetencije za mesto direktora

22 jula, 2017

Ministar prosvete Mladen Šarčević očekuje da će set reformskih zakona Skupština Srbije usvojiti do kraja septembra i da će se efekti primene tih zakona osetiti i u ovoj, ali da će posebno biti vidljivi u narednoj školskoj godini.

Mladen Šarčević je pojasnio da je pripremljeno pet novih zakona i tri izmene i dopune zakona, koji su prošli javnu raspravu i čekaju da uđu u skupštinsku proceduru.
“Zakon o visokom obrazovanju mora u septembru da uđe u parlament, kako ne bi imali ponovo proteste studenata pred početak školske godine. Kvota od 60 bodova po Bolonji je ponovo neostvariva, pa je Zakon o visokom predvideo da kvota ostane 48 bodova za budžet”, rekao je Šarčević Tanjugu.
Buru u javnosti izazvala je odredba u nacrtu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja da ministar daje poslednju reč u izboru direktora, a Šarčević kaže da na taj način ministarstvo samo na sebe preuzima više odgovornosti.
“Od ministarstva se očekuje da preuzme svu odgovornost, da reši sve probleme i muke, kad pogledate sada ono i nema neku odgovornost. Ostavljeno je na suvom i onda je zamena teza da je ministarstvo odgovorno za nešto, a razvlašćeno je raznim drugim telima – školski odbori, razni saveti”, pojašnjava ministar.
Ako pogledamo kako to rade kod Nemaca, Mađara, Slovenaca, nastavlja dalje, videćemo da svako ko je otišao “u krajnost, nazovi demokratičkih odluka, morao je da se vrati na odgovornost države”.
“Kada je izbor direktora u pitanju, neće ministar biti taj koji će ići od sela do sela, od grada do grada i postavljati direktore. Postoji mreža koje se zovu školske uprave i postoji interes kolektiva. Interes kolektiva je i dalje zadržan, samo se uvodi nova mera da se traže visoke kompetencije za mesto direktora”, naveo je Šarčević.
Time će se, pojašnjava, onemogućiti partijsko zapošljavanje, jer ne mogu da prođu partijski kadrovi koji nema kompetencije, i ministarstvo na sebe preuzima veliki rizik da mora da objasni svaku situaciju.
Navodi da je školski odbor izmanipulisan odavno, da ih “privole” ili nastavnici ili lokalne samouprave, te se ne postavlja pitanje da li direktor koji je izabran zna da radi posao.
“Ne postavlja se danas pitanje da li novoizabrani direktor ume da radi, da li ima ljudske vrednosti i da li treba da odgovara za loše rezultate škola”, naglasio je ministar.
Pošto demokratske procedure, kako kaže, nisu dale željene rezultate, sada se uloga ministarstva stavlja da bude vidljiva.
“To su uvele mnoge evropske zemlje i imate jednu tačku odgovornosti, ovako imate da niko nije odgovoran”, zaključio je Šarčević.

Izvor: www.rts.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "Šarčević: Uvesti nove mere koje traže visoke kompetencije za mesto direktora

 1. Malena kaže:

  Interes kolektiva ? Pa moj kolektiv ima interesa da mu sadašnji nesposobnjaković, lezilebović, neznalica i neradnik, bude doživotni direktor ! Dođe poslednji ode prvi iz škole, a u međuvremenu pročita sve novine, pregleda snimke sa You toube, raspita se za najnovije priče o sebi, a sebe pun ko balon…Pojma nema ni dali su svi u školi. ni da li se radi.Da, uz to, preletač i dobar prijatelj načelmika ŠU…Pravi kadar ! / I meni odgovara, bez brige ! /

  1. Učitelj kaže:

   Isti je slučaj sa mojim direktorom. Radi od
   9 ili 10 do 13. Siguran sam da ne zna kako se ko zove.

 2. Natasa kaže:

  U komunizmu (a govorim iz licnog iskustva i iskustva moje majke koja je bila profesor u srednjoj skoli i nikad nije bila komunista i njen pripadnik ni na papiru) za direktora su birani zaista najbolji clanovi kolektiva….ona je toliko bila principijelna da nije htela uci u partiju da bi bila direktor, ali prvo su birali ko ce biti direktor pa se desavalo da oni koji nisu bili clanovi partije tek onda formalno i udju u istu. Ali nikad nije bilo bar u njenoj gimnaziji sporno zasto je neko izabran. I sama sam ucila u istoj gimnaziji i sve su to bili direktori sa velikim slovom “D”.
  A danas se stvarno covek zapita kad nekog direktora samo cuje, ispod kog kamena je taj “direktor” izniko.

 3. daca484 kaže:

  NAJZAD NESTO PAMETNO!Kod nas pritiskaju direktora da se uclani u partiju,pa skolski odbor oslobodi odgovornosti neradnika(direktor dao otkaz neradniku,bezobrazluk,bahacenje,nevaspitanje).Skolski odbor sa opstinarima povezan,a neradnik njihov clan.Sta da radi direktor posle toga?Nista,moze da se nervira ,a ovaj se smeje svima u lice.Bas lepo!

 4. Gorica kaže:

  Kad pročitam ove komentare, ne znam šta još da dodam. Ni ja ne volim neradnike nipošto, ali šta se može kad direktor ne reaguje. I svima njima onda je super, samo se ja nerviram kao odeljenjski starešina. Neka, odlučila sam da ćutim i da molim da mi ne daju starešinstvo!!!

 5. Biljana kaže:

  Direktor moje skole drzi u radnom odnosu penzioneta vec tri godine.Istovremeno prima platu i penziju.Mladi odlaze …Otici ce i moja deca….tuzno.Svi su o ovome upoznati i ministar ,skolska uprava i oba sindikata.Svi cute i nista ne preduzimaju…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama