Шарчевић: За повратак у школу постоји и “план Б”.

15 априла, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да полагање мале матуре не би требало да касни, с обзиром да се рачуна да ће епидемија коронавируса до тада престати, а да деца путем наставе на даљину одржавају континуитет учења. Шарчевић додаје и да се настава одвија у најбољем реду, да поједини наставници јесу преоптерећени, али да је то зато што се не држе само основних ствари, као и да је добио реакцију да деца сада “мање уче, а више знају”.

“Ја сам увек слаб кад оцењујем себе и своје, али бих волео да похвалим своје колеге. Цео наш образовни систем се преслелио током ове кризе у станове, тако да су у наставу сви укључени. Прегрмели смо ту почетну фазу када је све било ново и непознато, али смо се потрудили да цео систем погиднемо онлајн”, казао је Шарчевић у Новом дану на Н1.

И много у региону, како додаје, мисле да је “Србија урадила добру ствар”.

“Деца воле нове технологије, а ми смо потрудили да цео систем подигнемо онлајн. Посебно значајна је похвала Уницефа, који нам је помогао да инсталирамо нови софтвер за учење…и промена се већ види…Добили смо нови квалитет, имамо 70 места одакле се производи настава”, рекао је Шарчевић.

Међутим, у јавности су, након првог одушевљења, кренуле критике да су деца преоптерећена, а онда и да су наставници преоптерећени и да им наства одузима много времена.

“Знам, али радна листа није пренормирана, имате четири нивоу дигиталне обуке људи. Није моја кривица што се 15 година није радило с тим. Али смо за три године достигли зависан ниво електронске писмености, научили смо да радимо са дигиталним дневником…Колеге су ово све сада брзо савладали, људи су се некако уходали, био је проблем како оцењивати и вредновати оно што деца раде. Некако смо ‘штеловали’ целу причу и сада долазимо до тога да смо послали упутства како да се бројчано уради оцењивање деце”, нагласио је Шарчевић.

На питање да ли је истина да је савет наставницима да дају прво боље оцене, министар каже да то јесте био савет.

“Јесте, јер ако нешто почињете, сад је наша процена да је преко 70 одсто деце у стању да добије пре свега добру оцену…не желимо да децу демотивишемо. Основни смисао целе акције је да се одржи континуитет наставе и да наставимо предавачки део до краја маја…А онда ћемо радити све систематизације, штедимо на времену”, казао је министар.

Каже да пре свега, постоји много емпатије свих укључених страна.

“Сви смо у истом условима, неће бити никаквог терора, неће децу нико решетати писменим задацима, биће много емпатије, која је порасла између деце и наставника у овом периоду”, изјавио је Шарчевић.

Он је негирао тврдње да наставници сада много више раде.

“Ми имамо 100.000 наставника, и када радимо анкете, гледамо да узорак буде што бољи. Сада је нешто што је јако важно да се уради – да ако ‘наштелују’ своје захтеве на основне ствари – Вибер и ТВ наставу, то је довољно. Они који дижу наставу на више платформи, то је захтевније, али ја им говорим – сада то није неопходно…Све можемо после 15. маја…Сада се ради оно што се може и радимо онај главни део, има времена за надокнаду”, нагласио је Шарчевић.

О томе да је било примедби да не могу сва деца, поготово она у сеоским срединама, да прате наставу довољно, Шарчевић каже да је “испод пет одсто ђака” у таквој ситуацији и да се њима лекције шаљу у ПДФ формату.

“Ми радимо, заједно с Министарством за телекомуникације, да сва деца имају неки вид интернет мреже, неке нису квалитетне, али мобилна телефонија покрива 99 посто Србије, гледаност телевизије је 98 посто. Оно сто знамо, немамо информације за испод пет одсто ђака, где родитељи нису писмени. Тамо се шаљу у пдф формату, имамо саветнике који умноже материјал, а родитељи долазе по њега. Тако да нисмо искључили из приче никога”, казао је министар.

Заражени коронавирусом у добром стању

На питање каква је ситуација међу просветним радницима и у министарству што се тиче заразе коронавирусом, министар Шарчевић је рекао да је око 150 њих тестирано и да је “само троје колега имало заразу”.

“Они од 26. марта нису долазили на посао…Друго двоје је било на Сајму, од јуче су код куће, јер су имали два негативна теста. Директор школе се заразио, али не знамо под којим околностима, ми смо разматрали шта ће бити ако буде нека таква ситуација, имали смо резервне школе. Уницеф нам је препоручио овај модел, дошли смо до лиценце и инсталирали смо програм, те смо имали доста материјала снимљеног раније, тако да проблема у настави није било”, казао је Шарчевић.

О троје првих његових сарадника који су били заражени коронавирусом, министар је рекао: “Колега из Шапца је боље он је био критично, међутим, боље је и за пар дана биће премештен у Бању Ковиљачу. Колега из Панчева је боље. Остали су јуче пуштени, они су били на Сајму, много су боље”.

На почетку ванредног стања, председник Вучић је рекао да ће и школе и факултети, највероватније, бити затворени до краја школске године. Министар је, међутим, недавно најавио могући повратак у школе почетком јуна.

“Не само Вучић, него и стручњаци, а ја сам био у свим тимовима група Кризног штаба у почетку, а онда сам због мојих терапија, морао да се изолујем, али смо схватили да смо имали другачије визије, и да су се оне мењале…Ја имам и сад неки план, али је још рано да о томе годорим, тек је 15. април…Анализирамо шта се ради, правимо грубе процене, а одлуку ће донети епидемиолози, радуићемо како раде и друге европске земље.Морамо најпре да створимо амбијент безбедан”, казао је.

Школе у Данској, које су биле затворене месец дана због епидемије корона вируса, јутрос су делимично отворене, јавила је агенција Франс прес. Данска је прва европска земља која је поново отворила своје предшколске установе и основне школе након увођења рестрикција 12. марта.

Шарчевић је рекао да, и ако се буду отвориле школе, да ће бити мера предострожности, попут ношења маски и обавезне дезинфекције.

За повратак у школу, каже, постоји и “план Б”.

“Ја план Б држим фиктивно као неку опцију, али мислим да је он само теоретски за сад…Ајде да рачунамо да је ово што сам прогнозирао прво нешто паметније. Имамо могућност да спроведемо регуларно начине уписа и касније. Нама јун не трпи наставу…Повратак у школе немамо у јуну, имао завршену наставу, виђамо се с малом групом деце, решавамо то питање…И свака школа ће добити упутство, неће бити проблема”, казао је Шарчевић.

Пре јуна, биће организована и проба мале матуре, 22, 23. и 24. априла.

“Ако смо помињали шта ради Данска и Финска и неке друге земље које су образовни систем уредиле пре више деценија, ми то морамо да градимо, ми смо стално у полицијском начину чувања, прегледања, свака матура је била ризична. Овог пута се ђаци не оцењују, материјали су припремљени, нема стреса, деца ће имати за сваки предмет, 12 сати, није циљ да преписује, нити да му неко помаже, већ да покаже што реалније знање, да би касније те лекције научио…Молим родитеље да забележе све, имаћемо анализу тог пројекта”, казао је министар.

Каже да је добијао више позитивних него негативних коментара на овакво учење.

“Неки су утисци и да деца сада мање уче а више знају. Имам више позитивних коментара него негативних, деца воле ове технологије, а неко није волео да учи ни пре овога, тако да неће ни сад. Али, хајде да говоримо о оној већини”, нагласио је Шарчевић.

Пријаве за вртиће и предшколске установе се врше онлајн.

“Ми се трудимо да све буде у неким колико-толико регуларним условима. Али, да прођемо 15 дана, па да поново видимо да ли ћемо нешто мењати, правимо пресек на 15 дана”, казао је Шарчевић.

Извор: N1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама