Шарчевић:То што је неко добио већину на избору за директора школе, не значи и да има квалитет

20 новембра, 2018

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић изјавио је данас да је за образовне установе од изузетног значаја да имају квалитетне директоре и да очекује да до другог полугодишта лиценцу добије половина од 362 успешна директора који су до сада прошли обуку.
– Од директора школа зависи много. Ако су то људи који професионално раде свој посао, који су добри професионалци и педагошки руководиоци, одлични менаџери, онда смо на правом путу. На овај начин дугорочно се прави стратегија квалитетног руковођења установама – рекао је министар просвете новинарима у Београду.
– Ми се једино можемо одбранити тако што ћемо имати јако строге критеријуме за лиценцирање и обуке. Неко ко нема лиценцу не може да конкурише за директора – навео је он и додао да је предвиђено да се због одређених пропуста губи лиценца.
Министар је рекао да се значајан бољитак у српском образовању може очекивати ако се директори бирају према високим критеријума, а најбољи наставници мотивишу, као и ако се настави процес дигитализације и реформа на свим нивоима.
Директори пет образовних установа, који су након обука стекли право да полажу испит за лиценце полагали су пред комисијом у Министарству просвете, науке и технолошког развоја.
Лиценце и за директоре вртића
Услов за полагање испита за лиценцу до сада су стекла 362 директора школа и предшколских установа, што је око 20 одсто укупног броја директора.
ЗА  лиценцу су полагали директора установа из Лознице, Свилајнца, Велике Плане, Шапца и Ваљева.
Три дела испита
На испиту се, у првом делу, оцењује квалитет истраживачког рада у коме кандидат приказује резултате примењеног истраживања и препорука за унапређивање образовно-васпитне праксе.
У другом делу комисија, процењује степен остварености стандарда компетенција за директора, а у трећем кандидат представља и образлаже портфолио директора, који садржи доказе о остварености стандарда.
Очекује се да до краја 2021. године сви именовани директори установа стекну лиценцу за директора.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама