Šarčević:To što je neko dobio većinu na izboru za direktora škole, ne znači i da ima kvalitet

20 novembra, 2018

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević izjavio je danas da je za obrazovne ustanove od izuzetnog značaja da imaju kvalitetne direktore i da očekuje da do drugog polugodišta licencu dobije polovina od 362 uspešna direktora koji su do sada prošli obuku.
– Od direktora škola zavisi mnogo. Ako su to ljudi koji profesionalno rade svoj posao, koji su dobri profesionalci i pedagoški rukovodioci, odlični menadžeri, onda smo na pravom putu. Na ovaj način dugoročno se pravi strategija kvalitetnog rukovođenja ustanovama – rekao je ministar prosvete novinarima u Beogradu.
– Mi se jedino možemo odbraniti tako što ćemo imati jako stroge kriterijume za licenciranje i obuke. Neko ko nema licencu ne može da konkuriše za direktora – naveo je on i dodao da je predviđeno da se zbog određenih propusta gubi licenca.
Ministar je rekao da se značajan boljitak u srpskom obrazovanju može očekivati ako se direktori biraju prema visokim kriterijuma, a najbolji nastavnici motivišu, kao i ako se nastavi proces digitalizacije i reforma na svim nivoima.
Direktori pet obrazovnih ustanova, koji su nakon obuka stekli pravo da polažu ispit za licence polagali su pred komisijom u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Licence i za direktore vrtića
Uslov za polaganje ispita za licencu do sada su stekla 362 direktora škola i predškolskih ustanova, što je oko 20 odsto ukupnog broja direktora.
ZA  licencu su polagali direktora ustanova iz Loznice, Svilajnca, Velike Plane, Šapca i Valjeva.
Tri dela ispita
Na ispitu se, u prvom delu, ocenjuje kvalitet istraživačkog rada u kome kandidat prikazuje rezultate primenjenog istraživanja i preporuka za unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse.
U drugom delu komisija, procenjuje stepen ostvarenosti standarda kompetencija za direktora, a u trećem kandidat predstavlja i obrazlaže portfolio direktora, koji sadrži dokaze o ostvarenosti standarda.
Očekuje se da do kraja 2021. godine svi imenovani direktori ustanova steknu licencu za direktora.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama