Састави о зими – одабрани радови (1. део)

23 децембра, 2017

Овде су објављени неки од пристиглих радова на литерарни конкурс на тему зиме.
ЗИМА
Зими се све бели. Наше драге птице селице отишле су на југ. Весела деца се играју напољу и животиње се спремају за хладну и дугачку зиму.
Снег је нападао и улице се беле. Деца се грудвају и санкају, весело се смејући, а животиње као што су меда, јежић и веверица су скупили сочне плодове и утонули у зимски сан. Радосни Снешко Белић се широко осмехује свим пролазницима.Чак се и маме и тате санкају са
својом децом. Сви почињу да скачу у снег и праве снежне анђелчиће.
Димњак својим густим димом као да прави стазу до моје куће Деда Мразу. Он жељно исчекује да крене на пут на коме ће обрадовати сву децу света.

Ивана Соврлић, ученица трећег разреда

Погледајте и: Састави о зими – одабрани радови (4. део)

 ЗИМА И НОВОГОДИШЊИ ПРАЗНИЦИ

Пре пар дана пао је први снег. Волим зиму. Са великом радошћу сам са Леом Анђелом и Костом на снегу.
Прве пахуље ме увек обрадују. Знам да ће ускоро Нова година. Тата ће унети јелку, мама ће извадити украсе из ормана. Сека и ја ћемо окитити јелку како ми желимо. Сваке године купимо неколико нових украса. Али, мени пуно значе лампиони који су стари девет
година. Мама их чува од кад сам се ја родила. Волим зимска јутра јер кад погледам кроз прозор све је бело. Ове године се посебно радујем доласку Нове године. Као поклон ћу добити виолончело.
Увек ћу се радовати зими. Памтићу и чувати све поклоне да ме подсећају на детињство.

Бекер Зое, ученица трећег разреда
Учитељица Јасмина Радовановић

ЗИМА И НОВОГОДИШЊИ ПРАЗНИЦИ
Зима је годишње доба с којим долазе божићни и новогодишњи празници. Тада се моја породица окупи и проводи највише времена у кући. Заједно смо и то је једино важно.
Сва деца прижељкују Нову годину и радују се многобројним поклонима. Тако и ја. Ту је и разноврсна новогодишња трпеза коју мама радо спрема за мене и моје сестре. Заједно бројимо последње секунде Нове године. Зима обоји шуме и ливаде у белу боју и моје сестре и
ја се играмо у снегу и грудвамо.
Новогодишњи празници и зима ми много значе зато што моја породица и ја проводимо више времена заједно и то је суштина празника.

Милошевић Невена, ученица трећег разреда
Учитељица Јасмина Радовановић

ЗАШТО ВОЛИМ ЗИМУ
Волим када пада снег. Волим и када је Нова година јер нам тада долази Деда Мраз и доноси поклоне.Тада китимо јелку украсима.
Прошле године смо правили медењаке и оставили шаргарепе ирвасима. Они су се послужили, оставили поклоне и отишли.
Трудили смо се да видимо Деда Мраза, али нисмо успели. Можда ћемо ове године успети да останемо будни целе ноћи.

Тања Живковић, ученица првог разреда

ЗИМА У МОМ КРАЈУ
Зима је дивна када је снежна и светлуцава и тада је деца много воле.
Када изађем на терасу чујем тишину. Све је бело и чисто, виде се само трагови обуће. Много волим да правим снешка. Једнога сам направио са сестром и мамом, а у школи, на одмору, са Маријом сам направио огромну грудву.
Забавно је и мрдати гране јер је тада као да пада снег. Када се сакријеш иза дрвета, можеш да савијеш грану и да је пустиш када неко
пролази да би га засуо меким снегом. Санкање је такође забавно. Када падне снег, деца журе напоље да се грудвају и санкају. Прошле године, мој брат и ја смо се толико залетели да смо једва зауставили санке.
Када дођемо кући уморни и видимо једни другима црвене носиће, слатко се смејемо и знамо да је време за топао чај.

Никола Живковић, ученик трећег разреда

ПРВИ СНЕГ У МОЈОЈ УЛИЦИ
Нечујно,тихо као неки крадљивац, увукла се зима. Са собом је донела мраз и снег, а открила трагове на стазама.
Све се за трен променило. Лете мале беле, као паперје лаке пахуље и готово нечујно слећу на кровове кућа у мојој улици. Зимски мир прекине само дечја граја. Протрљах очи и приђох ближе прозору. Угледао сам предивну, блиставу белину снега. На тренутак сам застао као
омађијан. Брзо сам пронашао топлу одећу, јакну, рукавице, узео санке и изјурио на улицу. Тамо су ме чекали другари из комшилука са својим санкама. Док су нам родитељи чистили снег са тротоара, ми смо се веселили зимским чаролијама. Играли смо се на снегу, који је шкрипао под нашим ногама.Такмичили смо се чији ће Снешко бити лепши и бољи. Грудвали смо се и правили тврђаве на снегу.
Да нема снега и нежних белих пахуља зима би била хладна и суморна. Када падне први снег и пахуље залепршају у ваздуху, на дечјим лицима заблиста осмех.

Алекса Поповић ученик четвртог разреда
Учитељица Весна Субић Миљуш

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама