Савет ветеринара: Како да изаберете правог кућног љубимца за своју породицу

У данашњем добу брзог живота избор кућног љубимца је истински изазов. Појединци и породице се суочавају са логистичким проблемима за које нису ни знали да постоје. Тако да, пре избора конкретног љубимца треба добро размислити да ли имате могућности за тако нешто.

Свака животињска врста има специфичне потребе у погледу смештаја, исхране и здравствене заштите.

Ако сте покрили основе, можете приступити разматрању набавке новог члана породице.

Мачке

Мачке су идеалне за особе које пуно раде и немају довољно времена да се посвете кућном љубимцу. Квалитетна храна, вода и повремено играње ће независним мачкама бити сасвим довољни. У зависности од темперамента и личности, понекад власници и њихове мачке живе као цимери, без много интеракције. Ако је маца мазна онда ће стално захтевати вашу пажњу када сте код куће. Када нисте, једноставно ће преспавати док се не вратите.

Ако имате малу децу, најбоље је узети маче да би се од старта навикли једни на друге. Деци се, наравно, мора објаснити да маче није играчка и научити их како се води рачуна о њој, које су јој потребе и када јој треба дати простора да “дише”…

Пси

Ако сте се одлучили за пса било које величине, морате бити свесни колико је времена потребно за правилно неговање једног штенета или одраслог пса.

Прва година живота пса је круцијална за његово “образовање”. То је период када се морате максимално ангажовати и научити пса како да се понаша практично целог живота. Ако се у овој фази пропусти нешто, касније се тешко исправља.

Избор расе је потпуно индивидуална ствар, али ипак би било добро да се распитате о могућим здравственим проблемима везаним за расу. Наследне болести код неких раса заиста представљају проблем и најбоље је унапред знати шта да очекујете у том смислу.

Долазимо до трошкова исхране који углавном нису велики код малих и средњих раса. Ако је пас велике или гигантске расе, практично једе количински као човек што може бити оптерећење за кућни буџет.

Немојте заборавити квалитетну здравствену услугу. У старту је то примарни програм вакцинације, а касније редовно чишћење од спољних и унутрашњих паразита, разни превентивни прегледи и годишња вакцинација. Зато одаберите доброг ветеринара и препустите бригу о здрављу вашег љубимца доктору.

Ако одаберете штене мешанца или усвојите одраслог пса из неког азила за кућне љубимца углавном добијате најприврженијег пријатеља доживотно, и управо су мешанци моја препорука.

Птице

Разне птице, од канаринца до највећих папагаја, врло често проналазе место у нашим домовима. С обзиром на много различитих врста птица, морате бити свесни да је гајење птица проблем за себе. Специфичности у њиховој исхрани су бескрајне. Инсекти, разно зрневље па чак и нектар…

Код птица је најбитнија превентива болести која се састоји у правилној исхрани и одговарајућем држању. Ако се птица разболи, лечење је тешко и неизвесно.

Такође птице не воле да буду саме, ако радите цео дан, птица није за вас.

Глодари

Хрчак, морско прасе, кунић… имају својих предности. Углавном су ограничене на кавезно држање са минималним нутритивним захтевима. Могу бити верни другари пуно година ако се припитоме. И могу остајати у кавезу ако немате превише времена за њих, а деца траже љубимца.

Акваријумске рибице

Акваријум представља истински украс у сваком дому. Љубитељи акваристике их обично држе у дневној соби и уживају у погледу на микро подводни свет. Многи од власника акваријума не укључују ТВ.

Осим почетног улагања код формирања акваријума касније практично немате трошкова одржавања осим хране за рибице. Оно што акваријум захтева је ваше време – неколико сати недељно за чишћење, да би све било у реду и како треба.

На крају, избор кућног љубимца је индивидуална ствар. Зависи од начина живота појединца или породице и њиховог могућности. Свеједно да ли желите статусни симбол или друштво, кућни љубимац ће свакако оплеменити живот свог власника и отворити му врата у један прелепи свет за који није ни знао да постоји.

 

Аутор: Доктор ветеринарске медицине Милош Пањковић,
ординација Петар центар