Савети о исхрани деце узраста од 3 до 7 година која имају слаб апетит

25 децембра, 2019

Деца узраста од 3 до 7 година су пробирљива кад је храна у питању. Родитељи су често забринути због (по њима) мале количине хране коју уносе и губитка апетита или промена у понашању и навикама везаним за исхрану. Деца знају да су глад и апетит две сасвим различите ствари. Глад представља упозорење тела на недостатак енергије, а апетит је стечено, тј. научено понашање које се везује за доживљај задовољства. Проблем такође може представљати и уколико је дете научено да јелом не задовољава потребу у смислу глади, ваћ за дружењем и привлачењем пажње. Не треба заборавити да навике које смо стекли васпитањем несвесно преносимо и на нашу децу. Свако дете има својствене метаболичке потребе и добро зна шта му прија, а шта не. Не треба инсистирати да дете једе оно што не воли, јер на тај начин стварамо тврдоглаву особу и дете слабог апетита које се супротставља родитељима.

Шта учинити ако дете има смањен апетит?

Најважнији корак ка успостављања здравих навика у исхрани је преглед код педијатра који ће установити разлог слабом апетиту. Најчешћи узроци слабијег апетита код деце су:

Повећан унос слаткиша (грицкалице, сокови);

Нередовни оброци;

Ницање зубића;

Упале грла;

Повећан унос млека које је везано за навике и задовољавање потреба, нпр. око успављивања;

Анемија.

Јеловник који препоручи педијатар је осмишљен тако да дете заволи храну, усвоји здраве навике и добије све неопходне хранљиве материје за правилан раст и развој. Правећи посебан јеловник за децу слабог апетита установиће се правилан распоред оброка, његова структура и количина хране која је потребна сваком детету посебно. Оброци треба да су редовни, у мирној породичној атмосфери, а најбоље би било да деца учествују у њиховој припреми као и постављању стола. Овакав приступ ствара здрав и правилан однос према храни и побољшава апетит. Деца која су дуго дојена (до друге године) често одбијају увођење крављег млека. Пробајте са кисело – млечним производима у које у почетку можете додати воће или житарице и именујете ваш специјалитет као специјалну посластицу. Ако имате проблем јер дете одбија цео оброк или видите да се само игра, дајте му до знања да је то знак да је оброк завршен и сачекајте следећи оброк, (за отприлике 2.5 – 3 сата), а у међувремену му не нудите никакву ужину, нити сок, мислећи да је гладно.

Наравно да и наши малишани имају право на слаб апетит када су болесни, када им избија нови зуб, али ако то стање потраје, потребан је савет и преглед педијатра. Пустите малишане да сами бирају намирнице при куповини, нудите им разноврсну храну и трудите се да и сами нешто науче о здравој исхрани, јер у овом периоду усвајају највише, а не заборавите и да им служите као добар пример!

Извор: klinikaperinatal.com/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама