Руски психолог Карлова-Иљина: Срећни су они који имају јаку породицу која може да их разуме

Просперитетна школа, главни град, добри људи и, наизглед, нема никаквих разлога да дође до окрутног чина једног тинејџера, који је, у ствари, још дете… Намеће се питање: Како је уопште ово могло да се деси, рекла је за РТ Балкан руски психолог Карлова-Иљина, указујући да се иза свега крије страх.

Foto: Canva

Породица и наставници су прва линија одбране од ужасних трагедија, навела је руски психолог, професор на Институту за додатно образовање Руског државног хуманистичког универзитета (РГГУ) Јелена Викторовна Карлова-Иљина коментаришући за РТ Балкан јучерашњу трагедију у ОШ „Владислав Рибникар“ када је К. К. (13) убио осморо вршњака и радника обезбеђења и ранио шесторо деце и наставницу.

„У таквим ситуацијама, када било какав логички аргумент губи на значају, у људима се буди инстинктивни страх за свој живот. Сада је тешко свима – и жртвама и њиховим најмилијима, и онима који су се нашли у близини, па чак и људима који су само читали вести негде далеко. Свима је тешко. Страшно је да је то могло да се деси и да се тако нешто може опет поновити“, рекла је Карлова-Иљина.

Према њеним речима, природа сваке агресије базира се само на страху. Када дође до јаког испољавања окрутности, у томе лежи једно веома дубоко потиснуто осећање страха, које проживљава особа која се одлучи на тако нешто, а овај тинејџер сигурно је доживео неку тешку психичку трауму, која је изазвала овакву реакцију. То може бити развод родитеља, губитак вољене особе, друштвено насиље у школи, односно, малтретирање.

„Многи ће рећи да већина људи пролази кроз тако нешто, али да не постају сви убице. То је истина. Не постају сви убице. Неко има довољно ресурса нервног система и психичке снаге да се носи са потешкоћама, а неко нема“, навела је Карлова-Иљина.

Породица игра огромну улогу у томе да ли ћемо успешно преживети кризе у животу, упозорава она, додајући да је управо породица место које постаје извор додатне снаге и место где ће сваки наш проблем бити прихваћен, саслушан и решен. Срећни су они који имају јаку породицу која може да их разуме и у којој постоји једна здрава међусобна приврженост, безусловна љубав и подршка. Такви људи могу да се изборе са свим животним потешкоћама.

„У овом случају је, вероватно, било другачије. Породица није постала здрав ослонац у животу овог дечака, како би превазишао друштвене проблеме. Отац је детету усадио специфичне начине да се носи са стресом – да пуца у мету, као и да воли оружје. Зашто? У кога је отац пуцао у стрељани и зашто је свог сина учинио саучесником у борби против својих демона?“, пита се Карлова-Иљина.

„Сада је модерно тражити узроке деструктивног понашања у друштвеним мрежама и виртуелним играма. Да, истина је да у тој средини има много различитих агресивних појава, али свако за себе бира тачно оно што га занима. И свако узима за себе оно што му је потребно. Управо су деца, која немају чврст ослонац у одраслој особи, подложна штетном утицају друштвених мрежа. База за формирање личности ипак су породица и њене вредности, а тек онда спољашњи свет. Деца су, пре свега, огледало друштва и породица из којих долазе. Понекад је тешко погледати у ово огледало, али је то несумњиво неопходно. У њему видимо наш одраз, драги одрасли“, оценила је она.

Карлова-Иљина наводи да је, да бисмо разумели узроке трагедије и спречили да се она понови, важно трезвено проценити ситуацију и одредити превентивне мере.

Она истиче, пре свега, да је очигледно колико је важно да породица буде здрава и да уме да буде ту за своје чланове, као и то да је то основа за развој стабилне, успешне, друштвене личности.

На другом месту је, како каже, улога наставника у животу детета, тинејџера, одрасле особе:

„Учитељ није само носилац знања, он је, пре свега, особа која формира личност детета. У адолесценцији наставник игра важну улогу учитеља и ментора. Наставник мора да уме и зна да користи средства која помажу психолошкој и друштвеној адаптацији деце у школи. Креирање безбедне атмосфере у образовном процесу један је од најважнијих задатака савременог наставника. На ово је потребно обратити пажњу, обучити наставнике, а затим и активно примењивати та знања у настави“.

„Можемо претпоставити да су у овој трагичној ситуацији постојале одређене инсинуације које се тичу понашања читавог школског колектива, али на то нико није обратио пажњу. Често је управо учитељ онај ко може први да види и осети право расположење својих ученика. Наставник проводи доста времена са децом и зато је важно да буде отворен за њихове потребе, као и да поседује одређена знања како би се превазишле напетости у школском колективу“, рекла је Карлова-Иљина.