Saveti za odgajanje srećnog deteta: Mame budite dobre prema svojim sinovima

Postoji više različitih načina da uz vas odraste srećno, zadovoljno i lepo vaspitano dete. Važno je da detetu pokazujete svoja osećanja i govorite šta mislite jer deca reaguju na iskrenost.


Kako vam nauka može pomoći u vaspitanju vašeg mališana pročitajte u ovim savetima koji su bazirani na istraživanjima za dobro roditeljstvo.

Mnogo smeha

Šalite se sa svojim mališanima jer na taj način postavljate temelje za njihov budući socijalni uspeh. Roditeljska šala daje deci podstrek za kreativnost, sklapanje prijateljstava i prevazilaženje stresa. Zato budite slobodni i nemojte se stideti da svuda izigravate klovnove i zabavljate ih, biće vam zahvalni posle.

Budite pozitivni

Roditelji koji ispoljavaju negativne emocije prema svojoj deci ili se grubo odnose prema njima verovatno će se suočiti sa dečjom agresivnošću kasnije. Kada deca ispoljavaju agresiju sa pet godina verovatnije je da će je ispoljavati i kao odrasle osobe. Zbog toga, ukoliko se pronalazite među strogim i ljutim roditeljima, pokušajte to da prekinete. Na taj način ćete smanjiti ili ukloniti probleme i moguće posledice kasnije u životu.

Podstičite samosaosećanje

Istraživanja pokazuju da je samosaosećanje veoma važna životna veština, koja pomaže osobama da ostanu otporna na životne izazove i da se uspešno suoče s njima. Samosaosećanje pomaže da ostanete sabrani i sposobni da upravljate mislima i emocijama, da ne odlutate i da ih ne potiskujete loše situacije. Roditelji mogu koristiti samosaosećanje kada se nose sa teškoćama u podizanju dece i na taj način im pružiti dobar primer za njihove buduće životne situacije.

Pustite ih da odu kad to budu želeli
Kad dete hoće da napusti porodični dom najbolje je da ga ne sprečavate u tome. Deca čiji su roditelji pokušavali da ih vežu za kuću i ulili im osećaj krivice što ih napuštaju tokom studija, su bili više zabrinuti, a manje otvoreni ka novim prijateljstvima i iskustvima. To naravno ne znači da vi vaše dete treba da izbacite iz kuće čim ono napuni 18 godina, ali ukoliko uhvatite sebe da zovete profesore i proveravate ocene i stalno ispitujete da li je sve uredu, to je možda znak da malo odstupite.

Negujte svoj brak
Ne dozvolite da vaš brak i odnos s partnerom pati kada se dete rodi. U porodici gde se javi bračna nestabilnost, kao što su česte svađe ili razvod, mogu kod mališana prouzrokovati poteškoće u spavanju, otkriveno je istraživanjem koje je objavljeno 2011. godine u časopisu „Cild Development“.

Čuvajte vaše psihičko zdravlje

Ako posumnjate da ste možda depresivni, ne libite se da zatražite pomoć. To je dobro i za vas i za vaše dete. Mame sa oblicima depresije teže se nose sa roditeljsvom i čak pokazuju neme reakcije na plač deteta u poređenju sa zdravim mamama. Depresivne majke mogu doprineti stresu njihove dece koja će stresnije ragovati na životne situacije još od predškolskog doba. Roditelji koji se na pravi način bore sa psihičkim problemima i koji se trude da budu pozitivni daju dobar primer svojoj deci.

Mame budite dobre prema svojim sinovima

Dečaci koji su bliski sa svojim majkama retko kada gube kontrolu i pribegavaju nasilnom ponašanju. Topao i otvoren odnos i vezanost sa majkom bitan je zbog prevencije u problematičnom ponašanju više kod sinova nego kod ćerki. Takav odnos roditelja s decom čini njihov dom sigurnom bazom i u odraslom dobu. Kada imaju otvoren i iskren odnos o sa svojom decom, roditelji im prave dobru osnovu za uspešne veze i brakove kada odrastu.

Dozvolite deci da vam se nekad suprostave

U trenucima kada vam se tinejdžer suprotstavlja vi ste verovatno ljuti i razdražljivi, međutim, to i ne mora biti tako loše. Vežbe raspravljanja i odbijanja kod kuće omogući će da se dete lakše odupre eventualnim vršnjačkim pritiscima van kuće. Naravno deca ne treba da imaju agresivan odnos sa svojim roditeljima, ali oni moraju da vežbaju da stoje iza svoje reči i da znaju da je odbrane.

Ne težite savršenosti

Niko nije savršen zato ne mučite sebe nemogućim ciljevima u roditeljskom uspehu. Oni roditelji koji uporno teže previsokim ciljevima i ostvarivanju savršenog roditeljstva suočavaju se sa više stresa. Takve težnje mogu proizvesti i efekat manjeg poverenja u svoje roditeljske sposobnosti. Potrudite se da ignorišete pritisak i previsoke ciljeve i videćete da i vi možete bit opušteniji roditelj.

Osluškujte svoju decu

Svi roditelji misle da oni znaju najbolji način da odgajaju svoje dete. Ali ispostavi se da roditeljstvo nije unikatno. Deca čiji roditelji samostalno izgrađuju roditeljski stil i to po ličnosti svog detela upola manje su podložna anksioznosti i depresiji naspram svojih vršnjaka prema kojima roditelji imaju kruto propisan stil roditeljstva. Ali s druge strane preterano liberalni roditelji mogu takođe loše uticati na svoje dete. Zato treba naći meru i pratiti dečije signale.