Седам једноставних начина да добијете прелепа ускршња јаја – могу их правити и деца

26 априла, 2021

Ускрс је најрадоснији хришћански празник који сем свих осталих верских обележја подразумева и ритуално фарбање јаја. Фарбање ускршњих јаја је најлепша традиција која датира од давнина. Јаја представљају симбол поновног рођења и симбол пролећа које долази након хладних зимских месеци.

Фарбање јаја је подједнако забавно и деци и одраслима без обзира да ли је у питању фарбање куповним или природним бојама. Постоје технике фарбања и украшавања јаја које се користе од давнина, а многе од тих техника сте имали прилике да видите и претходних година на нашем сајту.

Овог пута вам доносимо неке сасвим нове, занимљиве идеје. Многе од њих су погодне за децу, тако да заједничко фарбање јаја може бити прави ужитак за целу породицу.

Фарбање јаја у свили

Ово је врло занимљив несвакидашњи начин фарбања јаја, али уколико одаберете да фарбате јаја у свили, морате користити праву свилу. Никако немојте користити имитацију свилене тканине, јер у том случају јаја иако ће изгледати лепо, не препоручују се за исхрану.

Фото: Јутјуб

Потребан материјал: свежа јаја, свилена тканина (важно је да буде свила 100%), бело платно, конац, вода и сирће. Како не бисте куповали свилу можете искористити старе свилене ешарпе и кравате, а што се тиче платна можете искористити неки стари чаршаф или јастучницу.

Начин припреме: Најпре припремите свилу, тако што ћете је исећи на парчиће којима ћете умотати свако јаје појединачно. Водите рачуна да обавезно лице материјала прислоните уз површину јајета, а потом завежите концем. Умотано јаје у свилу умотајте у бело платно и поново завежите. Затим ставите у шерпу са водом у коју сте додали ¼ шоље сирћета и кувајте јаја неких 20 минута. Након што их извадите оставите да се добро охладе, а затим их одмотајте. Бићете задивљени призором који видите.

Фарбање јаја уз помоћ лака за нокте

И ово је веома занимљив начин фарбања јаја, којим су малишани посебно одушевљени.

Потребан материјал: јаја, посуда са водом, лакови за нокте разних боја

Начин припреме: у дубљу посуду сипајте воду а затим ставите по једну кап лака за нокте. Најбоље би било да комбинујете 3 различите боје лака за нокте. Како би лак остао на површини, благим покретом користећи чачкалицу направите број 8 или једноставно круг. Унапред скувана и охлађена јаја спустите у ту воду а затим одмах извадите и оставите да се осуши. Бићете задивљени бојама које се преливају.

Украшавање ускршњих јаја уз помоћ чиоде

Уколико сте креативни и имате дара за цртање, онда ће вам овај начин украшавања ускршњих јаја представљати право задовољство.

Потребан материјал: лакови за нокте, чиода.

Начин припреме: Најпре офарбајте јаја у одређену боју (можете одабрати вештачке или природне боје). Када се добро охладе можете уз помоћ чиоде и лакова за нокте цртати разне шаре у зависности од ваше маштовитости. С обзиром да ће лак за нокте бити само овлаш нанет на већ офарбана јаја, нема потребе да бринете о јестивости јаја.

Фарбање јаја уз помоћ пиринча и прехрамбених боја

Ово је једноставан начин за фарбање јаја и што је најважније не траје више од пар минута.

Уколико је љуска јајета светлија, утолико ће након фарбања боја бити лепша.

Потребан материјал: јаја, пиринач, прехрамбене боје.

Начин припреме: Најпре скувајте јаја и оставите да се добро охладе. У неку посуду са поклопцем сипајте пиринач, додајте прехрамбену боју и измешајте. Спустите јаје и затворите поклопац на посуди. Лагано мућкајте посуду док се јаја не офарбају.

Фарбање јаја уз помоћ уља и сирћета

Потребан материјал: фарба за јаја, уље, сирће, неколико посуда, папирни убрус и рукавице.

Начин припреме: Скувана јаја оставите да се охладе а затим их добро пребришите. У различитим посудама у топлој води растворите боју за јаја и добро измешајте. Након тога додајте по 1 кашику уља и 1 кашику сирћета. Измешајте, а затим брзо спустите јаје у тај раствор. Можете кружним покретима кашиком вртети јаје у посуди, како би што боље упило боју. Уколико желите да јаје добије тамнију боју, држите га дуже у том раствору, а затим извадите на папирни убрус и пребришите. Како би јаја добила сјај премажите их са мало уља. За овај начин фарбања јаја важно је да користите рукавице, јер се боја јако тешко пере са коже.

Фарбање јаја у белом вину

Овако офарбана јаја су изузетно занимљива, и након завршеног целог процеса делују као да су посута шљокицама. Да би ефекат био што бољи, потребно је да одаберете јаја са што светлијом љуском, мада можете и сами да их избелите. Како бисте избелели јаја кувајте их у раствору воде и сирћете у односу 3:1, неких 5 минута. Након тога под млазом воде сунђером изрибајте јаја како би љуска постала што светлија. Уколико сте извршили ову припрему можете прећи на следећи корак.

Потребан материјал: јаја, вода, јестиве боје, вино.

Начин припреме: Растворите једну кесицу боје у 1/2л вина, а затим избељена јаја прелијте овим раствором и кувајте 10 минута. Оставите их да се охладе у вину, а затим их извадите и пустите да се природно осуше. Јаја офарбана у вину добијају седефасти сјај када се осуше.

Фарбање јаја чајем

Уколико желите да офарбате јаја на потпуно природан начин то ћете најбоље урадити чајем. У зависности од тога коју боју желите да добијете потребно је да одаберете одређени чај.

Потребан материјал: јаја, кесице разних чајева.

Начин припреме: за фарбање једног јајета потребне су 3 кесице чаја. Уколико желите да офарбате јаја у црвенкасту боју можете их кувати у чају од хибискуса или бруснице. Ако желите неку тамнију боју онда употребите зелени или црни чај. Можда добијене боје неће бити задивљујуће, али у сваком случају знајте да ће јаја бити офарбана на потпуно природан начин.

Редом: Зелени чај с лимуном, чај од малине, хибискус, ђумбир, боровница, вишња.

Испрскана јаја

Овај начин фарбања ускршњих јаја није захтеван и забаван је малишанима. Потребно је да најпре офарбате јаја у боју по избору. А затим их испрскате уз помоћ четкице и темпере.

Потребан материјал: Јаја, темпере, четкица

Начин припреме: скувана и охлађена јаја попакујте у кутију за јаја. На четкицу нанесите темперу по избору. Ставите је изнад врха јајета, а затим куцните дршку четкице како би боја у виду неравномерних тачкица остала на јајету. Од вас зависи да ли ћете се определити за јаче или слабије трагове прскања.

Аутор: Славица Бијелић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама