Sedam jednostavnih načina da dobijete prelepa uskršnja jaja – mogu ih praviti i deca

26 aprila, 2021

Uskrs je najradosniji hrišćanski praznik koji sem svih ostalih verskih obeležja podrazumeva i ritualno farbanje jaja. Farbanje uskršnjih jaja je najlepša tradicija koja datira od davnina. Jaja predstavljaju simbol ponovnog rođenja i simbol proleća koje dolazi nakon hladnih zimskih meseci.

Farbanje jaja je podjednako zabavno i deci i odraslima bez obzira da li je u pitanju farbanje kupovnim ili prirodnim bojama. Postoje tehnike farbanja i ukrašavanja jaja koje se koriste od davnina, a mnoge od tih tehnika ste imali prilike da vidite i prethodnih godina na našem sajtu.

Ovog puta vam donosimo neke sasvim nove, zanimljive ideje. Mnoge od njih su pogodne za decu, tako da zajedničko farbanje jaja može biti pravi užitak za celu porodicu.

Farbanje jaja u svili

Ovo je vrlo zanimljiv nesvakidašnji način farbanja jaja, ali ukoliko odaberete da farbate jaja u svili, morate koristiti pravu svilu. Nikako nemojte koristiti imitaciju svilene tkanine, jer u tom slučaju jaja iako će izgledati lepo, ne preporučuju se za ishranu.

Foto: Jutjub

Potreban materijal: sveža jaja, svilena tkanina (važno je da bude svila 100%), belo platno, konac, voda i sirće. Kako ne biste kupovali svilu možete iskoristiti stare svilene ešarpe i kravate, a što se tiče platna možete iskoristiti neki stari čaršaf ili jastučnicu.

Način pripreme: Najpre pripremite svilu, tako što ćete je iseći na parčiće kojima ćete umotati svako jaje pojedinačno. Vodite računa da obavezno lice materijala prislonite uz površinu jajeta, a potom zavežite koncem. Umotano jaje u svilu umotajte u belo platno i ponovo zavežite. Zatim stavite u šerpu sa vodom u koju ste dodali ¼ šolje sirćeta i kuvajte jaja nekih 20 minuta. Nakon što ih izvadite ostavite da se dobro ohlade, a zatim ih odmotajte. Bićete zadivljeni prizorom koji vidite.

Farbanje jaja uz pomoć laka za nokte

I ovo je veoma zanimljiv način farbanja jaja, kojim su mališani posebno oduševljeni.

Potreban materijal: jaja, posuda sa vodom, lakovi za nokte raznih boja

Način pripreme: u dublju posudu sipajte vodu a zatim stavite po jednu kap laka za nokte. Najbolje bi bilo da kombinujete 3 različite boje laka za nokte. Kako bi lak ostao na površini, blagim pokretom koristeći čačkalicu napravite broj 8 ili jednostavno krug. Unapred skuvana i ohlađena jaja spustite u tu vodu a zatim odmah izvadite i ostavite da se osuši. Bićete zadivljeni bojama koje se prelivaju.

Ukrašavanje uskršnjih jaja uz pomoć čiode

Ukoliko ste kreativni i imate dara za crtanje, onda će vam ovaj način ukrašavanja uskršnjih jaja predstavljati pravo zadovoljstvo.

Potreban materijal: lakovi za nokte, čioda.

Način pripreme: Najpre ofarbajte jaja u određenu boju (možete odabrati veštačke ili prirodne boje). Kada se dobro ohlade možete uz pomoć čiode i lakova za nokte crtati razne šare u zavisnosti od vaše maštovitosti. S obzirom da će lak za nokte biti samo ovlaš nanet na već ofarbana jaja, nema potrebe da brinete o jestivosti jaja.

Farbanje jaja uz pomoć pirinča i prehrambenih boja

Ovo je jednostavan način za farbanje jaja i što je najvažnije ne traje više od par minuta.

Ukoliko je ljuska jajeta svetlija, utoliko će nakon farbanja boja biti lepša.

Potreban materijal: jaja, pirinač, prehrambene boje.

Način pripreme: Najpre skuvajte jaja i ostavite da se dobro ohlade. U neku posudu sa poklopcem sipajte pirinač, dodajte prehrambenu boju i izmešajte. Spustite jaje i zatvorite poklopac na posudi. Lagano mućkajte posudu dok se jaja ne ofarbaju.

Farbanje jaja uz pomoć ulja i sirćeta

Potreban materijal: farba za jaja, ulje, sirće, nekoliko posuda, papirni ubrus i rukavice.

Način pripreme: Skuvana jaja ostavite da se ohlade a zatim ih dobro prebrišite. U različitim posudama u toploj vodi rastvorite boju za jaja i dobro izmešajte. Nakon toga dodajte po 1 kašiku ulja i 1 kašiku sirćeta. Izmešajte, a zatim brzo spustite jaje u taj rastvor. Možete kružnim pokretima kašikom vrteti jaje u posudi, kako bi što bolje upilo boju. Ukoliko želite da jaje dobije tamniju boju, držite ga duže u tom rastvoru, a zatim izvadite na papirni ubrus i prebrišite. Kako bi jaja dobila sjaj premažite ih sa malo ulja. Za ovaj način farbanja jaja važno je da koristite rukavice, jer se boja jako teško pere sa kože.

Farbanje jaja u belom vinu

Ovako ofarbana jaja su izuzetno zanimljiva, i nakon završenog celog procesa deluju kao da su posuta šljokicama. Da bi efekat bio što bolji, potrebno je da odaberete jaja sa što svetlijom ljuskom, mada možete i sami da ih izbelite. Kako biste izbeleli jaja kuvajte ih u rastvoru vode i sirćete u odnosu 3:1, nekih 5 minuta. Nakon toga pod mlazom vode sunđerom izribajte jaja kako bi ljuska postala što svetlija. Ukoliko ste izvršili ovu pripremu možete preći na sledeći korak.

Potreban materijal: jaja, voda, jestive boje, vino.

Način pripreme: Rastvorite jednu kesicu boje u 1/2l vina, a zatim izbeljena jaja prelijte ovim rastvorom i kuvajte 10 minuta. Ostavite ih da se ohlade u vinu, a zatim ih izvadite i pustite da se prirodno osuše. Jaja ofarbana u vinu dobijaju sedefasti sjaj kada se osuše.

Farbanje jaja čajem

Ukoliko želite da ofarbate jaja na potpuno prirodan način to ćete najbolje uraditi čajem. U zavisnosti od toga koju boju želite da dobijete potrebno je da odaberete određeni čaj.

Potreban materijal: jaja, kesice raznih čajeva.

Način pripreme: za farbanje jednog jajeta potrebne su 3 kesice čaja. Ukoliko želite da ofarbate jaja u crvenkastu boju možete ih kuvati u čaju od hibiskusa ili brusnice. Ako želite neku tamniju boju onda upotrebite zeleni ili crni čaj. Možda dobijene boje neće biti zadivljujuće, ali u svakom slučaju znajte da će jaja biti ofarbana na potpuno prirodan način.

Redom: Zeleni čaj s limunom, čaj od maline, hibiskus, đumbir, borovnica, višnja.

Isprskana jaja

Ovaj način farbanja uskršnjih jaja nije zahtevan i zabavan je mališanima. Potrebno je da najpre ofarbate jaja u boju po izboru. A zatim ih isprskate uz pomoć četkice i tempere.

Potreban materijal: Jaja, tempere, četkica

Način pripreme: skuvana i ohlađena jaja popakujte u kutiju za jaja. Na četkicu nanesite temperu po izboru. Stavite je iznad vrha jajeta, a zatim kucnite dršku četkice kako bi boja u vidu neravnomernih tačkica ostala na jajetu. Od vas zavisi da li ćete se opredeliti za jače ili slabije tragove prskanja.

Autor: Slavica Bijelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama