Седам разлика између мушких и женских беба

Истраживања су показала да девојчице много брже науче да изражавају сопствена осећања, док дечаци неће тако брзо показати емоције.

Foto: Canva

Резултати бројних студија показали су да постоји седам ралика између мушких и женских беба. И сами родитељи сведоче да оне заиста и постоје. На пример, неки верују да ће девојчице раније проговорити него дечаци, да се код њих брже развија и емпатија. Други тврде да су дечаци осетљивији и да има треба више пажње. Наравно, већина ових ставова потиче из сопственог искуства и може се разликовати од детата до детета.

1. Социјалне вештине

Девојчице су осетљивије и емотивно израженије од дечака. Могу боље да “прочитају” емоције код људи и боље осећају шта се дешава у породици. Студије показују да су девојчице више заинтересоване за читање лица, док су дечаци више заинтересовани за физичке покрете.

Девојчице много раније науче да читају људи и да изражавају своја осећања, и веома су добре у томе. Дечаци, с друге стране, осећају све те ствари, али нећете моћи често да видите те емоције и на њиховим лицима. Они често покушавају да сакрију своја осећања од других.

2. Играчке

Бебе не разликују играчке за дечаке и за девојчице. Истраживања показују да и дечаци воле лутке, што је сасвим нормално. Девојчцице такође воле радо да се играју са играчкама попут камиончића и сличних. Њихове игре и активности се мењају у зависности од година, али не и нужно према полу. Такође, преференције могу да им се промене због притиска друштва, њихових вршањака, маркетинга.

Игра заузима средишњу улогу у развоју детета. Омогућује им вежбање различитих улога, доживљавање бројних емоција и испробавање нових ствари.

3. Разговор

Неки истраживачи су открили да је већа вероватноћа да ће дечаци касније проговорити него девојчице. Девојчице често имају богатији вокабулар и врло рано заволе дуге разговоре. То је зато што су једноставно боље развиле оне делове мозга који су одговорни за говор, стога показују нешто боље резултате у раним комуникацијским вештинама.

Ипак, пол може објаснити само мали део разлика у дечијим вербалним вештинама: критичније ствари су социоекономски чиниоци и прилике – они такође утичу на то колико ће деца брзо проговорити и колики ће им бити вокабулар.

4. Физичка активност

Дечаци су активнији и пре рођења. Стога их њихове мајке раније осете у стомаку, посебно када им се нешто не свиђа. Ову активност задржавају и након рођења. Истраживачи су открили да ћете дечаке најверованије видети како трче, скачу, пењу се на дрвеће и играју лопту на отворено, док су девојке склоније мирнијим играма и радије се забављају код куће.

Међутим, увек је добро да укључите сву децу у различите физичке активности, како у затвореном, тако у отвореном, пише 24сата.хр.

5. Коришћење тоалета

Док већина девојчица почиње да учи да користи тоалет од 22. до 30. месеца живота, дечацима ће можда бити потребно од три месеца, до годину дана дуже, У просеку, девојчице обично ову праксу могу да савладају до 33 месеца, док је дечацима потребно и до 37 месеци. Стога будите спремни да ће фаза пелена трајати дуже ако имате дечака, а пре ће се завршити ако имате девојчицу.

6. Плакање

Наравно, све бебе плачу, али у периоду од 6 месеци, дечаци више плачу него девојчице. Са 12 месеци показују и јачу реакцију на негативне проблеме. Они су обично расположенији и захтевају више пажње. То се често дешава чињеницом да имају снажнији истраживачки инстинкт и вероватније је да ће упасти у ситуације које могу довести до боли и фрустрације.

7. Јаке емоције

Дечаци су емотивнији и страственији у играма од девојчица. Воле да побеђују, страх и опасност их једноставно узбуђују. Многи научници се слажу да тестостерон игра кључну улогу у овом понашању. Девојчице су мање агресивне и друштвено способније од дечака, такође изражавање њихових емоција може бити јаче у присутности вршњака, родитеља или других одраслих особа.

Извор: Прва