Зашто је добро бити интровертна мама

Изузетно важан сегмент родитељства је бити самосвестан. Кључ успеха у мајчинству јесте познавање, разумевање и прихватање себе.

Изазов који интровертне мајке имају јесте што у тим раним годинама дететовог живота морају живети у свету људи. То значи да морају бити свесне свог окружења, скоро увек ангажоване у раду са децом, што одмах скраћује време за њих саме. Ово може изазвати да се осећају истргнтним из свог света и премореним.

Foto: Canva

Нажалост, интровертне маме често осећају кривицу – кривицу због жеље да буду саме или због осећаја преморености. Али ипак, зар нису желеле то дете? Нису ли срећне што су мајке? Зар не би требало да уживају у сваком тренутку? Превише криве себе због личне карактеристике коју не могу да контролишу. Управо зато је важно познавати себе и своје потребе, јер то ублажава кривицу, усмерава вас ка пажљивом планирању и открива јаке стране ваше личности као интровертне маме.

Упознајте своје квалитете

Има много квалитета које интровертне особе имају, али пет их се истиче у мајчинству.

1) Креативност је чест продукт самоће. С обзиром на то да интровертни људи више времена проводе сами са собом у свом свету, они су често врло креативни. Ј.К. Роулинг, Стивен Спилберг, Бил Гејтс, Ајнштајн и Др Сус су само неке од креативних душа који су исто интровертни као и Ви. Бити креативан родитељ засигурно има својих предности. Увек смишљате нове идеје и занимљиве начине како да забавите своје дете.

2) Ви размишљате пуно и решавате проблеме. Интровертне особе увек размишљају. То им помаже да промишљају кроз проблеме и нађу креативна решења. Уколико постоји неки проблем у вашем стилу родитељства, или ако је вашем детету потребна помоћ, ви ћете то лако да схватите и побољшате све.

3) Ви сте такође и сјајан слушалац. Активно слушање је вештина од непроцењиве вредности, и већина интровертних људи је по природи одлична у томе, док екстровертне особе умеју пребрзо да искажу своје мишљење и понуде решења. Интровертни ће саслушати пажљиво и промислити о свему пре него што одговоре, и то их чини вредним и поузданим пријатељима, колегама, родитељима и вођама. Ваше дете ће увек знати да може да Вам се обрати јер зна да сте одличан слушалац.

4) Саосећање и блискост су од великог значаја интровертним особама. Заиста им је стало до других и схватају вредност емотивне повезаности. То су моћни адути које треба да имате као мајка! Саосећање и близак однос са дететом ће вам помоћи да будете ефикаснији родитељ, јер је повезаност тајна добрих родитеља.

5) Интровертни људи све примећују. Ово је једна од највећих предности интровертних мајки. Примећују ствари које већина људи не примећује. Примећују мале дечје гестове, изразе лица који им наговештавају њихова осећања и потребе. Примећују када људи пате, чак и када они то не кажу или поричу. Примећују када су им деца забринута или нервозна. Примећују шта их засмејава и узбуђује. Примећују када одлутају. И баш зато јер примећују, могу да им помогну на прави начин, а то је њихова велика предност.

Шест савета за интровертне родитеље

Foto: Canva
Негујте тиху игру

За успех интровертне маме, проналажење начина да се негује тиха игра је од велике важности. Овај прекид буке и хаоса ће вам помоћи да напуните батерије као да сте саме. Активности зависе од узраста деце. За млађу децу то би биле сликовнице, пластелин или бојанке, за предшколце би то биле уради сам рукотворине, а читање за старију децу. Занимљива идеја: направите „тиху кутију“ за своје дете коју бисте користили када вам треба мало мира. У њу ставите посебне играчке или реквизите за посебне активности.

Идите у шетњу са слушалицама за уши

Узмите колица и слушалице и идите да прошетате. Слушајте музику, радијски програм или аудио снимак књиге и упијајте сунчеву енергију. Искористите умирујућу моћ природе. То је добро и за вашу децу!

Створите добре рутине

Рутине помажу деци да развију самодисциплину заједно са осећајем сигурности. Деца воле да знају шта следи, а визуелна табела рутина је врло корисна многој деци. Помаже им да знају шта се очекује, остану усредсређени и остваре своје циљеве. Ово ствара самопоуздање и способност, а нема места хаосу. Стварањем добре рутине можете уврстити тихе тренутке без да се борите за њих сваког дана!

Створите умирујући простор у свом дому

Одредите малу собу или угао свог дома као тихи кутак. Ставите удобне јастуке, књиге и можда неке лампице како би било још привлачније. Овај простор можете користити Ви или Ваше дете када су Вам потребни самоћа или одмор. Намерним стварањем овог простора, сврставате га у део своје породичне културе, показујете да су моменти тишине Вама вредни и почастите се тиме.

Пишите

Писање је врло често сјајан начин ослобађања стреса за интровертне људе. Дубока рефлексија је срж доброг писања и тиме често надоместимо недостатак вербалних вештина. Многи интровертни родитељи воде дневник и то им је од изузетне важности. Неке ствари су за интроверте толико окрепљујуће, попут преиспитивања душе и исписивања њихових мисли.

Цените себе

Интроверти чине свет бољим местом. Њихови квалитети су потребни да подсете људе да успоре, смире се, осете емоције које потискују и буду свесни света око себе.
Све је у реду са тобом, мама. Вреднуј своје особине и посматрај то што си интровертна као своју моћ. Научи да прихватиш целу себе како би могла да прихватиш своју децу у потпуности. Ова особина је део тебе, али те не дефинише нити ограничава. Можеш се дружити са доста људи сасвим лепо, само успут треба да се побринеш да оставиш довољно времена за себе!

Приредила: Јасмина Ђуровић

Извор: www.creativechild.com