Седам ствари које НЕ ТРЕБА да обећавате деци

септембар 13, 2015

Родитељи су склони да подмићују децу да би малишани учинили оно што они желе, да би избегли могућу свађу, да их поштеде разочарања, да им дају наду…

Професорка задужена за одгој и васпитање деце и ауторка књига о деци, Силвија Рус, напомиње да су деца велике цепидлаке када је реч о обећањима – ваша реч ваша је обавеза. “Ако прекршите обећање губите дечје поверење”, тврди она.

Следи неколико уобичајених обећања које родитељи дају и крше или једноставно нису добра за њихов развој:

1. Обећавам да неће болети

Бол је субјективна, па се скидање фластера вама чини ситницом, али дете ће то можда доживети другачије. Уместо да кажете да уопште неће болети, реците: “Можда ће мало болети, али брзо ће проћи”.

2. Обећавам да ћу доћи кући пре него што одеш на спавање

Будите опрезни са обећањима када су околности ван ваше контроле, попут саобраћајне гужве или хитног пословног састанка. Уместо тога реците: “Обећавам да ћу дати све од себе да дођем кући што раније”.

3. Обећавам да ћеш се следеће недеље играти код другара, али не данас

Деца памте детаље. Ако кажете следеће недеље, држаће се тога. Понудите бољу алтернативу: “Разговараћу са мамом твог пријатеља и покушаћу да договорим дружење кад свима буде одговарало”.

4. Обећавам да ћу те одвести на сладолед када поспремиш своју собу

Подмићивањем нећете помоћи детету да се научи мотивацији. Прескочите обећање о слаткишима и помозите да схвати идеју узрока и последица. Покушајте нешто овако: “Треба да поспремиш своје играчке, јер би неко могао да се саплете и падне”.

5. Обећавам да ћеш, кад напишеш домаћи задатак, бити најпаметније дете у разреду

Помозите детету да научи да цени вредност учења, уместо да по сваку цену жели да буде најбоље. Реците: “Писање домаћег помоћи ће ти да порастеш и научиш”.

6. Обећавам да ће сутра бити боље.

Родитељи све желе најбоље за своју децу, али понекад деца само желе да их послушате и схватите њихова осећања. Добар начин да то учините? Реците: “Звучи као да си имао тежак дан”.

7. Обећавам да ћемо ићи у аквапарк за твој рођендан следеће године

Ваше дете жели нешто посебно и ви то желите да му пружите, али већа путовања захтевају планирање и буџет. Укључите дете у процес да би имало бољу представу шта се дешава. Покушајте са: “Мислим да би аквапарк био забаван. Хајде да размислимо како можемо да уштедимо за путовање тамо”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Седам ствари које НЕ ТРЕБА да обећавате деци"

  1. Sasa каже:

    Sa detetom treba raditi i pozitivno uticati na njega, obecanjima tipa kupicu ti ovo ili ono bice nagradjeno ako dobro uci su kontraproduktivni za razvoj deteta.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама