Сензорне боце за смиривање и забаву и мале и старије деце

Сензорне боце које ће волети и бебе и старија деца
Да бисте направили сензорну боцу са сљокицама потребно вам је:празна пластична боца од воде
– школски лепак или глицерин
– шљокице
– конфете
– плава боја за колаче
– врућа вода
– јак лепак

За ову боцу одлучила сам да направим галаксију плаве боје наравно ваша може бити било које друге боје коју дете воли ? Лепак на бази воде или глицерин вам служи да мало загусти воду и тако успори пад шљокица. Врућа вода вам треба да би се лепак или глицерин растопили и помешали са водом. Ставите мало воде па затим лепак или глицерин, додајте шљокице и конфете (код нас су то звездице) и долијте воде до краја. Добро сједините све и гледајте као шљокице играју и како сијају. Чеп од флаше добро затворите а да сте пре тога ставили најачи лепак који нађете да дете не би могло да отвори флашу.

Зашто су овакве боце интересантне и шта конкретно оне још могу „урадити“ је оно што желим да вам покажем.

Сигурно знате да се бебе у већини случајева смирују када осете мирис своје маме и њену кожу, то поготово важи за превремено рођене бебе. Спољним утицајем (мама) оне тако регулишу своје откуцаје срца, своје дисање и смирују се. Такви спољни утицаји су потребни и старијој деци када уђу у фазу узнемирености, љутње, када генерално треба да регулишу своје емоције на одређени стрес (ситуацију). Сензорне боце им помажу у томе. Сам процес падања шљокица делује смирујуће и гледање у њих помаже регулацију дисања и фокуса који се губи у ситуацијама узнемирености. Мања дечица, бебе ће уживати свакако у окретању боце и гледање у светлуцавост која је пред њима.

Друга боца која је у видеу је ткз. истраживачка боца. За њу вам је потребно:
Ова боца је идеална за играње и истраживање играчкица које се у њој налазе. Такође искорситите лепак да ставите на чеп да би се затворила без могућности отварања. Можете направити теже и лакше облике ове боце а можете и унапредити саму игру тако што ћете све играчкице сликати и ставити на једну карту. Задајте детету задатак да нађе све објекте са картице.
И једна и друга боца се брзо праве а варијанти како можете да направите су велике, деца ће се дуго играти са њима и истраживати их.
Kако изгледају ваше боце, слободно нам пошаљите слике у коментару

Љубица Билди

Извор: http://mamaitata.rs/