Senzorne boce za smirivanje i zabavu i male i starije dece

Senzorne boce koje će voleti i bebe i starija deca
Da biste napravili senzornu bocu sa sljokicama potrebno vam je:prazna plastična boca od vode
– školski lepak ili glicerin
– šljokice
– konfete
– plava boja za kolače
– vruća voda
– jak lepak

Za ovu bocu odlučila sam da napravim galaksiju plave boje naravno vaša može biti bilo koje druge boje koju dete voli ? Lepak na bazi vode ili glicerin vam služi da malo zagusti vodu i tako uspori pad šljokica. Vruća voda vam treba da bi se lepak ili glicerin rastopili i pomešali sa vodom. Stavite malo vode pa zatim lepak ili glicerin, dodajte šljokice i konfete (kod nas su to zvezdice) i dolijte vode do kraja. Dobro sjedinite sve i gledajte kao šljokice igraju i kako sijaju. Čep od flaše dobro zatvorite a da ste pre toga stavili najači lepak koji nađete da dete ne bi moglo da otvori flašu.

Zašto su ovakve boce interesantne i šta konkretno one još mogu „uraditi“ je ono što želim da vam pokažem.

Sigurno znate da se bebe u većini slučajeva smiruju kada osete miris svoje mame i njenu kožu, to pogotovo važi za prevremeno rođene bebe. Spoljnim uticajem (mama) one tako regulišu svoje otkucaje srca, svoje disanje i smiruju se. Takvi spoljni uticaji su potrebni i starijoj deci kada uđu u fazu uznemirenosti, ljutnje, kada generalno treba da regulišu svoje emocije na određeni stres (situaciju). Senzorne boce im pomažu u tome. Sam proces padanja šljokica deluje smirujuće i gledanje u njih pomaže regulaciju disanja i fokusa koji se gubi u situacijama uznemirenosti. Manja dečica, bebe će uživati svakako u okretanju boce i gledanje u svetlucavost koja je pred njima.

Druga boca koja je u videu je tkz. istraživačka boca. Za nju vam je potrebno:
Ova boca je idealna za igranje i istraživanje igračkica koje se u njoj nalaze. Takođe iskorsitite lepak da stavite na čep da bi se zatvorila bez mogućnosti otvaranja. Možete napraviti teže i lakše oblike ove boce a možete i unaprediti samu igru tako što ćete sve igračkice slikati i staviti na jednu kartu. Zadajte detetu zadatak da nađe sve objekte sa kartice.
I jedna i druga boca se brzo prave a varijanti kako možete da napravite su velike, deca će se dugo igrati sa njima i istraživati ih.
Kako izgledaju vaše boce, slobodno nam pošaljite slike u komentaru

Ljubica Bildi

Izvor: http://mamaitata.rs/