Sindikat predškolaca traži hitne pregovore sa tri ministarstva zbog lošeg materijalnog položaja

25 aprila, 2017

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja traži hitan sastanak sa predstavnicima ministarstava prosvete, finansija i lokalne samouprave, kako bi se rešili gorući problemi na koje mesecima ukazuju.
Zbog toga je ovaj sindikat pokrenuo je peticiju u kojoj traži poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih, uvođenje platnih razreda i poboljšanje uslova rada. Peticiju, čije potpisivanje traje do sutra, članovi Samostalnog sindikata u četvrtak će uručiti ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, izjavila je za Danas Ljiljana Kiković, predsednica te sindikalne organizacije.
– Oko 40 odsto lokalnih samouprava još nije isplatilo zaposlenima u predškolskim ustanovama povišicu plate za šest odsto, a veliki broj njih nije dobio ni prethodno povećanje od četiri odsto. Mnogo puta smo tražili da finansiranje naših zarada pređe na republički budžet, ministar prosvete je obećao da će se založiti za to rešenje, ali osim niza sastanaka nije se desilo ništa. Ljudi su nezadovoljni, jer kada druge delatnosti koje se finansiraju iz državnog budžeta dobiju nešto, predškolci su uvek izuzeti i moramo stalno da se borimo da i nas uvaže – kaže Kikovićeva.
Kao dodatni problem ističe to što pojedine lokalne samouprave ne uvažavaju stručnu spremu, odnosno ne prave razliku u platama između vaspitača sa višom školom i fakultetom. Kikovićeva kaže da se zbog povećanja minimalne cene rada, radnici od prvog do petog stepena stručnosti imaju skoro istu platu i to malo veću od minimalca. Odnos najviše i najniže zarade u predškolstvu je 1:1,80 a treba da bude 1:3. Sagovornica Danasa ukazuje i na neredovnu isplatu zarada zaposlenim u nekim predškolskim ustanovama, kojima plate kasne i po četiti meseca. U Kruševcu je, recimo, tek isplaćena februarska plata, kašnjenja su i Smederevskoj Palanci, Beloj Palanci, Novom Pazaru…
Predškolci imaju primedbe i na uslove rada:
– U većini predškolskih ustanova broj upisane dece je daleko veći od zakonskog normativa, a broj zaposlenih manji, što je uslovljeno zabranom zapošljavanja. Zaposleni svoj rad obavljaju u teškim uslovima pri čemu nose i teret povećane odgovornosti za bezbednost dece, što se direktno odražava na njihovo zdravlje i bezbednost na radu – smatra Kikovićeva.
Uprkos svim ovim problemima, u sindikatu predškolaca ne razmišljaju o štrajku.
– Izbegavamo štrajk, jer ne želimo da koristimo decu da bismo ispunili naše zahteve. Smatram da je razgovor najbolji način da se izborimo za naša prava. Međutim, sa državom stalno pregovaramo, ali nema nikakvih pomaka – ukazuje Kikovićeva.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Sindikat predškolaca traži hitne pregovore sa tri ministarstva zbog lošeg materijalnog položaja

 1. Caca kaže:

  Oni stalno izbegavaju štrajk! Pa izvinite, molim vas, ja kao neko ko radi samo 10god., vidim štrajk kao jedino moguće rešenje. Dovoljan je jednočasovni štrajk upozorenja-pa kada roditelji ne odu na posao, nego budu čekali sat vremena ispred vrtića, videli bismo kojom brzinom bi se rešila mnoga problematična pitanja predškolskog u RS. I nikad ne spominjete goruće pitanje zamene-vaspitač kada je na bolovanju kraćem od 2 nedelje njegov kolega-koleginica ne dobija zamenu nego je sam odgovoran za 30 i više dece, radi prekovremeno i to se nigde ne evidentira. Sramota kako se vi sindikalci bavite strukovnom problematikom-a da, ko će sada time da se bavi, sad su u toku pripreme za besplatna letovanja u Grčkoj! Užas i sramota!

 2. Evaluacija kaže:

  Ja,kao neko ko radi 33 godine u vrtiću ne verujem da će se desiti čudo. A čudo bi bilo da da se država seti važnosti naše profesije.Time bi razmislila malo više o deci jer mi smo prva stepenica u prosveti. Bilo je mnogo pokušaja Sidikata ali bezuspešnih. Za to vreme su vaspitači postali umorni,bolesni i tužni. Čak nas i roditelji dece žale kad nas vide u sobi prepunoj dece.

 3. Darvin kaže:

  “Izbegavamo štrajk, jer ne želimo da koristimo decu da bismo ispunili naše zahteve. Smatram da je razgovor najbolji način da se izborimo za naša prava.”
  Hm, pa ovakvo nešto zaista ne može da se izmisli. Ovo je predivno, ovaj narod je toliko autentičan, treba ga posmatrati, istraživati, analizirati, svetski antropolozi, psihijatri, psiholozi, lekari svih branši, dođite i vidite NAS pre nego što sasvim zasluženo izumremo!

 4. alenka kaže:

  Štrajkk to treba pa da nas ne tretiraju ovako

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama