Синдикат предшколског васпитања и образовања: Повећати плате за 15 одсто

15 новембра, 2018

Самостални синдикат предшколског васпитања и образовања Србије тражи да се плате запосленима у предшколским установама повећају за 15 одсто.
Тај захтев упутиће председници Владе Ане Брнабић, а ако не буде одговора, из синдиката најављују могућу обуставу рада на један дан. То је данас изјавила Љиљана Киковић, председница Самосталног синдиката предшколсколског васпитања и образовања, у коме је 103, од укупно 165 предшколских установа у Србији.
Како је Данас писао, запослени у предшколским установама су незадовољни најављеном повишицом плата за седам одсто и сматрају да су дискриминисани, јер је свим осталим секторима образовања предвиђено повећање плата за девет одсто. Због тога је Самостални синдикат предшколског васпитања и образовање тражио од чланова да се изјасне да ли су за то да своје незадовољство изразе протестом испред Владе или да затворе вртиће на један дан.
– Према одговорима које смо досад добили око половина чланова је за то да станемо са радом један дан, друга половина није, јер се људи плаше…Сачекаћемо неколико дана да видимо хоће ли бити одговора из Владе на наш захтев, а потом ће Републички одбор одлучити о даљим корацима. Лично сам за то да се вртићи затворе и да нам држава каже да ли јој треба предшколство или не – рекла је Киковић.
Она је истакла да је сада први пут цена рада у предшколству изједначена са основним и средњим школама, тако да почетна плата васпитача са факултетом износи око 49.700 динара. Међутим, у предшколским установама највећи број васпитача ради са вишом школом, а други проблем је што неке локалне самоуправе не желе да дају веће плате васпитачима који имају високо образовање већ их равнају према вишој стручној спреми. Киковић је указала и да је у вртићима запослен велики број спремачица и сервирки које примају минималац, да су групе пребукиране, да се васпитачима који раде са децом са сметњама у развоју не исплаћује повишица од три одсто, без потврде интерресорне комисије, што многи родитељи избегавају.
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама