Sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja: Povećati plate za 15 odsto

15 novembra, 2018

Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije traži da se plate zaposlenima u predškolskim ustanovama povećaju za 15 odsto.
Taj zahtev uputiće predsednici Vlade Ane Brnabić, a ako ne bude odgovora, iz sindikata najavljuju moguću obustavu rada na jedan dan. To je danas izjavila Ljiljana Kiković, predsednica Samostalnog sindikata predškolskolskog vaspitanja i obrazovanja, u kome je 103, od ukupno 165 predškolskih ustanova u Srbiji.
Kako je Danas pisao, zaposleni u predškolskim ustanovama su nezadovoljni najavljenom povišicom plata za sedam odsto i smatraju da su diskriminisani, jer je svim ostalim sektorima obrazovanja predviđeno povećanje plata za devet odsto. Zbog toga je Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanje tražio od članova da se izjasne da li su za to da svoje nezadovoljstvo izraze protestom ispred Vlade ili da zatvore vrtiće na jedan dan.
– Prema odgovorima koje smo dosad dobili oko polovina članova je za to da stanemo sa radom jedan dan, druga polovina nije, jer se ljudi plaše…Sačekaćemo nekoliko dana da vidimo hoće li biti odgovora iz Vlade na naš zahtev, a potom će Republički odbor odlučiti o daljim koracima. Lično sam za to da se vrtići zatvore i da nam država kaže da li joj treba predškolstvo ili ne – rekla je Kiković.
Ona je istakla da je sada prvi put cena rada u predškolstvu izjednačena sa osnovnim i srednjim školama, tako da početna plata vaspitača sa fakultetom iznosi oko 49.700 dinara. Međutim, u predškolskim ustanovama najveći broj vaspitača radi sa višom školom, a drugi problem je što neke lokalne samouprave ne žele da daju veće plate vaspitačima koji imaju visoko obrazovanje već ih ravnaju prema višoj stručnoj spremi. Kiković je ukazala i da je u vrtićima zaposlen veliki broj spremačica i servirki koje primaju minimalac, da su grupe prebukirane, da se vaspitačima koji rade sa decom sa smetnjama u razvoju ne isplaćuje povišica od tri odsto, bez potvrde interresorne komisije, što mnogi roditelji izbegavaju.
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama