Mинистарство и синдикати постигли договор – у наредне три године повишица 35%

4 октобра, 2018

Влада Србије потврдила је договор Министарства просвете, науке и технолошког развоја и репрезентативних синдиката просветних радника у вези са реформом платног система том сектору чиме ће се запослени у просвети изједначити са осталим корисницима републичког буџета, за којима су годинама заостајали, саопштило је министарство.
Како је наведено, Министарство просвете ће повући одлуку о умањењу дневница за месец октобар запосленима који су били у штрајку, а представници репрезентативних синдиката обавезали су се да ће штрајк бити прекинут.
Предложеном реформом платног система, како је наведено, издвајања из републичког буџета за запослене у просвети износиће 25 одсто, што је највише у односу на остала министарства.
У саопштењу пише да ће тиме просвета бити изједначена са свим другим корисницима буџета, а укупно повећање у наредне две или три године износиће 35-36 одсто.
Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је да ће износ повећања, које почиње од 1. јануара 2019. године, бити значајније већи него што је очекивано, а коначни износи биће утврђени средином новембра.
“Тиме смо остварили прву замисао да платни разреди направе свој прави ефекат. Унутар система то значи да се велики број људи налази у већем платном разреду, односно у 9-1 групи, и то на основу тога да раде у отежаним условима, у специфичним околностима, да су разредне старешине, као и још 25 одсто људи који имају могућност да остваре категорију првог педагошког звања”, казао је Шарчевић.
Међутим, у једном од репрезентативних синдиката “Независност” за Н1 кажу да ће тек донети одлуку о даљим корацима, као и да ништа са Министарством просвете није потписано.
Додају да је договорено да се разговори наставе до 15. новембра до када би требало да се зна цена рада и коефицијенти за све запослене у просвети.
Извор: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Mинистарство и синдикати постигли договор – у наредне три године повишица 35%

  1. Немања каже:

    Шаховница је битна.

  2. Naad каже:

    Bože, Bože, što baš ja…Čitam, računam, i ko zna po koji put ne verujem da su nas izigrali. A jesu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама